Vajina çevresindeki derinin rengi, çok açık pembeden çok koyu kahverengiye ve mor renge kadar herhangi bir renkte olabilir. Bu rengin her vücutta farklı olması normaldir. Bununla birlikte, kararmaya kaşıntı gibi farklı semptomların eşlik etmesi durumunda altta yatan bir hastalıktan şüphelenilebilir. Vajinal enfeksiyonlar da pigmentasyonda değişikliklere neden olabilir. Vajinal kararmanın yaş, hormonlar gibi pek çok farklı sebebi bulunur. Ciddi bir sağlık sorunu olmasa da birçok kadın için bir endişe ve kaygı kaynağı olabilir.
Vajina Kararması Nedir?
Vulvovajinal pigmentasyon olarak da bilinen vajinal kararma, birçok kadını etkileyen yaygın bir durumdur. Bu durum, vajinanın içindeki ve çevresindeki derinin koyulaşması anlamına gelir. Bazen koyu ten lekeleri olarak kendini gösterirken bazen bölgenin genel olarak koyu renkte görünmesine neden olabilir.
Açık tenli kadınların çoğu morumsu veya kahverengimsi labiaya (vajinal dudaklar) sahipken, daha koyu ten tonlarına sahip kadınların vulvası (genital organların dış kısmı) daha açık renklidir.
Vulva ve vajinanın hücre yapısı, kadın vücudunun diğer bölümlerinden farklıdır. Vulvada, özellikle labianın dış kenarında melanin (renk sağlayan pigment) ve kromofor miktarı daha fazladır. Melanin, vajinanın daha koyu renkte görünmesine neden olur. Aynı zamanda vajina, çevresel faktörlere vücudun geri kalanı kadar maruz kalmaz. Bu, hücresel devir hızının azalmasının ve pigmentasyonun devam etmesinin nedenidir.
Vajina Kararması Neden Olur?
Vajinal kararmanın birincil nedeni, cilde rengini veren pigment olan melanin üretimindeki artıştır. Bu artış; hormonal değişiklikler, yaşlanma, genetik ve UV ışığına maruz kalma gibi çeşitli faktörlere bağlı olabilir. Bazı kadınlar ayrıca polikistik over sendromu (PKOS) veya hormonal dengesizlikler gibi belirli tıbbi durumlar nedeniyle vajinal kararma yaşayabilir. Ek olarak, bazı ilaçlar ve kozmetik ürünler de cilt renginin değişmesine neden olabilir.
Yaş
Vajinanın yaşla birlikte koyulaşması yaygın olarak görülür. Bu, yaşlandıkça meydana gelen hormonal dalgalanmalar nedeniyle olabilir. Menopoz sırasında östrojen azaldığı için vajina derisi incelmeye başlar. Ayrıca bölgeye kan akışı azalır ve vajina daha kuru hale gelir. Tüm bu değişiklikler vajina ve vulvanın daha koyu görünmesine neden olabilir.
Ek olarak, cilt zaman içinde elastikiyeti ve dokusunun yanı sıra rengi açısından da değişir. Bu nedenle vajina ve vulva da dahil olmak üzere vücudun belirli bölgelerinde kararma fark edilebilir.
Yaşlanma, vajinanın rengini etkilese de başka faktörlerden de söz etmek mümkündür. İnvazif olmayan aydınlatma prosedürleri alanın aydınlatılmasına veya kararmanın tersine çevrilmesine yardımcı olabilir.
Hormon Düzensizlikleri
Menopoz nedeniyle vücut östrojen hormonunu giderek daha az üretir. Doğum yapmak da hormonal düzensizliklere neden olabilir. Hamileliğin vulvar cildin pigmentasyonu üzerinde doğrudan bir etkisi bulunur. Melazma, hamilelikte hormonal dalgalanmalar ve aşırı yüksek östrojen seviyeleri nedeniyle yaygın olarak görülür. Bu durum genellikle yüzde görülse de vulvayı da etkileyebilir ve renk değişimlerine neden olur.
Vajinal doğumda meydana gelen travmalar da labiada yaralanmaya yol açabilir ve iyileşme sürecinde pigmentasyon değişikliklerine neden olabilir.
Sürtünme ve Tahriş
Sürtünme, tahrişe neden olarak bölgede kan akışı arttığı için bu bölgenin koyulaşmasına neden olabilir. Tahriş ise sürtünmenin yanı sıra vajina içinde doğal olarak yaşayan bakteri ve mikroorganizmalardaki dengesizlik nedeniyle de görülebilir. Bu, vajinal mikrobiyom olarak adlandırılır. Aynı zamanda terleme ve vajinadan gelen akıntı da tahrişin nedenleri arasında bulunur.
Vulva iritasyonu vakalarının çoğu ciddi değildir ve tedaviyle veya kendi kendine iyileşir. Bununla birlikte, tedavi edilmediği takdirde ciddi hale gelebilecek birkaç nadir durum vardır.
Kadın genital bölgesi, tahriş olmuş bölgelerinin yanı sıra artan cinsel uyarılma sırasında renk değiştirebilen iç labialara sahiptir. Bu durum, genital bölgenin koyulaşmasına neden olur. Orgazmdan sonra vajinanın rengi tekrar önceki haline döner.
Vajina Kararması Nasıl Geçer?
Vajina kararmayı tersine çevirmek için lazer ışınları ya da topikal kremler kullanılabilir. Vajinal aydınlatma, lazerle uygulanan bir tedavidir ve genellikle çevredeki koyulaşmış cilt bölgelerini hedef alır. Yalnızca vulvanın dış kısmına uygulanır; vajinal açıklık veya kanal uygulamaya dahil değildir. İşlem sırasında cilt tipine uygun lazer teknolojileri kullanılır. Lazer uygulaması ortalama 10-20 dakika sürer ve ortalama 6 seans içinde sonuç alınabilir.
Lazer; güneş hasarı veya aşırı melanin üretiminin neden olduğu kahverengi lekelere, melazmaya veya başka herhangi bir cilt koyulaşmasına neden olan diğer hiperpigmentasyon durumlarında olduğu olduğu gibi, hiperpigmentasyonu hedefler. Lazerin gönderdiği fotonların enerjisiyle cildin koyu katmanlarının atılması amaçlanır. Vücudun lenfatik sistemi, parçalanmış pigmentasyonu doğal olarak atar. Lazer tedavisi, kolajen büyümesini uyarmaya yardımcı olarak genel görünümü iyileştirebilir. Bu yenilenme süreci ortalama 5 gün sürer.
Vajinanın kararmasının yaşa bağlı olarak meydana gelmesi normal olduğu için bu yöntemler geçici olabilir. Krem kullanımının bırakılması veya lazer seanslarının bitmesinin ardından vajina tekrar kararabilir.
Beyazlatma işleminin bazı komplikasyonları da olabilir. Cilt, kimyasallardan dolayı yanıklara maruz kalabilir ya da pH dengesi değiştiği için çeşitli vajinal enfeksiyonlar meydana gelebilir. Kronik tahriş ve iltihap da komplikasyonlar arasında bulunur.
Vajina Kararması Nasıl Önlenir?
Vajinanın yaş başta olmak üzere pek çok faktör nedeniyle kararması normal olsa da kararmayı azaltmanın bazı yolları olabilir:
- Ağda veya tıraş olmak yerine lazer epilasyon yaptırmak
- Aşırı terleme, egzersiz veya cinsel aktiviteden sonra duş alarak bölgeyi temiz tutmak
- Pamuklu iç çamaşırı giymek
- Sürtünmeye neden olabilecek kıyafetlerden kaçınmak
- Vulvada pH dengesini korumak
Vajina Kararması Hakkında Sık Sorulan Sorular
Vajinal kararmanın birincil nedeni, cilde rengini veren pigment olan melanin üretimindeki artıştır. Bu artış; hormonal değişiklikler, yaşlanma, genetik ve UV ışığına maruz kalma gibi çeşitli faktörlere bağlı olabilir. Bazı kadınlar ayrıca polikistik over sendromu (PKOS) veya hormonal dengesizlikler gibi belirli tıbbi durumlar nedeniyle vajinal kararma yaşayabilir. Ek olarak, bazı ilaçlar ve kozmetik ürünler de cilt renginin değişmesine neden olabilir.
Vajina kararmayı tersine çevirmek için lazer ışınları ya da topikal kremler kullanılabilir.