Bebeklerde Diş Gıcırdatma

Bebeklerde Diş Gıcırdatma



Ebeveynler, acil bir durum olmasa ve çoğu bebek bu durumdan doğal olarak kurtulsa da bebekleri diş gıcırdatmayı alışkanlık haline getirdiğinde endişe duyabilir. Bebeklerde diş gıcırdatma dişlerin zarar görmesi ve çürümesi gibi pek çok soruna yol açabileceği için konunun ciddiye alınması gerekir.

Bebeklerde Diş Gıcırdatma (Bruksizm) Nedir?

Tıpta bruksizm olarak da adlandırılan bebeklerde diş gıcırdatma, dişlerin tekrar tekrar gıcırdatılması ve sıkılmasıdır. Bu rahatsızlık, uyku bruksizmi ve uyanık bruksizm olmak üzere ikiye ayrılır. Dişlerin gıcırdatılmadan sıkılması ile karakterize olan uyanık bruksizmin daha yaygın görüldüğü bilinmektedir. Bebekler uykuda, uyanıkken ya da her ikisinde de dişlerini gıcırdatabilir.

Bebeklerde Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Bebeklerde diş gıcırdatma genellikle diş çıkarma döneminde görülür. Bebekler, doğumdan 4-7 ay sonra görülen ilk diş ile birlikte diş çıkarma ağrılarına ve kaşıntıya tepki olarak dişlerini gıcırdatabilir. Diş çıkarmaya alışan bebeklerde gıcırdatma doğal olarak durabilir. Ancak devam etmesi durumunda uzun süreli aşınmaları ve hasarı önlemek amacıyla bir diş hekimine başvurulması faydalı olur.

Diş gıcırdatmanın yaygın nedenlerinden biri de bebeklerde görülen reflüdür. Bu durumda midede biriken yiyecekler ağza gelir. Bebekler de bu yiyecekleri tekrar öğütmek amacıyla dişlerini gıcırdatabilir. Kulak ağrısı ve alerjilerin neden olduğu rahatsızlıkların giderilmesi amacıyla da bebekler dişlerini gıcırdatabilir. Bağırsak parazitlerinin neden olduğu spazm ise kasların kasılmasını ve tükürük akışını artırabilir. Bu durumda da bebekler dişlerini gıcırdatır.

Diş gıcırdatmanın psikolojik nedenlerinin başında ise stres ve kaygı gelir. Özellikle yeni yürümeye başlayan bebeklerde gece bruksizminin önemli nedenleri arasında bulunur. Huzursuz bir ortamda büyüyen bebekler, stres nedeniyle geceleri dişlerini gıcırdatabilir.

Bebeklerde Diş Gıcırdatma Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde diş gıcırdatmanın en yaygın ve ilk fark edilen belirtisi, gece uykusu sırasında duyulan şiddetli gıcırdatma sesidir. Ayrıca gündüz saatlerinde uyanıkken de bebekler dişlerini sıkma hareketi yapabilir. Ancak bu durumda ebeveynlerin diş gıcırdatmadan emin olması zor olabilir. Diş gıcırdatmanın en çok gözlemlenen belirtileri şu şekildedir:

  • Geceleri yüksek sesli tıklama ve gıcırdama sesleri
  • Çenenin ritmin hareketlerle sıkılması
  • Sıcak ve soğuk yiyeceklere karşı diş hassasiyeti
  • Bebeklerin yemek yerken ağlaması
  • Diş eti yararlanmaları


Bebeklerde Diş Gıcırdatma Nelere Sebep Olur?

Bebeklerde bruksizmin neden olduğu kısa vadeli sorunlardan bazıları şu şekildedir:

  • Bebekler kulak bölgesi ve çevresinde yoğun bir baş ağrısı hissedebilir.
  • Çeneyi sıkmak, kaslarda basınç oluşmasına neden olur. Bu da ağrı ve sertliği beraberinde getirir.
  • Diş gıcırdatma, diş minesinin daha hızlı aşınmasına neden olur. Gıcırdatmanın geçmemesi durumunda bebeklerde oluşan diş hassasiyeti nedeniyle beslenme alışkanlıklarında değişiklik olabilir.
  • Yiyecekleri çiğnerken yoğun bir ağrı hissedebilir.

Bruksizmin neden olduğu uzun vadeli rahatsızlıklar ise aşağıdaki gibidir:

  • Diş minesinin aşınmaya uzun süre devam etmesi nedeniyle dişler yontulur ve diş kırılma riski artış gösterir.
  • Uzun süreli diş gıcırdatmasında dişlerin girinti ve çıkıntıları tamamen düzleşebilir.
  • Çene ağrısı ve sertliğine bağlı olarak temporomandibular eklem bozukluğu (TMD) görülebilir. Bu durumda ağzın tamamen açılması ve yiyeceklerin çiğnenmesi zorlaşabilir.


Bebeklerde Diş Gıcırdatma Nasıl Tespit Edilir?

Bebekler, dişlerini gıcırdattığını kendileri fark edemeyecekleri için bruksizmin ilk belirtileri genellikle ebeveynler ya da daha büyük kardeşler tarafından fark edilir. Bebeklerin uyurken çıkardığı ses ve sabahları çene ve yüz ağrısı nedeniyle ağlaması, ilk işaretler olarak algılanabilir.

Bu durumda bir diş hekimi, dişlerde aşınma ya da ufalanma olup olmadığını anlamak ve hassasiyeti kontrol etmek amacıyla diş üzerine hava ve su püskürtebilir. Dişlerin zarar görmesi durumunda, yanlış hizalanmasına ya da stres gibi diş gıcırdatmasına neden olan sebepleri öğrenmek için ebeveynlere sorular sorabilir.

Bebeklerde Diş Gıcırdatma Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde diş gıcırdatma için her zaman bir tedavi uygulanması gerekmez. Çoğu çocukta bu rahatsızlık ve bruksizm belirtileri zaman içinde doğal olarak kaybolur. Ancak temporomandibular eklem bozukluğu (TMD) gibi nadir görülen ama ciddi sonuçlara neden olan rahatsızlıklar tedavi gerektirir. Çatlayan dişler, diş eti şişmeleri, kulak ağrısı, şakaklarda baş ağrısı ve diş eti yaralanmaları, bir diş hekimine başvurulması gereken belirtilerdir.

Diş gıcırdatmanın bebeklerin çenesinde ve yüzünde ağrıya neden olması durumunda özel bir gece koruyucusu kullanılabilir. Bir ağızlığa benzeyen ve dişe göre şekillendirilen koruyuculara bebeklerin alışması zaman alsa da genellikle bu ürünler etki gösterir.

Kronik bruksizmde ise diş hekimi bebeklerin dişlerinde bir aşınma modeli arayabilir. Çoğu zaman agresif bir bruksizm belirtisi olan çene hizasızlığı, diş minesinde aşınmalara neden olur. Kullanılan herhangi bir ilaç varsa ya da bebeğin genel sağlık sorunları bulunuyorsa, mevcut ilaçların değiştirilmesi veya altta yatan hastalıkların tedavi edilmesi gerekir.

Ebeveynler ise bruksizmin neden olduğu semptomların etkisini azaltmak amacıyla bebekler uyumadan önce onlara ılık bir duş aldırabilir. Diş çıkarma dönemlerinde ise silikon ya da ahşap kaşıyıcılar kullanılabilir.

Bebeklerde Diş Gıcırdatma Hakkında Sık Sorulan Sorular

Bebekler diş çıkarma, reflü ve psikolojik nedenlerle diş gıcırdatma görülebilmektedir.

Oluşturma: 08.03.2023 12:39
Son Güncelleme: 08.03.2023 01:00
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
+A A-