Bebek Emzirme Süresi

Bebek Emzirme Süresi



Bebeklerde emzirme süresi, bebeğin yaşı ve annenin süt miktarı gibi bazı faktörlere göre değişiklik gösterir. Özellikle bebeğin yaşına bağlı olarak emzirme, 5-45 dakika arasında değişiklik gösterebilir.

Bebeklerde Emzirme Süresini Belirleyen Faktörler Nelerdir?

Bebeklerin bazıları 8 dakikada beslenirken bazıları için bu süre 30 dakikayı bulabilir. Emzirme süresinin değişmesinin nedenleri şunlardır:

  • Yaş: Bebekler büyüdükçe, anne sütü ile daha kısa sürede yeterli besini alabilir.
  • Uyku durumu: Uykulu ya da uykudan yeni kalkmış bir bebek, bir süredir uyanık olan bir bebek kadar hızlı beslenemeyebilir.
  • Süt akışı: Anne sütünün hızlı akması ve aktif bir şekilde boşaltılması, bebeğin sütü daha kolay ve hızlı almasına yardımcı olur. Ancak boşalmanın geç ve zor, akışın ise yavaş olması durumunda bebeğin yeterli sütü alması zaman alabilir.
  • Bebeğin sağlık durumu: Prematüre ya da sağlık sorunları ile doğan bir bebek, emzirme sırasında çabuk yorulabilir. Sık molalar vererek emzirme süresini uzatabilir.
  • Memenin tutulması: Emzirme sırasında memenin parmaklar arasında doğru bir şekilde tutulması, bebeğin anne sütünü kolay almasına ve dolayısıyla emzirmenin daha kısa sürmesine yardımcı olur.
  • Süt miktarı: Anne sütünün az gelmesi ya da bebeğin büyüme atağı geçirmesi durumunda, bebeğin daha fazla süt alabilmesi için emzirmenin süresi uzatılabilir.


Bebeklerde Emzirme Süresi Ne Kadardır?

Yaş, emzirme süresi üzerinde en çok etkiye sahip olan faktördür. Özellikle yenidoğanların sütle beslenebilmek için pratiğe ve zamana ihtiyacı varken daha büyük bebeklerde emzirme süresi çok daha kısa olabilir.

Yenidoğan Bebekler

2-3 saatte bir beslenmesi gereken yenidoğan bebeklerin her iki tarafta da 10-15 dakika emzirilmesi gerekir. Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar. Bazı yenidoğan bebeklerde bu süre 45 dakikayı bulabilir. Bu süre, kadınların süt tedariği yapabilmesi için yeterlidir.

Yenidoğan bebeklerin yeterince beslendiği şu belirtilere bakılarak anlaşılabilir:

  • Her seferinde aynı süre boyunca emzirilir.
  • Doğumun ardından 5. günün sonunda günde en az 5-6 bez değiştirilir.
  • Bebek, yaşına göre normal kilodadır.
  • Kadınların göğüsleri her emzirmenin ardından yumuşak olur ve daha az dolgun görünür.
  • Bebek, her beslenmeden sonra huzurlu olur ve emzirmeler arasında iyi uyur.

3-5 Aylık Bebekler

İlk birkaç ay, bebeklerin beslenme süresi giderek kısalır. Ayrıca emzirmeler arasındaki süre de uzar. 3-4 aylık bir bebeğin dolu bir memeyi boşaltması ve ihtiyacı olan besini alması yaklaşık 5-10 dakika sürebilir. İki taraf için toplamda 10-15 dakika yeterli olur.

6-9 Aylık Bebekler

Yaklaşık 6 aylık olan bebekler katı yiyeceklere geçer ve bardaktan sıvı tüketmeye başlayabilir. Emeklemeye ve bağımsız hareket etmeye başladığı için oynamak için sabırsız olabilir. Bu nedenle, özellikle gün içinde anne sütü ile hızlıca beslenmek ve oyununa devam etmek isteyebilir. Ancak yorgun olduğu akşam ve gece saatlerinde emzirme süresi daha uzun olabilir.

Yeni Yürümeye Başlayan Bebekler

Emzirme, bazı durumlarda 1-2 yaşına kadar devam etse de bu dönemde anne sütü beslenmenin odağı olmamalıdır. Yeni yürümeye başlayan çocuklar, ara sıra ve hızlı bir şekilde emzirilebilir. Ancak bir hastalık ya da yaralanma durumunda güvenlik ve rahatlık aranıyorsa, emzirme için ayrılan süre uzatılabilir.

Bebek Emzirme Süresi Nasıl Ayarlanır?

Emme rutininin her gün aynı saatlerde olmasına gerek yoktur. Emzirme için bebeğin ihtiyaçlarının ve emme isteğinin takip edilmesi yeterlidir. Aynı yaşta olan bebeklerin gelişimleri farklı olabileceği için her bebeğin emme süresi ve zamanı farklılık gösterebilir.

Çok Kısa Emzirme

Anne sütünün iyi akmaya başlaması birkaç dakika kadar zaman alabilir. Süt, kanallardan aşağı inmeden önce bebek uyursa ya da emmeyi bırakırsa, yeterince beslenemez. Bu nedenle bebeğin mümkün olduğu kadar uyanık tutulması ve memeyi uzun süre aktif olarak emmesinin sağlanması gerekir. Emzirmenin 5 dakikadan daha kısa sürmesi, yetersiz beslenmeye neden olacağı için bir sağlık kuruluşuna başvurmak faydalı olabilir.

Ayrıca, emzirmenin başında ve sonunda alınan sütün besin değeri değişiklik gösterir. Bebeğin yağ ve kalori bakımından daha yüksek değerlere sahip olan son süte ulaşması önemli bir noktadır. Bu süt bebeğin kilo almasına ve beslenmeler arasında tok hissetmesine yardımcı olur.

Çok kısa süreli emzirmeler bebekle birlikte kadınlara da zarar verebilir. Emzirmenin hemen sonlandırılması, göğüslerin sütle dolu kalmasına neden olur. Bu durumda memelerde büyüme ve ağrı, süt kanallarının tıkanması, süt miktarında azalma gibi sorunlar yaygın olarak görülebilir.

Çok Uzun Süre Emzirme

Yenidoğan bebeklerin uzun süre beslenmesi ve bu sürenin normalden daha uzun olması yaygın görülen ve endişeye gerek olmayan durumlardır. Ancak 5. günden sonra süt miktarının artması ile emzirmenin en fazla 45 dakika içinde yapılması gerekir.

Bebek, 45 dakikadan fazla aktif olarak emme gerçekleştiriyorsa, bu durum bebeğin yeterli beslenemediği anlamına gelir. Sorunun değerlendirilmesi ve sağlıklı bir gelişim için en kısa sürede çözüm bulunması gerekir.

Bebek Emzirme Süresi Hakkında Sık Sorulan Sorular

2-3 saatte bir beslenmesi gereken yenidoğan bebeklerin her iki tarafta da 10-15 dakika emzirilmesi gerekir. Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar.

Uzm. Dr.
Mahmoud S.M.Salim
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
MEDICANA ÇAMLICA
Profili Gör
Oluşturma: 04.11.2022 03:57
Son Güncelleme: 23.01.2023 03:52
Oluşturan: Mahmoud S.M.Salim
+A A-

İlgili Bölüm Hekimleri