Sağlık Durumu ve Oruç Tutma

Sağlık Durumu ve Oruç Tutma



Oruç tutmak kişiye hem fiziksel hem de zihinsel olarak çeşitli faydalar sağlayabilir. Bu konu üzerine araştırmalar yapılmış ve oruç tutan kişilerin sağlık durumları incelenmiştir. Araştırmalar sonucunda oruç tutan kişilerin vücut yağ oranlarında azalma görülmüştür. Bunun yanı sıra VLDL kolesterol değerleri de önemli ölçüde azalmıştır.

Oruç tutmanın her ne kadar faydalı yönleri olsa da bazı kişilerin oruç tutması tıbbi açıdan risk teşkil eder. Özellikle kronik hastalıklara sahip kişilerin oruç tutması doktorlar tarafından önerilmez. Her ne kadar belirli kronik hastalıklar için güvenli oruç tutma üzerine öneriler olsa da hastaların doktor onayı alması önem teşkil eder. Tıbbi olarak oruç tutması önerilmeyen hastaların oruç tutması durumunda çeşitli komplikasyonlar oluşabilir. Bu durumun önüne geçmek için oruç tutmak isteyen bireylerin öncelikle doktoruna danışması gerekir.

Pankreas Hastalığı Olanlar Ramazan’da Oruç Tutabilir mi?

Pankreas, vücutta iki önemli görevi yerine getirir. Pankreasta yer alan endokrin dokusu, insülin hormonunu salgılayarak vücudun kan şekeri seviyesini dengeler. Ekzokrin dokusu ise proteinlerin, yağların ve karbonhidratların sindiriminde önem taşıyan enzimleri salgılar. Pankreastaki dokular zarar görür ve görevini yerine getiremezse çeşitli pankreas hastalıkları oluşabilir. Kronik Pankreatit ve benzeri pankreas hastalıklarından şikayetçi kişilerin oruç tutması belirli sebeplerden ötürü sağlıklarını riske sokacaktır. Pankreasın görevini yerine getirememesi, kan şekeri seviyesinde düzensizliklere ve sindirim rahatsızlıklarına yol açabilir. Oruç tutmanın da kan şekerinde azalma gibi etkileri olabilir. Dolayısı ile pankreas hastaları, oruç tutması önerilmeyen risk grubu içerisinde yer alırlar.

Pankreas hastalıklarına sahip kişilerin oruç tutmak için doktorlarından onay almaları mühimdir. Hastaların oruç tutacakları süre boyunca doktor takibinde enzim takviyesi alması ve insülin düzeylerinin ayarlanması gerekir. Doktor değerlendirmeleri sonucunda oruç tutmanızın sağlığınıza zararı olmadığı kanısı getirilirse gerekli önlemleri alarak oruç tutabilirsiniz.

Kalp Hastaları Oruç Tutabilir mi?

Kalp ve damar hastalıkları, gerekli tedavi ve önlemler uygulanmadığı takdirde büyük risk teşkil eder. Kalp ve damar sağlığı pek çok faktörden etkilenebilir. Doğru beslenme de bu faktörler arasında yer alır. Sağlıklı bir kalp için beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerekir. Oruç tutan kişilerde ise beslenme sorunları yaşanabilir; tuz ve sıvı kaybı, kan şekerinin düşmesi gibi durumlar meydana gelebilir. Kalp hastaları, bu gibi durumlarda sağlıklı bireylerden daha büyük bir risk altında olur. Dolayısı ile çeşitli kalp ve damar hastalıklarına sahip kişilerin oruç tutması tıbbi açıdan önerilmez. Özellikle tedavisi devam etmekte olan hastaların oruç tutmaması gerekir.

Kalp hastalıklarına bağlı göğüs ağrısı, kalp ritim bozukluğu, kalp yetersizliği gibi şikayetleri olan hastalar oruç tutmaktan kaçınmalıdır. Kısa süre önce kalp krizi geçiren hastalar ve son 6 ay içerisinde kalp ameliyatı olmuş hastalar da oruç tutmamalıdır. Hipertansiyonu olan ancak ilaç kullanımı ile kan basıncı düzene giren hastaların doktor onayı ile oruç tutmaları mümkündür. Ancak her ne koşulda olursa olsun kalp ve damar hastalarının oruç tutmadan önce doktorlarına danışması gerekir.

Korona Geçirenler Oruç Tutabilir mi?

Oruç tutan insanların metabolizmalarında bazı değişimler meydana gelir. Oruç sebebiyle günün belli saatlerinde vücuduna besin girmeyen kişilerin, hormonlarında ve metabolizmalarında değişimler görülmesi normaldir. Fakat bu değişimler, koronavirüs salgını süresince vücudu virüse karşı daha güçsüz kılabilir.

Sağlıklı beslenmek, vücudun dengesini korumanın önemli adımlarından biridir. Oruç tutarken sağlıklı beslenmemek vücut direncini düşürebilir ve koronavirüsün etkisini arttırabilir. Önceden Covid olmuş kişilerin de oruç tutarken sağlıklarına dikkat etmesi gerekir. Her ne kadar virüse karşı bir antikor salgılanmış olsa da hastalığın ne kadar ciddi geçtiğine bağlı olarak çeşitli komplikasyonlar görülebilir. Bu nedenle yakın zamanda Covid geçirmiş kişiler oruç tutmaya başlamadan önce doktorlarına danışmalıdır.

Emziren Anne Oruç Tutabilir mi?

Bebeklerin biyolojik ve psikolojik gelişiminde emzirme, büyük bir önem taşır. Bebeğin sağlıklı gelişimi için emziren annenin de sağlığına dikkat etmesi gerekir. Anne sütünün bileşenlerini etkileyen pek çok faktör vardır. Bu nedenle emziren annelere, özel beslenme programları ve diyet listeleri verilebilir. Çünkü emziren annelerin tükettiği besinler, bebeklerin gelişimini doğrudan etkiler. Bu dönemde annelerin özellikle bol sıvı tüketimine ve öğün atlamamaya dikkat etmesi önemlidir. Dolayısı ile emziren annelerin en azından doğumdan sonraki ilk aylar oruç tutmaması önerilir. Oruç tutarken verilen diyet listesine ve beslenme programına uymakta zorluk yaşanabilir.

Şeker Hastaları Oruç Tutabilir mi?

Şeker hastalığı, bir diğer adıyla diyabet, pankreasın vücut için yeterince insülin üretememesi sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Diyabetin birden fazla türü vardır. Tip 1 diyabet, tip 2 diyabet, gebelik diyabeti ve diğer tipler şeklinde ayrılmaktadır. Şeker hastalarının gün içinde doğru beslenmeleri ve kan şekeri düzeylerini belirli bir seviyede tutmaları gereklidir. Aksi takdirde hipoglisemi ya da hiperglisemi gibi komplikasyonlar gelişebilir. Kan şekerinin düzeni için şeker hastalarının gün içinde az ve sık yemek yemesi önerilir. Bundan ötürü şeker hastalarının oruç tutması önerilmez. Oruç tutmanın diyabet hastalarını riske atmasının birden fazla nedeni vardır. Bunlardan biri iftardan sonra boş mideye çok yemek girmesiyle kan şekerinin yükselmesi riskidir. Bir diğer risk teşkil eden sebep ise gün içinde aç kalan şeker hastalarının kan şekerinin düşmesi durumudur. Tüm bu sebeplere dayanarak şeker hastalarının Ramazan ayında oruç tutması sağlıklarını riske atacaktır.

Böbrek Hastaları Oruç Tutabilir mi?

Böbreğin zaman içinde fonksiyonlarını kaybetmesi, kronik böbrek hastalığının etkilerinden biridir. Böbrek yetmezliği gibi böbrek hastalıkları bir anda gelişmez ve kademeli olarak ortaya çıkar. İlerleyen fonksiyon kaybı, böbreklerin tamamen çalışmaz hale gelmesi ile sonuçlanabilir. Böbrek hastaları, sağlıklarını korumak için düzenli bir beslenme programına uymalıdır. Böbreklerinde küçük kist olan hastalar, üriner enfeksiyon hastaları, böbrek donörleri ve sağlıklı tek böbreği olan kişiler tedbirli olmak koşuluyla oruç tutabilirler. Hastaların bol sıvı tüketmeleri ve tuz seviyelerine özen göstermeleri mühimdir. İleri seviye böbrek hastalarının ise oruç tutmaları önerilmez.

Gastrit Hastaları Oruç Tutabilir mi?

Mide iç yüzeyini kaplayan zarın iltihaplanması sonucunda gelişen gastrit, ilerlediği takdirde mide hücrelerine zarar veren bir hastalıktır. Akut gastrit ve kronik gastrit olmak üzere iki farklı türü vardır. Gastrit, genellikle beslenme alışkanlıklarında değişiklik yaparak tedavi edililir. Birçok gastrit hastası ilaç tedavisine ihtiyaç duymadan hastalıktan kurtulur. Bu durum hastalığı ilerlememiş kişiler için geçerlidir. Gastritin ilerlememesi için düzenli ve sağlıklı beslenmek önemlidir. Gastrit hastalarının belirli aralıklarla midelerini dinlendirmesi ve boş bırakması da semptomları hafifletir. Dolayısı ile gastrit hastaları doktorlarının onayını alarak oruç tutabilirler. Ancak iftardan sonra yenilen yemeklere dikkat edilmelidir. Çok fazla yememek ve mide asidinin dengesini bozacak yiyeceklerden kaçınmak faydalı olacaktır.

Tiroit İlacı Kullananlar Oruç Tutabilir mi?

Oruç tutmak isteyen tiroit ilacı kullanan hastaların, tedavilerinde özel bir değişikliğe ihtiyaçları olmayacaktır. Tiroit hastaları herhangi bir tehlike altında kalmadan oruç tutabilirler. Bu süreçte hipotiroit hastaları ve tiroit hormonu için ilaç kullanan hastalar, ilaçlarını boş karna almalıdırlar. Şiddetli semptomlar gösteren hipertiroidi hastaları, oruç tutmayı bırakmalı ve doktora görünmelidir. Hastalığı ileri seviyede olan hastaların oruç tutmaya başlamadan önce doktorlarından onay alması önemlidir.

Sağlık Durumu ve Oruç Tutma Hakkında Sık Sorulan Sorular

Çeşitli kalp ve damar hastalıklarına sahip kişilerin oruç tutması tıbbi açıdan önerilmez. Özellikle tedavisi devam etmekte olan hastaların oruç tutmaması gerekir.

Annelerin bol sıvı tüketimine ve öğün atlamamaya dikkat etmesi önemlidir. Dolayısı ile emziren annelerin en azından doğumdan sonraki ilk aylar oruç tutmaması önerilir.

Kan şekerinin düzeni için şeker hastalarının gün içinde az ve sık yemek yemesi önerilir. Bundan ötürü şeker hastalarının oruç tutması önerilmez.

Uzm. Dr.
Engin Yurt
İç Hastalıkları
MEDICANA ÇAMLICA TIP MERKEZİ
Profili Gör
Oluşturma: 25.05.2022 07:52
Son Güncelleme: 24.06.2022 11:29
Oluşturan: Engin Yurt
+A A-

İlgili Bölüm Hekimleri