Klitoris Ağrısı

Klitoris Ağrısı



Klitoris ağrısı; iç ve dış dudaklar, vajinal açıklık ve klitoris de dahil olmak üzere vulvanın (dış cinsel organlar) herhangi bir yapısının hasar görmesi ya da yaralanmasından kaynaklanabilir. Enfeksiyon ve cilt rahatsızlıkları da ağrıya neden olabilir. Ağrı ile birlikte klitorisin keskin bir şekilde batması, sızlaması veya kaşınması gibi semptomlar görülebilir. Bu durum, dar kıyafetler giymek, yürümek, temas veya belirli açılarda hareket etmekle daha da kötüleşebilir. Tedavi, genellikle altta yatan nedenin iyileştirilmesi üzerine planlanır.

Klitoris Ağrısı Nedir?

Klitoris, vulvanın veya dış kadın cinsel organının bir parçasıdır. Vulvanın üst kısmında, vajinal açıklığın üzerinde yer alır ve üreme işlevi görmez. Bezelye büyüklüğündeki bu kısım, tek amacı uyarı yoluyla cinsel zevk almak olan vücudun tek kısmıdır.

Klitorodini olarak da bilinen klitoris ağrısı, klitoriste meydana gelen anormal ağrıyı ifade eder. Ağrının en yaygın nedeni, klitorisin başlığı (prepisyum) ile klitorisin gövdesi arasında keratin birikmesidir. Klitoral ağrının diğer nedenleri arasında liken skleroz gibi vulvada görülen cilt rahatsızlıkları, pudendal sinir yaralanmaları ya da sakral veya lomber omurgada fıtıklaşmış bir disk yer alır. Ağrı, ayrıca ameliyat ve vajinal doğum gibi travmalarla da bağlantılı olabilir. Bazı durumlarda, klitorodinisi olan kadınların diğer genital bölgelerinde veya pelvis ya da kalçalarında ağrı olabilir.

Klitoris Ağrısı Neden Olur?

Bazı kişilerde klitorisin yakınında veya üzerinde meydana gelen ağrı, günlük ve cinsel hayatı etkiler. Klitoris ağrısı çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir ancak her zaman acıyan yalnızca klitoris değildir. Klitoral ağrı, genellikle vulvodini adı verilen lokalize vulvar ağrı olarak ortaya çıkar.

Vulvar ağrı rastgele olarak veya jinekolojik muayene, cinsel ilişki, tampon kullanımı veya dar kıyafetler nedeniyle ortaya çıkabilir. Bazı kişilerde pelvik taban işlev bozukluğu veya mantar enfeksiyonlarıyla birlikte vulvar ağrı oluşabilir.

Klitoriste çok fazla sinir ucu olduğu için bölgeye kan akışı arttığında ağrı oluşabilir. Ayrıca tekrarlayan mantar enfeksiyonu, vajinit veya mesane enfeksiyonu gibi hastalıklar nedeniyle ağrı meydana gelebilir.

Klitoris ağrısı, diyabet gibi vücudu bir bütün olarak ilgilendiren altta yatan durumlardan kaynaklanabilir. Diyabetle ilişkili periferik nöropati, bu bölgedeki sinirlerde tahribat yaratabileceği için ağrının yanı sıra uyuşma ve kaşıntı gibi semptomlar görülebilir.

Sabun da klitoral ağrıya neden olabilir. Çoğu zaman bu dokuların hassas yapısından dolayı bölgede sadece su kullanılması önerilir. Hijyen ürünleri dokuları tahriş edebilir.

Bazı durumlarda klitoris ağrısı, bir sağlık uzmanı tarafından derhal değerlendirilmesi gereken ve yaşamı tehdit eden kanser ya da ciddi bir enfeksiyonun belirtisi olabilir.

Klitoris Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Klitoris ağrısı; batma, kaşıntı ve yanma gibi belirtilerle birlikte görülebilir. Hafif seyredebileceği gibi bazı kişiler tarafından şiddetli de hissedilebilir. Semptomlar sabit ya da değişken olabilir. Hareket edildiğinde ağrıların şiddeti azalabilir ya da artabilir. Bazı hastalarda ağrı, klitoriste değildir; vulvar bölgede meydana gelen bir yaralanma ya da enfeksiyon nedeniyle meydana gelen ağrının yansımasıdır.

Klitoris ağrısı, vulvar bölgeyi etkileyen farklı bir nedenle ortaya çıktığında aşağıdaki belirtilerle birlikte görülebilir:

  • Rahatsızlık hissi
  • Yabancı cisim hissi
  • Kanama
  • Yanma, batma ve kaşıntı
  • Dar kıyafet giymekte zorluk
  • Klitoriste artan veya azalan hassasiyet
  • Uyarılma zorluğu
  • Orgazm olamama ya da orgazm olmakta zorlanma
  • Cinsel ilişki, mastürbasyon veya diğer klitoral uyarılarla ağrı
  • Cinsel düşüncelerle ilişkili olmayan, kalıcı genital uyarılma
  • Kanlı veya pembe renkli idrar
  • Ateş ve titreme
  • Vücudun diğer bölgelerinde döküntü
  • İdrar yapmada zorluk
  • Uyuşukluğa veya karıncalanmaya neden olan sinir sorunları


Klitoris Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?

Klitoris ağrısı, fiziki muayene ve belirtilerin anlaşılmasıyla teşhis edilebilir. Hastalardan, cinsel sağlığı ve tıbbi geçmişi hakkında bilgi alınır. Vulvar bölge muayenesi sırasında hastalardan ağrıyı derecelendirmesi istenebilir.

Enfeksiyonu test etmek içinse vajinadan bir sıvı örneği alınabilir. Çoğu zaman klitorisin etrafındaki ciltte bir döküntü veya değişiklik olması, bir cilt rahatsızlığını ya da enfeksiyonu teşhis etmek için yeterlidir.

Klitoris Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Klitoral ağrının tedavisi, nöropatik ağrıya fayda sağladığı bilinen ilaçları ve lokal anesteziklerle klitorise giden dorsal sinirin terapötik duyarsızlaştırıcı bloklarını içerir. İlaçlara yanıt vermeyen şiddetli ağrı vakalarında opioid tedavi gerekli olabilir. Kronik ağrısı olan hastaların çoğunda bu stresli durumdan dolayı bir dereceye kadar serotonin eksikliği olacağından antidepresanlar kullanılabilir.

Enfeksiyon, virüs ve mantarlardan kaynaklanan ağrının tedavi edilmesi için antibiyotikler, antiviraller ve antifungaller reçete edilebilir. Reçeteli ya da reçetesiz kullanılabilen steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) gibi ağrı kesiciler de enfeksiyonun azalmasına ve ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir. Sinir hasarı olması durumunda ise antikonvülsanlar yardımıyla ağrı önlenebilir.

Klitoral yapışıklık tedavisi, klitoral başlığın klitoristen ayrılmasını içerir. Bu prosedürün hem faydaları hem de riskleri olabilir. Klitoral yapışma, cinsel aktivite sırasında ağrıya ve rahatsızlığa neden olabilir. Tedavi, bu semptomları hafifletebilir ve cinsel aktiviteyi daha keyifli hale getirebilir. Bununla birlikte enfeksiyon ve kanamaya ek olarak hem ameliyat sırasında hem de iyileşme döneminde ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir.

Tedavide alternatif olarak klitoral başlığı yumuşatmak ve gevşetmek için topikal kremler kullanılabilir. Hormon tedavisi ise östrojen ya da androjen düzeylerini artırmak için uygun bir yöntemdir. Bu da vajinal yağlanmayı iyileştirmeye ve cinsel aktivite sırasındaki ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

Pelvik taban egzersizleri, pelvik kasların güçlenmesine yardımcı olabilir. Bu, vulvar bölgedeki ağrının hafiflemesine yardımcı olan özel bir fizik tedavi yöntemidir.

Klitoris ağrısının nedeni tedavi edilmediğinde aşağıdaki komplikasyonlar ortaya çıkabilir:

  • Apse
  • Sepsis (hayatı tehdit eden bakteriyel kan enfeksiyonu)
  • Cinsel işlev bozukluğu
  • Kanserin yayılması
  • Enfeksiyonun yayılması

Klitoris Ağrısı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Klitoris, vulvanın veya dış kadın cinsel organının bir parçasıdır. Vulvanın üst kısmında, vajinal açıklığın üzerinde yer alır ve üreme işlevi görmez. Bezelye büyüklüğündeki bu kısım, tek amacı uyarı yoluyla cinsel zevk almak olan vücudun tek kısmıdır.

Ağrının en yaygın nedeni, klitorisin başlığı (prepisyum) ile klitorisin gövdesi arasında keratin birikmesidir. Klitoral ağrının diğer nedenleri arasında liken skleroz gibi vulvada görülen cilt rahatsızlıkları, pudendal sinir yaralanmaları ya da sakral veya lomber omurgada fıtıklaşmış bir disk yer alır.

Op. Dr.
Esra Yalım
Kadın Hastalıkları ve Doğum
MEDICANA KADIKÖY
Profili Gör
Oluşturma: 28.05.2024 04:14
Son Güncelleme: 28.05.2024 04:14
Oluşturan: Esra Yalım
+A A-

İlgili Bölüm Hekimleri