Kaş Kaldırma: Endoskopik ve Askı Teknikleri

Kaş Kaldırma: Endoskopik ve Askı Teknikleri



Kaş kaldırma çok moda bir ameliyat. Kimilerine göre kaşlar ne kadar kalkık olursa o kadar iyi gözüküyor. Oysa uçları sipsivri kalkmış kaşlar kimilerine göre de bir kâbus. 
Peki ideal kaş şekli nasıl olmalı? 

İDEAL KAŞ ŞEKLİ NASIL OLMALI? 

Herkesin bildiği “klasik” bilgiler bence bu konuda yetersiz. Yetersiz çünkü demodedir. 

İnsan yüzünde bir şeyin ideal şeklini merak ediyorsanız bence süper modellerin yüzlerine bakmak gerekiyor. İnsan yüzünün de bir modası var ve bu moda yine moda dünyasından çıkıyor. Bu insanlar en acımasız rekabet koşullarında onbinlerce insan arasından ön plana çıkıyorlar ve yüzlerinin ideal olduğu tartışmasız. 

Süper modellerin kaşlarına bir bakın. Çok büyük bir çoğunluğunun sanılanın aksine kalkık değil dümdüz olduğunu göreceksiniz. Ortası kalkık, hilal şeklinde kaşlar görmek istiyorsanız 1950lerin moda dergilerine bakmalısınız. 90lardan beri kaş şekli düz, hatta dümdüz. 

KAŞ ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ 

Kaş almak: 
Kaş şekillendirmenin en sık uygulanan yolu kaşları almak. Ama bu işi yapan insanlar neredeyse istinasız bir şekilde kaşların orta seviyesinde altta sınırdaki bütün tüyleri alıyorlar ve 1950li yıllarda moda olan hilal şeklini vermeye çalışıyorlar. Bu şekli neden yaptıklarını pek anlayamıyorum. Muhtemelen kendileri de bu konuda çok kafa yormuyorlar. Hâlbuki bekleme odalarındaki dergileri karıştırsalar Kate Moss'un kaşlarının her gün yaptıkları kaş şekilden farklı olduğunu görecekler. 
Size tavsiyem, kaç yaşında olursanız olun, nasıl bir yüz şekliniz olursa olsun kaşlarınızı 1950 model yaptırmayın. 

Kalıcı makyaj ya da “dövme”: Güzellik salonlarında yapılan ve gerçek anlamda kalıcı olan tek şey galiba bu. Ben her türlü cilt bakımı ve tedavisine, mezoterapilere sıcak bakıyorum. Ama bu kalıcı makyaj konusunda şüphelerim var. 
Bir kere adı üzerinde kalıcı olan bu makyajlar hayatınızın sonuna kadar sizinle olacak. Verilen şeklin ideal olması da çok zor ve değiştirmek için bir şansınız yok. 
Bu dövmeler kola yapılan renkli dövmelerden farklı olarak genellikle lazer ile çıkarılamıyor. Üzerine yeniden ten rengi dövme yapılarak “siliniyor”, ve bu “silgi dövme” gözüküyor. 

Botox: Botox doğru kullanılırsa kaşa şekil verebilir. Bence kaşlarınızın şeklini değiştirmek istiyorsanız ve bir ameliyat olmayı göze alamıyorsanız botox yaptırın. 

Ameliyat: Kaşlara şekil vermenin en kalıcı ve kesin yolu ameliyat. 

BU AMELİYAT KİMLERE UYGULANIYOR? 

Kaş kaldırma ameliyatı genellikle genç – orta yaş hastalara uygulanıyor. Otuzların ortasından sonra kaş kaldırma yerine şakak asma gibi daha kapsamlı ve yüzü gençleştirmeye de yönelik bir girişim daha doğru. 

AMELİYAT TEKNİKLERİ? 
Endoskopik ve askı yöntemi olarak iki temel yöntem var. 
Askı yöntemi: Bu hocamız Onur Erol'a ait bir yöntem. İşlem son derece basit, saçlı deri içerisinde yarım santimlik bir kesim yapılıyor ve buradan geçirilen uzun bir dikiş kaşa kadar indiriliyor ve kaş bu dikiş ile yukarı doğru çekiliyor. 
Yöntemin en güzel tarafı son derece basit olmasıdır. Neredeyse bir ameliyat değil diyebilirim. Son derece kontrollü, kolay, risksiz ve etkili bir yöntemdir. 
Tek problem etkisinin çok kısa sürmesi. Genellikle kaldırılan kaşlar bir kaç ay ile bir sene içerisinde eski yerlerine iniyorlar. 
Endoskopik yöntem: Bu şakak kaldırma ameliyatına benzer şekilde saçlı deri içerisinde bir kaç santimlik bir kesim ile yapılıyor. İçeriden kaşlar yukarı çekilerek hem kaldırabiliniyor hem de istenilen şekil verilebiliniyor. 

Diğer yöntemler: Daha nadir kullanılan bir kaç teknik daha var. Bunlarda üst göz kapağında ya da kaş içerisinde bir kesim yapılarak kaş yukarı asılıyor. Çok eski bir teknikte de kaşın üst sınırında uzun bir kesim yapılıyor (hala uygulayan var mı bilemiyorum ama çok iz bırakan bu teknik ile ameliyat olmamanızı öneririm). 
Hangisi daha iyi derseniz benim tercihim büyük oranda endoskopik oluyor. 
Askı yönteminin uzun ömürlü olmaması hatta bazen bir kaç ay bile dayanmaması birçok hastaya da itici geliyor. 

KOMPLİKASYONLAR VE ÇIKABİLECEK SORUNLAR 
Askı yönteminde çıkabilecek ciddi bir komplikasyon neredeyse yok. Asimetri ve kaşların kısa zamanda eski yerlerine inmesi tek problem.

Endoskopik teknik: Ciddi bir kanama ve enfeksiyon olma ihtimali neredeyse yok. Olabilecek küçük kan birikmeleri (hematom) de ciddi bir sorun yaratmayacaktır. İltihap olduğu durumlarda antibiyotik tedavisi yanında nadiren cerrahi olarak iltihabın boşaltılması gerekebilir. 
Asimetri: Bu ameliyatta dokuları taşıyan dikişlerden birisinin görevini tam yapmaması asimetriye sebep olabilir. Bu durumda bu dikişin tekrar konulması gerekebilir. 
His kaybı: Nadirde olsa tam kaş kenarlarında his kaybı olabilir. Ancak bunlar genellikle bir kaç hafta sonra geçecektir. Aylar süren kayıplar ile nadir olarak karşılaşılabilir ama sonunda mutlaka iyileşir. 
Saç dökülmesi de nadiren olabilir. Ancak saçlar mutlaka geri gelecektir. 

SIK SORULAN SORULAR: 

Kaş kaldırma operasyonu sonrası nasıl görüneceğim?

Bir tekniği uygularken nasıl bir sonuç alınacağı tamamen doktora kalmış. Bence önemli olan kaşları kaldırmak değil düz ve çekici bir şekil verebilmek. 

Bu ameliyat tek başına yapılıyor mu? 

Evet sıkça yapılıyor. Bazı insanların çok genç yaşlarda bile kaşları sarkık oluyor. Genellikle 35 yaş üzerinde şakak kaldırma ameliyatı ile beraber yapılıyor. Şakak kaldırma ameliyatında bir miktarda yüzde gençleşme sağlanabiliyor. 

Bu ameliyatların etkisi kaç yıl sürer? 

Endoskopik teknikle verilen kaş şekli kalıcı olur. Ancak yıllar içerisinde bütün alın sarkacağı için kaşlarda bir miktar aşağı inecektir. 


İPUÇLARI: 
• Eğer ameliyat olmak istemiyorsanız sadece botox ile kaşlarınıza şekil verdirebilirsiniz. Genellikle 3 aydan sonra etkisi azalmaya başlayacak altıncı ayda tamamen yok olacaktır. 
• 35 yaşlarınızda iseniz kaş kaldırma ameliyatının bir üstü olan şakak kaldırma ameliyatını öneririm. Bu aynı zamanda kaz ayaklarınızı açacak ve orta yüzünüzü şekillendirecektir. 
• 50 yaşın üzerisindeyseniz klasik yüz germe ve endoskopik orta yüz ameliyatlarını öneririm. Tek başına yapılacak kaş asma yöntemleri çok işe yaramayacaktır. 
• Eğer en küçük yöntem ile geçici de olsa bir sonuç istiyorsanız kaş asma tekniği size uygun olabilir. Bazen bu teknik ile asılan kaşlar bir yıla kadar şeklini koruyor. 

AMELİYAT TAN SONRASI SİZİ NELER BEKLER: 

Kaş asma ameliyatının ertesi günü işinize dönebilirsiniz. İşlem yarım saat sürüyor, lokal anestize yeterli oluyor. İşlem muayenehane şartlarında da yapılabilir. 
Endoskopik teknik yine lokal anestezi ile yapılabiliniyor. Yaklaşık 1 saat sürüyor. Bir ya da iki günlük dinlenme yeterli, hastanede yatmanıza gerek yok. Çok az şişlik ve morluk yapan ve çok hızlı iyileşen bir ameliyat. Hafta sonu ameliyat olursanız pazartesi işinize dönebilirsiniz. 
Ağrılı bir ameliyat hiç değil. İlk bir kaç gün başınız dik yatacaksınız ve bol buz uygulayacaksınız. 

ENDOSKOPİK KAŞ ASMA AMELİYATININ KARNESİ: 
Anestezi şekli: Lokal ya da Genel. 
Ameliyat nerede yapılmalı: Endoskopik plastik cerrahi ameliyatları için alt yapısı olan bir hastane ameliyathanesinde. 
Ameliyat süresi: 1 saat. 
Hastanede yatış süresi: Aynı gün taburcu olunabilir. 
Ameliyat sonrası ağrı – sıkıntı: Bir kaç gün hafif bir sızlama olabilir. Genellikle ağızdan alınan basit ağrı kesiciler yeterli olur. 
Şişme, morarma: 2–3 gün arasında, hafif derecede. 
Pansuman: Yok. 
Dikişler: Saçlı deride metal dikişler var ve bunlar 7 gün sonra alınıyor (alınmaları ağrılı değil). 
Ne zaman işe dönülebilir: 2–3 gün. 
Spor: 1 hafta sonra uzun yürüyüşler, 2 hafta sonra ağır spora başlanabilir. 
Son şekil: Genellikle ilk günlerde bile sonuç büyük ölçüde gözükür. Ancak her şeyin tamamen geçmesi, dokuların yumuşaması ve normale dönmesi üç aydan sonra.

Oluşturma: 03.08.2017 02:48
Son Güncelleme: 29.12.2021 10:57
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
+A A-