Bebekler için onuncu ay öğrenmenin ve keşfetmenin ön planda olduğu ve gelişim süreciyle ilgili birçok yeni olayın ardı ardına yaşandığı bir dönem olarak öne çıkar. Bebeklerin bu dönemde yürümek ve kendi başlarına hareket etmekle ilgili büyük gelişmeler kaydettikleri, çevrelerindeki insanlarla daha fazla iletişim kurdukları ve daha dengeli bir uyku düzenine geçtikleri gözlemlenir. Onuncu ay, ebeveynlerin yaşam alanlarını bebeklerinin güvenliğine uygun olacak hâle getirecek düzenlemeler yapmaları için doğru bir zamandır.
10 Aylık Bebek Gelişimi Özellikleri
Onuncu ayda kız bebeklerin yaklaşık 8,5 kg ağırlığında ve 71,5 cm boyunda olması, erkek bebeklerin ise ağırlıklarının 9 kg ve boylarının 73 cm civarında olması beklenir. Diğer taraftan bebeklerin genel sağlıklarıyla ilgili her şey yolunda olduğu sürece boy ya da kilolarının ortalamanın biraz altında veya biraz üstünde olması normal olarak karşılanır. Bebeklerde altıncı ay itibariyle başlayabilen diş çıkarma süreçleri bu dönemde de devam eder. Onuncu ayda bebeğin alt ve üst ön dişlerinden birkaçının çıkmış olması beklenir.
10 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
Onuncu ay ile birlikte bebekler daha da hareketli olmaya başlar. Kendi kendilerine hareket etme becerisi geliştirmeye başlarlar ve yakında bağımsız bir şekilde yürümeye başlayacaklarının sinyallerini verirler. Bebeklerin çoğu bu dönemde rahatlıkla emekler, başka birinin yardımıyla ya da çevresindeki mobilyalara tutunarak ayağa kalkabilir ve yürüyebilir, sadece tek elleriyle birinden destek alarak ayakta durabilirler. Diğer taraftan onuncu ayda bazı bebeklerin yürümeye ilgi göstermemesi de normal bir durum olarak değerlendirilir.
Bebekleri yürümeye yöneltmek için yürüteç gibi yardımcı ürünlerden faydalanmak bebeğin hem gelişimini hem de güvenliğini olumsuz yönde etkileyebilir. Yürüteçler altlarındaki tekerleklerden dolayı bebeklerin yürümek için gerekli eforu sarf etmesine engel olarak yürümeyi öğrenme sürecini yavaşlatabilir. Aynı zamanda bebeklerin fazla hızlı hareket etmesine sebep oldukları için bebeklerin kendilerini tehlikeli durumların içerisine sokmalarına ortam hazırlayabilir.
Bebeklerin onuncu ayda iletişim becerilerini gelişmeye başlar. Sürekli iletişimde oldukları kişilerin seslerini benimser ve tanırlar. Anne ve babalarını gördüklerinde “anne” ve “baba” gibi kelimelere benzeyen sesler çıkarabilirler. Aynı zamanda çevrelerindeki insanların söyledikleri kelimeleri ve onların konuşma ritimlerini taklit etmeye eğilimli olurlar. Bazı bebeklerin birkaç değişik kelimeyi düzgün bir şekilde söyleyebildikleri de gözlemlenebilir. Bebekler alkış yapmayı ve vedalaşırken el sallamayı da genelde bu dönemde öğrenir. Çevrelerindeki insanlarla göz teması kurabilir, onların söyledikleri basit şeyleri anlayabilir ve vücut dilleriyle yanıt verebilirler. Bebeklerin kişilikleriyle ilgili ilk ipuçları bu dönemde görülebilir. Sakin ya da hareketli, sosyal ya da içedönük olmak gibi kişilik özellikleri davranışlarda kendini belli etmeye başlar. Bebeklerin zevkleri de yine bu dönemlerde oluşmaya başlar ve bazı oyuncakları, şarkıları, hikayeleri, oyunları diğerlerine göre daha çok sevdiklerini hissettirebilirler.
10 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olur?
Bebekler onuncu ayda uygun şekilde hazırlanan birçok farklı besini yiyebilir durumda olurlar ve ebeveynlerinin sunduğu yiyecek alternatiflerine olumlu ya da olumsuz tepkiler verebilirler. On aylık bebekler için hazırlanan yemeklerde sebze, meyve, tahıl, et, yoğurt, peynir gibi çeşitli katı kıvamlı besinlere yer verilebilir. Bazı bebekler anne sütü içmeye devam ederken bazıları anne sütünü bırakmış olabilir. Bebeklerin beslenme düzenindeki anne sütü ve katı besinler arasındaki dağılımın bu dönemde her bebekte farklı olması oldukça normal karşılanır.
Onuncu ayda bebek sandalyesi kullanımına da başlanabilir. Uygun yiyecekler elleriyle tutabilecekleri şekilde bebeklerin önlerine konularak ya da bebeklere onlar için özel üretilen kaşıklar verilerek kendi kendilerini beslemeleri teşvik edilebilir, bu şekilde kavrama becerilerinin de gelişmesine destek olunabilir. Bebeğin güvenliği için bu denemelerin mutlaka ebeveyn gözleminde yapılması gerekir. Bu dönemde bebeklere bal, çiğ sebze, inek sütü, meyve suyu ve bebeğin boğazına kaçabilecek zeytin, kuruyemiş, üzüm, patlamış mısır gibi yiyecekler yedirilmemelidir.
10 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olur?
10 aylık bebeklerin günlük uyku ihtiyacı ortalama 14 saattir. Genellikle uyku dağılımı, 10-11 saat gece uykusu ve 3-4 saat gündüz uykusu şeklinde gerçekleşir. Bebeklerin hem gece hem de gündüz uykularının onuncu ayda belirli bir düzene oturmaya başlaması ve geceleri aralıksız uyuma sürelerinin artması beklenir. Gündüz uykularının sayısı bazı bebeklerde iki olarak devam ederken bazı bebeklerde bire inebilir. Bebekler bu dönemde her gün belirli saatlerde uyuyup uyanmaya daha eğilimli olurlar, bu nedenle onuncu ay bebeklerin gece rutinlerinin temellerini atmak için uygun bir dönemdir. Her akşam uyku öncesi sakince şarkı söylemek ya da bebeğin gelişimine uygun hikâye kitapları okumak uyku düzeni oluşturmaya yardımcı olur.
10 Aylık Bebekle Ne Tür Aktiviteler Yapılabilir?
Bebeklerin onuncu ayda gelişimlerinin ve öğrenmelerinin büyük bir bölümü çevrelerini keşfetmeleri ve oyunlar oynamaları sayesinde gerçekleşir. Bebekler bu sayede güven ve sevgi gibi duyguları keşfederken aynı zamanda fiziksel becerilerini de geliştirirler. On aylık bebeklerle öğretici ve eğlenceli oyunlar oynanabilir. Aynı zamanda bebekler bu dönemde ortamdaki müziklere kulak vermekten keyif alır ve duydukları müziğin ritmiyle hareket etmeyi öğrenebilir.
Bebekler onuncu aylarında göremedikleri objelerin tamamen yok olmadığını farkına varabildikleri için oyuncakların gözden kaybedilip ortaya çıkarıldığı oyunlara olumlu tepki verirler. Büyük ve küçük objeler arasındaki farkı anlamaya başladıklarından iç içe geçmeli oyuncaklara ilgi gösterebilirler. Çevredeki objeleri ve hayvanları ismiyle tanımaya başlayabilir, bunların isminin söylenip gösterildiği oyunlarda kendileri de işaret ederek oyuna katılım gösterebilirler.
10 Aylık Bebeğin Güvenliği için Ne Gibi Önlemler Almak Gerekir?
Bebekler onuncu ay itibariyle artık kendi kendilerine hareket etmeye, etrafı keşfetmeye başladıkları ve objeleri tutmayı öğrenirler. Bu nedenle bebeklerin güvenliklerini sağlayabilmek için yaşam alanlarında çeşitli önlemler almaya başlamak gerekebilir. Bu dönemde yerdeki köpek mamasından sehpanın üzerindeki ilaç kutusuna, duvardaki prizlerden alçak dolaplarda bulunan deterjanlara kadar günlük hayatın sıradan bir parçası olan pek çok şey bebeklerin ilgisini çekebilir ve tehlikeli durumlara ortam hazırlayabilir. Bebekleri sürekli göz önünde bulundurmak ve risk yaratabileceği öngörülen her şeyi onlara zarar vermeyecek şekilde yeniden düzenlemek olumsuz durumların yaşanmasını engeller. Dolaplara, çekmecelere ve pencerelere çocuk kilidi koymak, merdiven girişlerine bebek güvenlik kapısı yerleştirmek, prizlerde priz koruma kapağı kullanmak, ilaç, bozuk para ve deterjan gibi ürünleri çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklamak, mutfak, banyo ve tuvalet kapılarını kapalı tutmak, masa ve sehpa örtülerini ortadan kaldırmak, mobilyaların sivri köşelerine koruyucu silikon takmak gibi düzenlemeler bebeğin çevresini rahatça ve güvenle keşfedebileceği bir ortam oluşturulmasına yardımcı olabilir.
Bebeklerde 10 Aylık Gelişimi Nasıl Olur? Hakkında Sık Sorulan Sorular
Onuncu ayda kız bebeklerin yaklaşık 8,5 kg ağırlığında ve 71,5 cm boyunda olması, erkek bebeklerin ise ağırlıklarının 9 kg ve boylarının 73 cm civarında olması beklenir.
Bebeklerin beslenme düzeninde anne sütü ve katı besinler yer alabilir.