Tansiyonu Ne Düşürür?

Tansiyonu Ne Düşürür?



Kan basıncının sağlıklı olması, vücut sistemlerinin düzgün çalışması açısından oldukça önemlidir. Kalp ya da böbrek yetmezliği, felç, kalp krizi gibi hastalıkların meydana gelme riskinin azalmanıza yardımcı olabilir. Tansiyonun düşürülmesi için yaşam tarzı değişiklikleri yapılması ya da ilaçlar kullanılması sayesinde genel sağlığın ciddi şekilde zarar alması önlenebilir.

Normal Tansiyon Nedir?

Kan basıncı üst (sistolik) ve alt (diyastolik) ölçümlerle ifade edilir. Her ikisi de eşit derecede önemli olmakla birlikte kanın atardamarlara doğru itilme gücünü gösteren sistolik kan basıncının yükselme olasılığı daha yüksektir. Alt kan basıncı, kalp dinlenme halindeyken aynı basıncı ölçer. Sağlıklı bir kan basıncı değeri ortalama 120/80'dir.

Nadir durumlarda, kan basıncı çok düşük (90/60’tan düşük) veya yüksek (180/110’dan fazla) hale gelebilir. Bu da kalıcı organ hasarına ya da ölüme neden olabilir.

Tansiyon Neden Çıkar?

Kan basıncı, gün içindeki aktiviteler ya da tıbbi durumlar nedeniyle hafif yükselebilir. Bu durumda baş ağrısı veya yorgunluk görülebilir. Tehlikeli derecede yüksek kan basıncı, özellikle ayakta dururken veya otururken bulanık görüş ve baş dönmesiyle kendini gösterir. Göğüs ağrısı, nefes darlığı, burun kanaması veya tek taraflı güçsüzlük ve geveleyerek konuşma gibi felç benzeri semptomlar başladığında acil tıbbi yardım alınması gerekir.

Tansiyonun çıkma nedenleri arasında aşağıdakiler bulunur:

    • Diyabet
    • Obezite
    • Aşırı alkol tüketimi
    • Sigara kullanmak
    • Sağlıksız beslenme
    • Fiziksel açıdan hareketsizlik
    • Genetik faktörler

Tansiyonu Ne Düşürür?

Kan basıncının hemen düşürülmesini sağlayan bazı yöntemler aşağıdaki gibidir:

    • Kalp atış hızınızı yavaşlatan ve rahatlamayı destekleyen nefes egzersizleri uygulamak
    • 10 dakika uzanıp dinlenmek
    • Su içmek
    • Hafif bir yürüyüş yapmak
    • Soğuk duş almak

Kan basıncının korunması, kalp ve dolaşım hastalığı riskinin düşük tutulması için önemli bir yoldur. Yüksek tansiyonu olan bazı kişiler tansiyonunu düşük tutmak için ilaç kullansa da kan basıncının doğal yollarla kontrol altına alınması mümkündür. Fiziksel olarak daha aktif olmak ve sağlıklı beslenmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri, kan basıncının düşürülmesine ve sağlığın korunmasına yardımcı olabilir.

Uzun vadede hayat tarzı değişiklikleri ile tansiyonun kontrol altına alınması mümkündür:

İlaç Kullanmak

İlaçlar, kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olabilir. Kan damarlarının kendisi (beta blokerler veya vazodilatörler) ya da vücuttaki sodyum miktarı üzerinde etkili olabilir. Kan basıncının kontrol altında tutulması için bir veya daha fazla ilacın düzenli kullanılması önemlidir.

Tuz Tüketimini Azaltmak

Tuz, kan dolaşımındaki sodyum seviyesini artırarak böbreklerin daha fazla çalışmasına ve vücudun su tutmasına neden olur. Yüksek düzeyde tüketilmesi halinde kan basıncını etkiler. Günde 1.500 miligramdan daha düşük sodyum ideal olabilir.

Düzenli Egzersiz Yapmak

Haftada en az 2 saat orta yoğunlukta egzersiz yapılması ve bu sürenin zamanla 30 dakika kadar artırılması, kan basıncının iyileşmesine yardımcı olabilir. Yürümek veya koşmak gibi aerobik egzersizler, kalbin güçlendirilmesine yardımcı olduğu için yüksek tansiyona iyi gelebilir. Egzersiz, ayrıca stresin azalmasına da yardımcı olabilir. Yoga gibi egzersizler, stresi hafifletmeye yardımcı olabilecek nefes egzersizlerini içerir.

Sağlıklı Beslenme

Yağ oranı düşük yiyeceklerin yanı sıra bol miktarda meyve ve sebze içeren sağlıklı ve dengeli bir beslenme de kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Beslenme rutinine aşağıdaki gıdalar eklenebilir:

    • Meyve ve sebzeler: Düzenli olarak zengin bir potasyum, magnezyum ve lif kaynağı olan sebze ve meyvelerin tüketilmesi, yüksek tansiyon riskinin azalmasıyla bağlantılıdır. Normal beslenmelerine kıyasla daha fazla sebze ve meyve yiyen kişilerin kan basıncı, yemeyenlere göre daha düşük olabilir.
    • Nohut gibi fasulye ve baklagiller: Potasyum gibi faydalı bileşenler içeren mercimek de dahil olmak üzere baklagiller, kan basıncının düşmesine ve kontrol altında tutulmasına yardımcı olabilir.
    • Yulaf ve kahverengi pirinç gibi tam tahıllı gıdalar: Yapılan araştırmalara göre tam tahıllı gıdaların yüksek miktarda tüketilmesi, kardiyovasküler hastalık ve yüksek tansiyon riskinin azalması ile ilişkilidir. Tam tahıllı makarna ve pirinç, tam tahıllı ekmek, yulaf ezmesi, yulaf lapası gibi gıdalar beslenme rutinine eklenebilir.
    • Tuzsuz kuruyemiş ve tohumlar: Kabuklu yemişler ve tohumlar; sağlıklı doymamış yağlar, proteinler, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Ortalama 30 grama tekabül eden bir porsiyon sade ve tuzsuz kuruyemiş ya da tohumlar her gün bir öğünde tüketilebilir. Düzenli fındık tüketimi, ayrıca kandaki düşük LDL (kötü) kolesterol ve toplam kolesterol seviyeleriyle bağlantılıdır.

Kilo Kontrolünü Sağlamak

Fazla kilolu veya obez olmak, vücuda yük bindirir ve kan basıncını artırır. Boya ve yaşa göre sağlıklı kiloyu korumak; kan basıncının düşürülmesine, yüksek tansiyonun kontrol edilmesine ve diğer sağlık sorunları riskinin azalmasına yardımcı olabilir. Kilo verme hedeflerine ulaşılması için sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite planı yapılabilir.

Stresi Azaltmak

Stres, arter duvarlara zarar veren ve bunları daha az elastik hale getiren kronik enflamasyona yol açabilir. Stresten kaçınmak, kısa vadede kalp atış hızını azalttığı için kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Ancak stresin tek başına tansiyon üzerinde uzun süreli bir etkiye sahip olduğu kanıtlanmamıştır.

Stresi azaltmanın birkaç yolu vardır:

    • Meditasyon yapmak
    • Nefes egzersizleri
    • Konuşma terapileri
    • Olumlu düşünmeye odaklanma
    • Yürüyüş yapmak

Kontrolsüz stres sıklıkla yetersiz uyku, aşırı yeme ve fiziksel hareketsizlik olarak da kendini gösterir.

Alkol Tüketimini Sınırlandırmak

Alkol tüketimini sınırlandırılan ya da alkol tüketimini bırakan kişilerin kan basıncında düşüş görülebilir. Alkol, ayrıca kilo alımına neden olabilecek ekstra kalori alınmasına da neden olabilir. Erkekler için günde ikiden az, kadınlar içinse günde birden az porsiyon ideal tüketim şekli olabilir.

Sigarayı Bırakmak

Sigara içmek kan basıncını yükselterek felç ya da kalp krizi riskini artırır. Kısa vadede ani yükselişlere neden olsa da zamanla hipertansiyona neden olabilir.

Evde Tansiyonu Kontrol Etmek

Metabolik sendrom ve uyku apnesi gibi kişilerin farkında olmadığı altta yatan sağlık sorunları tansiyonun çıkmasına neden olabilir. Evde tansiyonun düzenli aralıklarla kontrol edilmesi, yapılan değişikliklerin sonuçlarının görülmesini ve kan basıncının daha fazla kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir.

Prof. Dr.
Bengi Başer
Kardiyoloji
MEDICANA KADIKÖY
Profili Gör
Oluşturma: 03.06.2024 03:11
Son Güncelleme: 12.06.2024 04:47
Oluşturan: Bengi Başer
+A A-

İlgili Bölüm Hekimleri