Kalp pili, kalp kasına elektriksel uyarılar ileterek anormal kalp ritmini düzenlemek için genellikle göğsün sol tarafına, köprücük kemiğinin hemen altına yerleştirilen küçük bir cihazdır. Anormal kalp ritmiyle ilişkili semptomların hafifletilmesine yardımcı olur ve hastanın aktif yaşam tarzına devam etmesini sağlar.
Kalp Pili Nedir?
Kalp pili cihazı ya da kalp pili, kalp atışının kontrol altına alınmasını sağlamak için cerrahi bir işlemle göğse yerleştirilir ve kalbin düzenli atmasını sağlamak için kullanılır. Aritmi sırasında kalp çok hızlı, çok yavaş ya da düzensiz bir ritimle atabilir. Kalp pilleri, kalbin normal bir hızda ve ritimde atmasına yardımcı olmak için elektrik darbeleri gönderir. Kalbin vücuda daha verimli bir şekilde kan pompalayabilmesi için kalp odalarının senkronize atmasına yardımcı olmak için de kullanılabilir. Kalp yetmezliği varsa çoğunlukla bu cihazdan faydalanılır.
Kalp pili, karmaşık devresine rağmen genellikle bir kibrit kutusundan daha küçüktür ve 20-50 gram ağırlığındadır. Kutu, damarlardan kalbin farklı bölgelerine giden en fazla üç kabloya bağlıdır. Göğüs dokusu genellikle cihazın dışarıdan görünmemesini sağlasa da kalp pili bir yumru olarak fark edilebilir. Çok zayıf kişilerde kalp pilleri daha belirgin olabildiği için cihaz göğüs kasının altına yerleştirilebilir. Çoğu kalp pili, sol köprücük kemiğinin altındaki derinin hemen altına yerleştirilir. Nadiren göğüs kasının altına, göğsün altına ya da kolun altına yerleştirebilir.
Kalp Pili Çeşitleri Nelerdir?
Kalp pilleri, hastaların durumuna bağlı olarak seçilir. Tek odacıklı kalp pili, genellikle elektriksel uyarıları kalbin sağ ventrikül’üne taşır. Çift odacıklı kalp pili ise iki oda arasındaki kasılmaların zamanlamasını kontrol etmeye yardımcı olmak için sağ ventrikül’e ve kalbin sağ atriyum’una elektrik uyarıları verir.
Kardiyak resenkronizasyon tedavisinde kullanılan biventriküler kalp pili, kalp yetmezliği ve kalp atışı sorunları olan kişiler için uygundur. Bu cihaz, kalbin daha verimli atmasını sağlamak için alt kalp odacıklarını oluşturan sağ ve sol ventrikül’leri uyarır.
Geleneksel transvenöz kalp pilleri üç ana bölümden oluşur. Bir darbe üreteci, elektrik darbelerini oluşturur. Damarların içine yerleştirilen ve kurşun olarak da bilinen teller, nabzı kalbe taşır. Elektrotlar doğal kalp atışını algılar. Kalp atışı normalden daha yavaş olduğunda kalbin normal atmasını sağlamak için elektrik darbeleri iletir.
Kablosuz ya da kurşunsuz kalp pilleri, geleneksel cihazlardan daha küçük boyutlara sahiptir. Damarlardan birine yerleştirilen küçük bir tüp aracılığıyla kalbin bir odacığına yerleştirilir. Yaklaşık 1 saatlik bir işlemle yerleştirilen bu tip kalp pilleri sağ ventrikül’e nabız gönderir. Cihazların çoğu uzaktan veri gönderebilir. Bu veriler, kalp pilinin daha iyi çalışacak şekilde ayarlanması amacıyla daha sonra kullanılabilir.
Kalp Pili Hangi Durumlarda Kullanılır?
Kalp pili kullanımı için en yaygın nedenlerden biri bradikardi’dir. Bradikardi oluştuğunda yani kalp yavaşladığında beyne ve genel olarak vücuda yeterli miktarda kan ulaşamaz. Bu da yorgunluk, baş dönmesi gibi belirtilere ve iskemi’ye bağlı olarak iç organlarda kalıcı hasarlara neden olabilir.
Kalp pili kullanımının diğer bir nedeni olan kalp bloğu görüldüğünde ise sinyalin çok yavaş iletilmesi ya da kalp kasının tamamına ulaşamaması sonucu kardiyak aritmi oluşur.
Sinoatriyal düğümün işlevinde ve kalp ritmini düzeltme yeteneğinde meydana gelen hasar sebepli yavaş ve hızlı kalp atışları dizisine neden olan kalp yetmezliğinde de kalp pili kullanılabilir.
Kardiyak fibrilasyon, atriyumların çok hızlı ve düzensiz bir şekilde kasılmasıdır. Ventriküller bu değişime uyum sağlamaya çalıştığı için kan atımı ya hızlı ya da yavaş olur. Bununla birlikte atriyal fibrilasyonu tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar, ventrikül’leri gereğinden fazla yavaşlatabilir. Bu da bradikardi semptomlarına yol açtığı için kalbe bir kalp pili yerleştirilmesi gerekebilir.
Kalp kasında akut travma gibi yalnızca geçici olarak bir kalp pilinin implantasyonunu gerektiren bazı durumlar da vardır. Kalp ritminin akut faz geçtikten sonra normale dönebildiği kalp krizleri ve ilaç zehirlenmesi bu durumlardan bazılarıdır.
Taşikardi ya da ventriküler fibrilasyon durumunda pile benzer başka bir cihaz kullanılabilir. İmplante edilebilir defibrilatör (ICD), kalp atışını yeniden düzenlemek için tehlikeli aritmileri tespit ederek kalbe şok verme özelliğine sahiptir.
Kalp Pili Nasıl Takılır?
Kalp pili, iki şekilde takılabilir. Doğru yöntemin belirlenmesi için hastaların durumu göz önünde bulundurulur. Tıbbi geçmiş gözden geçirildikten sonra kapsamlı bir fiziki muayene yapılır. Rutin kan testleri ve görüntüleme yöntemlerine ek olarak hastaların durumuna özel diğer testler de istenebilir. İlaçlara, anesteziye ya da latekse karşı herhangi bir alerji olup olmadığı da önemli bir noktadır. Ameliyattan en az 8 saat önce yiyecek ve içecek tüketiminin kesilmesi gerekir. Kalp pili ameliyatları genellikle 1 saat sürse de biventriküler kalp pilinin takılması daha uzun sürebilir.
Transvenöz Kalp Pili Ameliyatı
Transvenöz ya da endokardiyal kalp pili implantasyonu, çoğu hasta için tercih edilen yöntemdir. Ameliyattan önce pilin yerleştirileceği alan dikkatlice temizlenir ve sterilize edilir. Enfeksiyonu önlemek için hastalara antibiyotik verilir. Sol köprücük kemiğinin altındaki deride küçük bir kesi açılır. Bölgedeki bir kan damarına bir veya daha fazla ince uç yerleştirildikten sonra bu uçlar aracılığıyla damardan kalbe geçirilir. Uçların konumunu olduğunu doğrulamak ve bunları kalp pili kutusuna bağlamak için röntgen çekilir. Kardiyolog, kalp pilinin çalışıp çalışmadığını kontrol ettikten sonra cihazın uygun uyarıyı sağladığından emin olmak için ayar yapar. Bu işlemin ardından köprücük kemiğinin altına kalp pili kutusu yerleştirilir. Kesiyi kapatmak için dikiş ya da tıbbi yapıştırıcı kullanılır.
Epikardiyal Kalp Pili Ameliyatı
Epikardiyal kalp pili ameliyatında elektrotlar kalp odacıklarının içine değil, doğrudan kalbin dış yüzeyine takılır. Genel anestezi altında yapılan bu işlemde cerrah, kalp pilini yerleştirmek için kaburgaların ya da koltuk altının altında bir kesi açar. Kalp pili kutusu karnın üzerindeki derinin altına yerleştirilir. Kalp ameliyatı sırasında standart bir önlem olarak epikardiyal kalp pilleri kullanılır.
Epikardiyal kalp pilleri şu durumlarda da kullanılabilir:
- Bir damar kan pıhtısı nedeniyle tıkandığında
- Kalbin ya da damarların yapısı nedeniyle tellerin kalp odasının içine yerleştirilmesinin zor olduğu durumlarda
- Kalp enfeksiyonu olması durumunda
- Yenidoğan bebeklere ya da çocuklara kalp pili takılması gerektiğinde
Kalp Pili Komplikasyonları Nelerdir?
Kalp pili implantasyonu güvenli bir prosedürdür. Buna rağmen herhangi bir ameliyatta olduğu gibi bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir:
- Enfeksiyon
- Kanama
- Sinirlerde veya kan damarlarında hasar
- Kalp pili arızası
- Nadir durumlarda akciğer veya kalp delinmesi
Kalp Pili Nedir? Hakkında Sık Sorulan Sorular
Kalp pili, kalp atışının kontrol altına alınmasını sağlamak için cerrahi bir işlemle göğse yerleştirilir ve kalbin düzenli atmasını sağlamak için kullanılır.
Göğüs dokusu genellikle cihazın dışarıdan görünmemesini sağlasa da kalp pili bir yumru olarak fark edilebilir.