Süt Alerjisi

Süt Alerjisi



Günümüzde gıda alerjileri, her yaştan kişide sıklıkla rastlanan sağlık sorunlarından biri olmakla birlikte bu alerjiler nedeniyle hastaların vücudunda çeşitli tehlikeli reaksiyonlar görülebilmektedir. Gıdaların içeriğinde yer alan proteinlerin bağışıklık sistemi tarafından zararlı olarak algılanması sonucunda ortaya çıkan gıda alerjileri arasında en sık karşılaşılanlardan biri ise inek sütü alerjisidir. İshal, kusma, ürtiker ve anafilaksi gibi birçok farklı semptomu bulunur.

Süt Alerjisi Nedir, Süt Alerjisinin Nedenleri Nelerdir?

Süt alerjisi, inek sütüne karşı vücudun hassasiyet göstermesi ile meydana gelir. Bebeklerde ve çocuklarda sık bir şekilde görülen bu sağlık sorunu ilk 6 ayda dahi tespit edilebilir. Annenin inek sütü tüketmesi durumunda bebekte semptomlar görülebilir. Bununla birlikte ilerleyen yaşlarda gerileyebilme ihtimali de bulunur. Ancak teşhis konduktan sonra eğer inek sütü beslenmeden çıkarılırsa uygun bir tedavi yöntemi uygulanması gerekir. Bunun sebebi inek sütündeki proteinlerin vücut için gerekli olmasıdır. Aksi takdirde ortaya beslenme yetersizliği çıkabilir.


Diğer alerji türlerinde olduğu gibi süt alerjisi de bireyin bağışıklık sisteminden kaynaklanır. Süt alerjisi olan kişiler süt tükettiğinde vücuda alınan proteinler bağışıklık sistemi tarafından tehlikeli olarak görülür. Bunun sonucunda da bu tehlike ile savaşmak için histamin adı verilen antikorlar üretir. Bu sırada da vücut kızarıklıktan kaşıntıya, nefes almada zorluktan öksürüğe kadar çeşitli semptomlar gösterir.

Süt Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Süt alerjisi olan kişilerde semptomlar hızlı bir şekilde görülebilir. Belirtilerin ortaya çıkış süresi değişebilir. Süt alerjisi olan kişilerde genellikle;

  • Ürtiker,
  • Hırıltılı nefes,
  • Nefes darlığı,
  • Öksürük,
  • Kusma,
  • Dudak,
  • Dil veya boğazın şişmesi,
  • Dudak çevresinde karıncalanma ya da kaşıntı gibi belirtiler kısa görülür.

Yukarıda listelenen belirtilere ek olarak anafilaksi de süt alerjisinde kısa sürede görülen semptomlar arasındadır. Anafilaksi durumunda hastanede acil müdahale yapılmalıdır.

Süt Alerjisinde Nasıl Teşhis Konur?

Süt alerjisini teşhis etme aşamasında hastanın semptomları ve öyküsü büyük önem taşır. Semptomların neler olduğunun ve ne zaman ortaya çıktığının belirlenmesi gerekir. Süt alerjisini teşhis etmek için cilt testleri, kan testi veya besin yükleme testi yapılabilir.


Cilt testlerinde derinin üzerine veya içine alerjen olma ihtimali bulunan madde verilerek vücudun vereceği reaksiyon gözlemlenir. Genellikle 15-20 dakika gibi kısa bir sürede kızarıklık veya şişlik görülür ve yarım saat kadar sonra bu belirtiler geçer. Kan testinde ise alerjen madde hastadan alınan kan örneğine verilerek antikor üretimi olup olmadığına bakılır.


Besin yükleme testinde vücudun vereceği reaksiyonların rahatça izlenebilmesi için hastaya kontrollü bir şekilde alerji şüphesi bulunan gıda verilir. Verilen gıdanın miktarı aralıklarla artırılır ve semptomlar izlenir. Buna ek olarak alerji ihtimali bulunan gıda diyetten çıkarılarak bir süre gözlemlenebilir. Şüphelenilen bu gıda tüketilmediğinde semptomlar ortadan kalkabilir. Süt alerjisi için yapılacak tüm bu testlerin doktor kontrolünde gerçekleştirilmesi gerekir, tehlikeli bir durum söz konusu olduğunda hastane ortamında müdahale edilir.

Süt Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?

Süt de dahil olmak üzere tüm gıda alerjilerinde kesin tedavi, hastanın alerjisi olan gıdanın diyetten tamamen çıkarılmasıdır. Emziren annelerin bebeklerinde süt alerjisi teşhis edilirse annenin de süt ve süt ürünlerinin tüketimini bırakması gerekir. Ancak diyetten süt çıkarıldığı takdirde sütten alınacak besin maddelerinin eksik kalmaması için buna uygun bir beslenme düzenine geçilmelidir. Aksi halde farklı sağlık sorunları ortaya çıkabilir.


Süt alerjisinde tedavi için soya bazlı formüller de tercih edilmemelidir. Süt alerjisi olan çocukların büyük bir kısmında soya proteinine karşı hassasiyet de geliştiği gözlemlenmiştir. Aynı şekilde koyun ve keçi sütü de tavsiye edilmez. Bunun nedeni süt alerjisi olan bireylerde diğer hayvan sütlerinin çapraz reaksiyon yapma riskidir.


Süt alerjisi tedavisinde yalnızca süt değil, içeriğinde süt bulunan tüm yiyecek ve içeceklerden kaçınmak gerekir. Tereyağı, kurabiye, dondurma, çikolata ve krema gibi pek çok farklı gıdada inek sütü bulunur. Bunların tüketiminin tamamen bırakılması ve ebeveynlerin çocuklarını bilinçlendirmesi tedavi için önemlidir. Süt alerjisi yaş ilerledikçe azalabilen bir rahatsızlıktır.

Oluşturma: 01.06.2024 11:27
Son Güncelleme: 12.06.2024 04:08
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
+A A-