Bebeklerde Ay Ay Gelişim Nasıldır?

Bebeklerde Ay Ay Gelişim Nasıldır?



Bütün bebekler gelişim aşamalarına aynı anda ulaşmazlar. Bebeğinizin gelişimini takip ederken bu konuda çok hırslı davranmayın. Ancak bebeğiniz genel olarak çok geriden geliyorsa bir gecikme problemi yaşıyor olabilir. Bu durumda her hangi bir anormallik olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışın. Prematüre bebekler yeterli olgunluğa daha geç ulaşırlar. Çoğu zaman düzeltilmiş yaşına göre gelişimini takip ederseniz daha doğru sonuçlara ulaşabilirsiniz. 
 
Yenidoğan: Yenidoğmuş bebekler çoğu zaman beklentinizin tersine hiç de güzel görünmezler. Kafaları vücutlarına oranla daha büyüktür. Bacakları cılızdır ve hafif bir eğrilik olabilir. Gözleri şaşı bakabilir. Vajinal yoldan doğmuşsa burnu basık, çenesi yamuktur. Doğumda basınç kullanılmışsa baş yamuk olabilir. Anneden geçen hormonlar sebebiyle hem kız hem erkek bebeklerde memeler şiştir hatta bazan süt de gelebilir. 

Bazan kız bebeklerde vajinal akıntı görrülebilir. Ancak bunlar bir kaç hafta içinde yok olur. Saçları seyrektir hatta bazan hiç yoktur. Başında bılgıldak bölgeleri vardır. Derisi açık pembe renktir.
 
Yenidoğmuş bebeğiniz karnının üstüne yatırdığınızda başını dik tutabilir, vücudunun iki tarafında kollarını eşit olarak hareket ettirebilir. Gözlerinden 16-30 cm uzaklıktaki cisimlere odaklanabilir. 
 
1. Ayın Sonunda: Bebeğiniz karın üstü yatırıldığında kafasını dik tutabilmelidir. Yüzünüze odaklanabilmelidir. Bazı bebekler 15 cm uzaklıkta yay şeklinde hareket ettirilen bir cismi orta hatta kadar takip edebilirler. Ağlama dışında sesler çıkarabilirler. Karnının üzerindeyken kafasını 45 derece kaldırabilir. Sizin gülüşünüze gülerek yanıt verebilir.
2. Ayın Sonunda: Yüzünden 15 cm uzaklıktaki bir cismi sonuna kadar takip eder. Çıngırağa bir şekilde tepki verir. Gülümsemenize yanıt verir. Ağlama dışında sesler çıkarabilir. Bunlar bebeğinizin artık yapması gerekenlerdir. Bazı bebekler karın üstündeyken başlarını 45 derece dikebilir. Hatta kafalarını dik tutabilirler. Yuvarlanabilir (bir yana). Kollarıyla gövdesini hafif kaldırabilir. 
3. Ayın Sonunda: Artık bebeğiniz karnı üzerindeyken başını 45 derece dik tutabilmelidir. Yüzüne 15 cm uzaklıktaki nesneyi her yönde takip edebilmelidir. Bebeğiniz yüksek sesle gülebilir, karnının üzerindeyken başını 90 derece dik tutabilir, kendiliğinden gülebilir, dik oturtulduğunda başını dik tutabilir.
4. Ayın Sonunda: Karnının üzerindeyken başını 90 derece kaldırabilmelidir. Yüzünün 15 cm uzağındaki cismi 180 derece takip edebilmelidir. Yüksek sesle gülebilmelidir. Eğer bebeğiniz bu gelişim aşamalarından bazılarını yapamıyorsa doktora kontrol ettirin. Kimi zaman bu bir soruna işaret ediyor olabilir. Ancak çoğu zaman bir problem yoktur. Bazı bebekler dik durumda iken başlarını tutabilirler, yuvarlanabilirler, eline bir oyuncak değdirdiğinizde onu kavrayabilirler, küçük nesnelere dikkat edebilirler, keyiften çığlık atabilirler. Annesinin sesine doğru dönebilirler. Kollarının üzerinde doğrulabilirler. 
5. Ayın Sonunda: Bebeğiniz dik otutulduğunda başını dik tutabilmelidir. Karnının üzerindeyken kollarıyla doğrulabilir. Bir tarafa yuvarlanabilir. Bir nesneye uzanabilir. Neşeyle çığlık atabilir. Oyuncağını kavrayabilir. Küçük nesnelere dikkat edebilir. Kendiliğinden gülümseyebilir. 
Bazı bebekler bacaklarının üzerine bir miktar ağırlık verebilirler. Ellerinden çekilerek oturtulduğunda başlarını gövdeleriyle aynı seviyede tıutabilirler. Agu gibi bir takım değişik sesler çıkarabilirler.
6. Ayın Sonunda: Artık bebeğiniz başını dik tutabilmelidir. Değişik sesler çıkarabilmelidir. Muhtemelen bacakları üzerine bir miktar ağırlık verebiliyor olmalıdır. Çoğu bebek bu ayın sonunda yardımsız oturabilir. Bazı bebekler oyuncağını aldığınızda kızabilir, bir eşyaya tutunabilir, tek başına bisküvi yiyebilir. Bir oyuncağı bir elinden diğerine geçirebilir. Sese doğru yönelebilir. Uzaktaki oyuncağını almaya gayret edebilir.Ga-ga, ba-ba, da-da gibi heceleri ard arda tekrarlayabilir.
7. Ayın Sonunda: Yardımsız olarak oturabilmelidir. Kendi kendine bisküvi yiyebilmelidir. Bebeğinizin şunları yapması da olasıdır; oyuncağını aldığınızda kızabilir, bir oyuncağı bir elinden diğerine geçirebilir, sese doğru yönelebilir, uzaktaki oyuncağını almaya gayret edebilir, ga-ga, ba-ba, da-da gibi heceleri ard arda tekrarlayabilir. Birisine ya da bir eşyaya tutunarak ayakta durabilir.
8. Ayın Sonunda: Bebeğiniz ayakta tutulduğunda bacaklarına bir miktar ağırlık verebiliyor olmalıdır. Oyuncağını bir elinden diğerine geçirebilmelidir. Oyuncağını arayıp bulmalıdır. Oyuncaklarını rahatlıkla kavrayabilmelidir. Tek başına bisküvi yiyebilmelidir. Duyduğu sese yönelebilmelidir. Hatta bebeğiniz sizinle ce-e oyunu oynayabilir. Oyuncağını aldığınızda buna itiraz edebilir. Tutunarak ayakta durabilir. Karın üstünden oturur duruma geçebilir. Bazı bebekler baş parmaklarıyla işaret parmaklarını kullanarak küçük cisimleri kavrayabilirler.
9. Ayın Sonunda: Oyuncağını arayabilmelidir. Uzanamayacağı bir yerdeki oyuncağını almaya gayret etmelidir. Bebeğiniz muhtemelen oturur pozisyondan ayağa kalkabilir. Yüzüstünden oturur pozisyona geçebilir. Tutunarak ayakta durabilir.Baş parmağı ile işaret parmağını kullanabilir. El sallayabilir. Ona bazı el oyunları öğretebilirsiniz. Top yuvarlayabilir.
10.Ayın Sonunda: Tutunarak ayakta durabilmelidir. Oturur durumdan ayağa kalkabilmelidir. Bilinçsiz olarak da olsa anne-baba diyebilmelidir. Ce oyunu oynayabilmelidir. Oyuncağını aldığınızda size itiraz edebilmelidir. Bazı bebekler 10 ayın sonunda el çırpabilirler ya da el sallayabilirler. Sıralamaya başlayabilirler. Artık hayır kelimesinin anlamını bilirler. Disipline bu aydan sonra başlanabilir. Bazı bebekler bilinçli olarak anne ya da baba diyebilirler. 10 aylıkken yürüyen bebekler vardır.
11. Ayın Sonunda: Yüz üstü durumdan oturur duruma geçebilmelidir. İşaret ve baş parmaklarını iyi kullanabilmelidir. Hayır kelimesini anlamalıdır. Bebeğiniz rahatlıkla sıralayabilir. Anlık olarak ayakta durabilir. Anne ya da baba dışında kelimeler söyleyebilir.
12. Ayın Sonunda: Bebeğiniz artık eşyalara tutunarak sıralayabilmelidir. Emekleyen bebekler daha geç yürür. Yürümenin gecikmesi endişe verici değildir. Çoğu bebek 14 aydan önce yürüyemez, 13 aydan önce el çırpamaz, 16 aydan önce top oynayamaz, 15 aydan önce kendince garip bir dilde konuşamaz. Ancak bazı bebekler bunları 12 aylıkken yapabilir.
Uzm. Dr.
Belgin Özbek
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
MEDICANA KADIKÖY
Profili Gör
Oluşturma: 03.08.2017 03:13
Son Güncelleme: 23.08.2023 11:14
Oluşturan: Belgin Özbek
+A A-

İlgili Bölüm Hekimleri