Et Tüketimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Et Tüketimi Hakkında Sık Sorulan Sorular



Kurban Bayramı sırasında etin tüketimi, saklanması ve pişirilmesi ile ilgili önemli noktalara dikkat edilmediğinde ciddi sağlık sorunları ile karşılaşılabilir. Etlerin hijyenik koşullarda kesilmesi ve muhafaza edilmesi, bilinçli bir şekilde ve doğru yöntemlerle pişirilmesi ve önerilen miktarlarda tüketilmesi gerekir.

Et kesildikten kaç saat sonra dolaba konur?

Kurban etinin kesildiği gün değil, 24 saat dinlendirildikten sonra pişirilmesi gerekir. Bu süre, etin lezzetinin artmasını sağlar. Kesimden sonraki ilk 4-5 saat ise etin sıcaklığının düşürülmesi ve ilk katılığının atılması amacıyla buzdolabında saklanması önerilir.

Et yıkanır mı?

Etin yıkanması ve uzun süre ıslak kalması, bakterilerin çoğalmasına ve etin kısa süre içinde bozulmasına neden olabilir. Eti yıkamak isteyenler, yıkama işleminden sonra beklemeden hemen pişirmeye dikkat etmelidir. Etin yıkandıktan sonra poşetlenerek dondurucuya alınması da sakıncalıdır.

Fazla et tüketmenin zararları nelerdir?

Doymuş yağ ve sodyum içeriği yüksek olan kırmızı etin aşırı tüketimi obezite, kardiyovasküler hastalıklar, felç, tip-2 diyabet gibi hastalıkların görülme olasılığında artışa neden olur. Yüksek oranda protein alımı ise idrarda kalsiyum seviyesinin artmasına, dokuların tahrip olmasına, böbrek ve karaciğerlerin aşırı çalışmasına sebep olabilir. Taze ve işlenmiş kırmızı ette bulunan bazı bileşenler, bu hastalıklara yakalanma riskini daha da artırabilir. Kişiler, başta kolorektal kanser olmak üzere kansere yatkın hale gelebilir.

Kronik hastalık risklerinden korunmak için kırmızı et tüketimi tavsiye edilen miktarlar ile sınırlandırılmalıdır. Özellikle yüksek kolesterolü, yüksek tansiyonu ve ailesinde kardiyovasküler hastalık öyküsü bulunanların kırmızı et tüketimine dikkat etmesi gerekir.

Kurban eti diş ağrısı yapar mı?

Et tüketimi sonrasında dişlerin arasında kalan küçük parçalar; diş eti iltihaplanması, çürük, diş ağrısı, diş apsesi gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Diş temizliğini yapmak ve ağrıları önlemek için diş macunu, diş ipi ve ağız gargaraları kullanılabilir. Ev dışı ortamda tüketimin ardından diş temizliği hemen yapılamıyorsa, kişilerin bol su içmesi ve su ile gargara yapması önerilir.

Et yedikten sonra kürdan ile dişleri temizlemek dişlere zarar verir mi?

Dişlerin arasında kalan parçaların çıkarılması için kullanılan kürdan, diş eti çekilmesine ve zaman içinde diş kayıplarına neden olabilir. Diş minesine zarar vermemek ve diş köklerini tahrip etmemek için kürdan yerine diş ipi kullanımı tavsiye edilir.

Kurban eti nasıl tüketilir?

Yeni kesilen kurban eti sert bir yapıya sahip olduğu için pişirme ve sindirimde sorunlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıkları bulunanların eti hemen tüketmemesi önerilir. Buzdolabında birkaç gün boyunca saklanan kurban eti daha sonra ızgara ya da haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri ile tüketime hazır hale getirilebilir.

Et nasıl muhafaza edilir?

Etler, ihtiyaca göre küçük parçalara ayrıldıktan sonra üzeri sarılı bir şekilde ya da kapaklı ve hava almayan bir kapta muhafaza edilebilir. Kokusu ete karışacak diğer gıdalarla birlikte saklamamalıdır. Büyüklüğüne göre parça etler -18°C derin dondurucuda yaklaşık 3 ay ya da -2°C buzlukta birkaç hafta boyunca saklanabilir. Ancak çok uzun süreli saklamalarda et özelliklerini ve besin değerlerini kaybedebilir.

Et nasıl çözdürülür?

Etin oda sıcaklığında ve açıkta değil, buzdolabında çözdürülmesi gerekir. Derin dondurucudan ya da buzluktan çıkarılan et, buzdolabının sebzelik bölümüne alınabilir. Çabuk çözünmesi amacıyla etin oda sıcaklığında bekletilmesi, sağlığı ciddi tehdit eden sonuçlara neden olabilir.

Et nasıl pişirilir?

Etin kızartma yerine fırında, yağsız tavada ya da sulu yöntemler ile pişirilmesi tavsiye edilir. Izgara tercih edilecekse, etin yüksek sıcaklıkta ancak kısa bir süre pişirilmesi ve ateşe yakın tutulmaması gerekir. Ateşe çok yakın pişirilen etlerde folik asit, B1 ve B12 vitaminleri kaybedilir. Etin pişme sırasında en az 72°C’ye ulaşması ve bu sıcaklıkta yaklaşık 15 saniye kadar kalması da önemli noktalar arasında bulunur.

Etin mangalda siyahlaşana kadar aşırı pişirilmesi ise heterosiklik aminler gibi sağlığa zararlı mikroorganizmaların oluşmasına sebep olabilir. Bu nedenle etin pişirme sırasında sürekli çevrilmesi ve yanmanın önlenmesi faydalı olur. Mangal kömürü ve et arasında boşluk kalmasına ve etin ateşi doğrudan görmemesine de dikkat edilmesi gerekir.

Zararlı bileşenlerin oluşumunu önlemek için zeytinyağı, limon suyu, sarımsak gibi farklı gıdalar ile marinasyon yapılabilir. Çapraz bulaşmanın önlenmesi için çiğ ve pişirilen etlerin temas etmemesi gerekir. Etin kullanıldığı yemeklerde ise yağ kullanılmaması ve etin kendi yağında pişirilmesi gerekir. Katı yağ, tereyağı ve kuyruk yağı olmadan et, kendi suyunda ve yağında piştiğinde besin değerleri korunabilir.

Et çözündükten sonra tekrar dondurulur mu?

Kolaylıkla bozulabilen bir gıda olan etin dondurma işleminden sonra tekrar çözdürülmesi nedeniyle sağlığa zararlı mikroorganizmaların üremesi için uygun ortam oluşur. Bu nedenle hemen pişirilmesi ve tekrar dondurulmaması gerekir.

Et tüketimi kanser riskini artırır mı?

Belirlenen miktarlarda kontrollü tüketilen kırmızı etin kanser riskini artırdığına yönelik bir çalışma bulunmamaktadır. Ancak etin doğru pişirilmemesi ve kanser riskinin artması arasında bağlantı bulunur. Pişirme sırasında açığa çıkan zararlı bileşenler, kanser riskini artırabilir.

Kahvaltıda et tüketilir mi?

Hafif, besleyici ve doyurucu bir kahvaltı, gün içinde enerjinin korunmasını sağlar. Kolesterol miktarından dolayı kontrollü tüketilmesi gereken kırmızı etin kahvaltıda tüketilmesi, kalp damarları için tehlike oluşturabilir. Özellikle ilk bayram sabahında yeni kesilen etin dinlendirilmeden tüketilmemesi gerekir.

Kurban eti ne kadar tüketilmeli?

Kurban eti ile birlikte genel olarak kırmızı et, sindirimi zor olan bir besindir. Bu nedenle sağlıklı kişilerin haftada en fazla 3-4 kez kırmızı et tüketmesi faydalı olur. Tansiyon, yüksek kilo, kalp-damar hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkları bulunanların ise tüketimi en fazla 2 gün ile sınırlandırması gerekir.

Aşırı ve kontrolsüz et tüketimi hazımsızlık, çarpıntı, mide bulantısı, kabızlık, tansiyonun yükselmesi gibi semptomlara neden olabilir. Bu nedenle, özellikle Kurban Bayramı süresi boyunca beslenme düzeninde yapılan değişikliklere dikkat edilmesi önerilir.

Et Tüketimi Hakkında Sık Sorulan Sorular Hakkında Sık Sorulan Sorular

Etler, ihtiyaca göre küçük parçalara ayrıldıktan sonra üzeri sarılı bir şekilde ya da kapaklı ve hava almayan bir kapta muhafaza edilebilir. Büyüklüğüne göre parça etler -18°C derin dondurucuda yaklaşık 3 ay ya da -2°C buzlukta birkaç hafta boyunca saklanabilir.

Sağlıklı kişilerin haftada en fazla 3-4 kez kırmızı et tüketmesi faydalı olur. Tansiyon, yüksek kilo, kalp-damar hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkları bulunanların ise tüketimi en fazla 2 gün ile sınırlandırması gerekir.

Dyt.
Deniz Pirçek
Beslenme ve Diyet
MEDICANA ÇAMLICA TIP MERKEZİ
Profili Gör
Oluşturma: 08.07.2022 12:55
Son Güncelleme: 19.06.2023 04:45
Oluşturan: Deniz Pirçek
+A A-

İlgili Bölüm Hekimleri