Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonda, Robotik Rehabilitasyon Uygulamaları
Medicana Sağlık Grubu güvencesiyle, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Robotik Rehabilitasyon ünitesi hizmetleri hastane ortamında tecrubeli ekimibiz ve teknolojik altyapımız ile uygulanabilmektedir.
Robotik rehabilitasyon, fiziksel veya nörolojik bir yaralanma sonucu kaybedilen motor yetenekleri veya fonksiyonları yeniden kazandırmak amacıyla kullanılan bir tıbbi rehabilitasyon yaklaşımıdır. Bu yaklaşımda hastaların rehabilitasyon süreçlerini destekleyen özel teknolojik cihazlar kullanılır.
Yürüme Robotu (Robot Destekli Yürüme) Nedir?
Robot destekli yürüme, yürüme yeteneğini kaybeden veya sınırlı hareket kabiliyetine sahip olan bireylere yardımcı olmak amacıyla tasarlanmış; özel cihazlar veya robotlar kullanılarak gerçekleştirilen bir rehabilitasyon ve destek yöntemidir.
Yürüme Robotları, hastanın vücut ağırlığını taşıyan hareketli platformlar üzerine inşa edilmiş cihazlardır.
Robot destekli yürüme cihazları ile yürüme yeteneğini artırma veya geri kazanma hedeflenir. Felç, beyin hasarı veya omurilik yaralanmaları gibi nedenlerle yürüme yeteneğini kaybeden kişilere yürüme pratiği yapma fırsatı sunar. Hastanın kas gücünü artırma ve kas erimesini önleme de amaçlanır. Robot destekli yürüme, hastaların günlük yaşamlarında daha bağımsız olmalarına ve sosyal etkileşimlerini artırmalarına yardımcı olabilir. Bu robotlar, fiziksel terapi süreçlerini destekler ve daha hızlı iyileşmeyi teşvik ederler.
Yürüme Robotu (Robot Destekli Yürüme) Kimler için Uygundur?
Yürüme robotunun uygulanabileceği hastalıklar;
- İnmeye bağlı felç
- Beyin hasarına bağlı felç
- Omurilik felci
- Parkinson hastalığı
- Geriatrik hastalar (Yaşlılığa bağlı hareketsizlik)
- Kalça-diz protez ameliyatları sonrası
- Serebral palsi
- Multipl Skleroz (MS)
- Yürüme bozukluğu olan hastalar
Robotik Rehabilitasyon Hangi hastalıklarda kullanılır?
En sık inme, beyin hasarı, serebral palsili çocuklar, omurilik felçli hastalar, Parkinson hastalığı, Multiple Skleroz (MS) in yanı sıra bazı ortopedik ameliyatlar sonrasında tedavi amaçlı kullanılır.
Robotik Rehabilitasyon nasıl etki gösterir?
Robotik rehabilitasyon ile sık tekrarlı hareketler, kişiye özel yoğun terapi saglayarak, sinir sistemi yenilenmesi ile fonksiyonel iyileşmeyi sağlar.
Yürüme robotunun faydaları nelerdir?
- Hastanın normale en yakın yürüme paterninde yürümesini sağlar.
- Hastanın yürüme ve ayakta durmasını psikolojik yönden destekleyerek, hasta motivasyonunu arttırır.
- Kendi başına ayağa kalkamayan hastada yürüme robotu sayesinde ayakta durma ve pasif yürüme sağlanır. Hareketsizliğe bağlı gelişmesi beklenen sorunların ( kabızlık, eklem kontraktürleri, osteoporoz, derin ven trombozu) oluşmasını engeller.
- Hastanın önünde bulunan ekran ile sanal oyunlar oynanarak ve uyaranlar ile eğlenceli oyunlar ve egzersizler yaptırılıp, hastanın motivasyonu arttırılır.
Robotik Rehabilitasyon Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
Robotik Fizik Tedavi Nasıl Çalışır?
Bu robotik cihazlar, hastaların kas gücünü arttırarak, dengesizlikleri düzelterek ve yürüme yeteneklerini geliştirerek rehabilitasyon süreçlerini destekler
Yürüme Robotu Güvenli Midir?
Yürüme Robotu güvenli ve etkili tedavi yöntemidir. Ancak her hasta, kendi özel sağlık durumuna ve ihtiyaçlarına göre değerlendirilmelidir. Uygulama ve tedavi, uzman hekimimiz tarafından sürdürülmelidir.
Robotik Rehabilitasyon Kaç Seans Sürer ve Ne Kadar Süre Devam Etmelidir?
Robotik rehabilitasyonunsüresi ve seans sayısı, hastanın durumuna, tedavi hedeflerine ve doktorun tavsiyelerine bağlı olarak değişebilir. Tedavi süresi ve sıklığı, kişiye özel bir tedavi planı oluşturulduktan sonra belirlenir.