İftar Sonrası Baş Ağrısı

İftar Sonrası Baş Ağrısı



İftar sonrası baş ağrısı, Ramazan ayında çok yaygın görülür. Oruç, daha önce baş ağrısı öyküsü olmayan kişilerde bile baş ağrısını tetikleyebilir. Semptomlar; gerilim tipi baş ağrısına, hafif ila orta şiddette ağrıya ya da başın her iki tarafında sürekli baskı şeklinde görülebilir. Çoğu zaman baş ağrısı, Ramazan’ın ilk günlerinde ortaya çıksa da tüm ay boyunca devam edebilir. Daha önce baş ağrısı ya da migren şikayetleri olan kişilerde risk daha yüksek olabilir.

İftar Sonrası Baş Ağrısı Neden Olur?

Ramazan orucu, şafaktan gün batımına kadar her türlü yiyecek ve sıvı tüketiminden kaçınmayı gerektirir. Bununla birlikte oruç tutanlar, iftar sonrasında baş ağrılarıyla karşılaşabilir. Aniden yemek yeme alışkanlığı değişikliği, sıvı tüketiminin azalması, uyku alışkanlıklarının değişmesi ve geceleri yeterince uyuyamama baş ağrılarına yol açabilir.

İftar sonrasında ve Ramazan ayı boyunca meydana gelen baş ağrısının bazı sebepleri aşağıdaki gibidir:

  • Hipoglisemi (düşük kan şekeri): Açlık baş ağrılarının olası nedenlerinden biri, hipoglisemi veya düşük kan şekeridir. Belirli bir genetik yapıya sahip bazı kişilerde kan şekerindeki küçük değişiklikler beyindeki ağrı reseptörlerini etkileyebilir. Bu, açlık baş ağrısına yol açabilir.
  • Kafein yoksunluğu: Düzenli olarak kafein alan birçok kişi kafein tüketimini bıraktığında migren atakları tetiklenebilir veya baş ağrısı görülebilir. Bunu engellemek için kafeinin Ramazan ayından önce kademeli olarak azaltılması gerekebilir. Ani bir azalmaya göre kafeini yavaş yavaş azaltmanın migren atağını tetikleme olasılığı daha düşüktür. Bu mümkün değilse, günlük oruca başlanmadan önce belli miktarlarda kafein almak yardımcı olabilir. Kahve gibi kafein içeren içecekler tüketilirken bol su içmek de baş ağrısının azalmasını sağlayabilir.
  • Dehidrasyon: Su, vücudun en iyi şekilde çalışabilmesi için kan aracılığıyla oksijen ve besin maddelerinin taşınmasında önemli bir rol oynar. Terleme sırasında veya idrara çıkıldığında vücut su kaybeder. Oruç süresi boyunca su tüketiminin azalması kaynaklı görülen dehidrasyon, baş ağrısına neden olabilir.
  • Beslenme alışkanlıklarının değişmesi: Ramazan ayı boyunca yalnızca iftar ve sahur zamanlarında gıda tüketilir. Bununla birlikte sahuru atlama, iftarda fazla miktarda kızarmış ve şekerli yiyecekler tüketme, yeterince sıvı almama gibi nedenlerle baş ağrısı ortaya çıkabilir.
  • Uykusuzluk: Uyku saatlerindeki değişiklik, uyku kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Normal günlerde 8 saat uyumak gerekirken Ramazan ayı boyunca çok daha erken kalkmak gerekir. Uyku saatlerinin azalması hem oruç süresi boyunca hem de iftardan sonra baş ağrısının nedeni olabilir.
  • Stres:Stres tek başına baş ağrılarını tetikleyebilir. Bazı kişiler stresliyken daha az gıda tüketir. Bu da dolaylı yoldan baş ağrısına neden olabilir.

Kandaki glikoz eksikliği nedeniyle oluşan baş ağrıları, genellikle oruç açılmadan önce ortaya çıkar. Glikoz, vücutta önemli bir enerji kaynağıdır ancak gıda alınmadığında glikoz seviyesi normal seviyelerin altına düşebilir. Gıdalar, tüketimin ardından sindirim ve metabolizma sürecine girdikten sonra glikoz olarak bilinen basit bir şekere dönüşür. Çeşitli organlar tarafından hayati işlemleri gerçekleştirmek üzere hücrelere iletilir.

Bazı kişiler iftardan sonra baş ağrısı hissedebilir. Bu, genellikle hazımsızlık ve midenin yeme ve içme ihtiyacından fazla dolması sonucu ortaya çıkar. Bu da diyaframa baskı yaparak nefes alma mekanizmasını engeller ve kişilerin kendini kötü hissetmesine neden olur. Baş ağrısına ek olarak nefes darlığı ve yorgunluk gibi belirtiler de ortaya çıkabilir.

İftar Sonrası Baş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Baş ağrısı, özellikle Ramazan ayının ilk günlerinde oruç tutan birçok kişi için birincil semptomdur. Şiddeti değişmekle birlikte, ağrılar şu şekilde olabilir:

  • Bilateral: Başın her iki tarafında ağrı
  • Frontal: Başın en ön kısmında ağrı

Ağrılar, genellikle öğleden sonra veya iftardan sonra meydana gelse de sabahları da hafif bir şekilde başlayabilir. Semptomların şiddeti kişiden kişiye değişebilir ancak ağrı hafif ila orta şiddetlidir. Bazı kişiler nabız atımına benzeyen ani bir atak yaşayabilir. Bu, diğerleri için geçerli olmayabilir. Ağrılar, genellikle 1 ila 2 saat sürer.

İftar Sonrası Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Oruç tutarken ve iftar sonrasında baş ağrılarının önüne geçmek için aşağıdakiler uygulanabilir:

  • Açlık baş ağrısını önlemenin öncelikli yolu öğün atlamamaktır. İftar ve sahurda, oruç süresi boyunca vücuda enerji sağlayacak sağlıklı yiyecek ve içeceklerin tercih edilmesi gerekir. Tahıllar, baklagiller, sebzeler, meyveler gibi yavaş sindirilen gıdalar tercih edilebilir. Bu, vücut için gerekli vitamin ve minerallerin alınması açısından da önemlidir.
  • İftardan sonra su içmek çok önemlidir. İftardan sahura kadar yaklaşık 3 litre sıvı tüketilmesi gerekir. Gün boyunca baş ağrılarının yanı sıra susuzluk ve dehidrasyondan kaçınmak için su tüketimi önem taşır. Gazlı içeceklerden ve kafeinden uzak durulması faydalı olur.
  • İftar ve sahur öğünlerinde orta düzeyde karbonhidrat ve tatlı tüketilerek kandaki normal glikoz seviyesi korunabilir ve baş ağrılarının önüne geçilebilir.
  • İftarda aşırı yemekten kaçınmak faydalı olabilir. Bu durum, kan dolaşımının mideden uzaklaşmasına ve bağ ağrısının engellenmesine yardımcı olabilir.
  • Uyku saatlerinin düzenlenmesi ve stresten uzak durulması da baş ağrılarının önüne geçilmesine yardımcı olabilir. Ramazan ayında geç saatlere kadar ayakta kalmamak ve gün içerisinde şekerleme yapmak, baş ağrılarını önlemeyi sağlayabilir.
  • Evde baş ağrısını geçirme yöntemleri arasında ayakları ılık suda bekletmek, enseye soğuk kompres uygulamak ve gözleri bir süre dinlendirmek bulunur.
  • Terapötik etkiye sahip olan lavanta ve nane gibi esansiyel yağlar, sakinleşmeye ve baş ağrılarını yatıştırmaya yardımcı olabilir. Bunlar, masaj için doğrudan şakaklara uygulanabilir ya da havaya dağıtılarak solunabilir.
Uzm. Dr.
Oğuzhan Onultan
Nöroloji
MEDICANA KADIKÖY
Profili Gör
Oluşturma: 30.05.2024 03:47
Son Güncelleme: 30.05.2024 03:50
Oluşturan: Oğuzhan Onultan
+A A-