Testis Ağrısı

Testis Ağrısı



Testis ağrısı, testislerin ikisinde birden ya da birinde, testisin kendisinde veya çevresinde oluşan ağrıyı ifade eder. Ani yaralanma, iltihaplanma, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar veya testis torsiyonu (bükülmesi) gibi durumlardan kaynaklanabilir. Testis torsiyonu acil bir durumdur ve şişlikle birlikte skrotumda donuk bir ağrıya neden olabilir.

Testislerdeki ağrı kolay tedavi edilebilecek basit nedenlere dayanabildiği gibi kanseri gibi daha ciddi sorunların da işareti olabilir. Ağrı aniden ortaya çıkarsa en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Kronik testis ağrısında ise ağrının sebebi tespit edildikten sonra uygun tedavi planlanabilir.


Testis Ağrısı Nedir?

Testisler, skrotum adı verilen ince bir deri kesesinin içindeki küçük ve yumurta şeklindeki üreme organlarıdır. Skrotumdaki diğer yapılar arasında spermatik kord, vas deferens, epididimis, testisi besleyen damarlar ve arterler ile tüm sinirler bulunur.

Testis ağrısı, testislerin birinde veya her ikisinde de hissedilebilse de ağrı testislerden gelmeyebilir. Vücudun mide veya kasık gibi başka bir kısmından testislere yansıyabilir. Ek olarak, testis ağrısı olan birçok erkekte sıklıkla pelvik tabanda kas disfonksiyonu bulunur ve bu da normal dışkılamayı ve idrara çıkmayı bozabilir.

Testis ağrısı, akut veya kronik olabilir. İlk semptom, ani yaralanmalar nedeniyle meydana gelen keskin ağrının yanı sıra zamanla veya aktiviteyle artan hafif bir ağrı olabilir. Testislerde çok sayıda hassas sinir bulunduğundan ağrı şiddetli olabilir.

Testis Ağrısı Neden Olur?

Testisler çok hassas olduğu için küçük bir yaralanma dahi ağrı ya da rahatsızlığa neden olabilir. Ağrı, testisin kendisinden veya testisin arkasındaki sarmal tüpten ve epididimisten kaynaklanabilir. Genellikle iskemik (zayıf kan akışı), inflamatuar veya nöropatik (sinir tipi) ağrı şeklinde ortaya çıkar.

En sık görülen rahatsızlık türleri epididimit (testis iltihabı), testis torsiyonu (skrotuma kan getiren spermatik kordun bükülmesi) ve kasık fıtığıdır. Testis ağrısı, çoğu zaman ya kişinin biyolojik yapısından ya da cinsel ilişki ve bulaşmadan kaynaklanan patojenlerden kaynaklanmaktadır.

Ağrı, aşağıdaki durumlardan kaynaklanabilir:

    • Böbrek taşları: Testislerin etrafındaki şiddetli ağrı, böbrek taşlarından kaynaklanabilir. Bu kristalleşmiş kitleler, idrarda kan, mide bulantısı ve sık idrara çıkma gibi semptomların yanı sıra akut testis ağrısına neden olabilir.
    • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Tedavi edilmeyen klamidya ve bel soğukluğu sıklıkla testis ağrısıyla ilişkilidir. Frengi ve tip 2 herpes gibi cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklar da testislerin birinde veya her ikisinde genital yaralara ve testis rahatsızlığına yol açabilir.
    • Varikosel: Bu, skrotumdaki bir grup anormal derecede büyük damar anlamına gelir. Gün boyunca, dinlenmeyle hafifleyen bir ağrıya neden olabilir.
    • Testis tümörü: Kanserli bir tümör testislerde ağrıya neden olabilir. Testiste şişlik gibi başka semptomlar da ağrıya eşlik edebilir.
    • Epiditimit: Genellikle klamidya veya bel soğukluğunun neden olduğu epididim iltihabı, kronik testis ağrısına neden olabilir. Semptomlar; idrara çıkma sırasında ağrı, penis akıntısı ve menide kan gelmesini içerebilir.
    • Orşit: Orşit, bakteriyel veya viral bir enfeksiyon nedeniyle testislerden birinde veya her ikisinde iltihaplanma olmasıyla karakterizedir. Küçük erkek çocuklarda kabakulak virüsü nedeniyle orşit olabilir. Bu durumlarda şişlik normalde kabakulak semptomlarının başlamasından dört ila altı gün sonra başlar.
    • Testis torsiyonu: Testis torsiyonu; spermatik kord bükülerek kan damarlarını büktüğünde ve testise kan akışını kısıtladığında meydana gelir. Bu durum, sıklıkla skrotumun şişmesi, testisin daha yüksek konumlandırılması ve mide bulantısının eşlik ettiği ani ve akut testis ağrısıyla sonuçlanır. Kişilerin acil ameliyata alınmasını gerektirebilir.
    • Yaralanmalar: Dövüş, kaza veya spor sırasında meydana gelen herhangi bir yaralanma testis ağrısına neden olabilir. Herhangi bir künt yara, testisin morarması ve şişmesi ile sonuçlanabilir.
    • Hidrosel: Skrotumda sıvı birikmesinden kaynaklanan şişliktir. Skrotumdaki bir yaralanma veya iltihaplanmadan kaynaklanır.

Testis Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Ağrı belirtileri, altta yatan hastalığa ya da rahatsızlığa bağlı olarak farklı olabilir. Lokalize bir testis ağrısı veya başka bir kaynaktan yansıyan bir ağrı şeklinde kendini gösterebilir. Ani bir testis yaralanması, lokalize keskin ve ani bir ağrının ardından hafif bir ağrıya neden olabilir. Tam tersine böbrek taşı varsa testislere ve penise yayılan keskin bir sırt ağrısı şeklinde bir ağrı da hissedilebilir.

Ağrının yanı sıra skrotumda morarma veya şişlik olabilir. Skrotum ayrıca bir yaralanma, orşit, epididimit veya testis tümörünün göstergesi olabilen kırmızı ya da parlak görünebilir.

Diğer belirtiler arasında ateş, bulantı, kusma ve idrara çıkma sorunları (sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma hissi, idrarda kan) yer alabilir.

Testis Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?

Testis ağrısının nedeninin belirlenmesi için fizik muayene yapılır. Doktor, semptomlarla ilgili sorular sorar ve hastaların tıbbi geçmişini değerlendirir. Hastanın diğer semptomlarının, ağrının türünün (keskin, donuk ya da şiddetli), ağrının şiddetinin ve tam yerinin bilinmesi gerekir. Herhangi bir enfeksiyonun kontrol edilmesi için kan veya idrar testleri yapılabilir. Testiste bir şişlik olması durumunda testis kanserinin kontrol edilmesi için ultrason istenir.

Ani, şiddetli testis ağrısı yaşanması veya ağrıya idrarda kan, ateş veya mide bulantısının eşlik etmesi durumunda hastaların acil tıbbi yardım alması gerekir. Öte yandan testislerde daha uzun süren, donuk bir ağrı varsa, genellikle acil bakıma gerek yoktur.

Testis Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Testis ağrısının tedavisi nedene bağlıdır. Tedavinin amacı sağlıklı fonksiyonu yeniden sağlamak, komplikasyonları önlemek ve kısırlığa yol açabilecek kalıcı hasarı önlemektir. Bazı hafif testis rahatsızlığı vakaları kendi kendine çözülebilirken kalıcı veya şiddetli ağrı için tedavi planlanması gerekir.

Bakteriyel enfeksiyonun neden olduğu testis ağrısı antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Enfeksiyon mevcut değilse, antibiyotiklere aşırı maruz kalma olasılığının önlenmesi için uzun süreli antibiyotik kullanımından kaçınılması gerekebilir.

Testis torsiyonu vakalarında spermatik kordonun bükülmesini çözmek, karın içine geri itilemeyen fıtığı onarmak, geçemeyecek kadar büyük bir böbrek taşını yerinden çıkarmak veya kanserli tümörü olan bir testisi çıkarmak için ameliyat gerekebilir.

Testis kanserinin neredeyse her zaman ilk tedavisi cerrahidir. Ancak tanı ve evreleme sırasında testisin (kasık orşiektomi) ve alt karın bölgesindeki bazı lenf bezlerinin çıkarılması söz konusu olabilir.

Mikrocerrahi, kasıktan yapılan 2 cm'lik kesilerle iltihaplı sinirlerin geçtiği dokuların kesilmesini içerir. Bu, ağrı sinyallerinin testislerden geçmesinin engellemesine yardımcı olur. Minimal invaziv bir işlem olan cerrahi, testislere kan akışını ve dolayısıyla doğurganlığı etkilemez.

Bölgeye buz koymak, sıcak banyo yapmak, destekleyici iç çamaşırları giymek ve reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları almak gibi çeşitli evde tedavi yöntemleri de ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Op. Dr.
Hüseyin Akyıldız
Üroloji
MEDICANA KADIKÖY
Profili Gör
Oluşturma: 03.06.2024 05:02
Son Güncelleme: 12.06.2024 04:52
Oluşturan: Hüseyin Akyıldız
+A A-