Adını grip ve koronavirüs hastalıklarından alan Flurona, SARS-CoV-2 ve influenza virüslerinin bir kişiyi aynı anda enfekte etmesi durumuna denir. 2022’nin ilk haftasında İsrail’de tespit edilen Flurona, mevsimsel griple birlikte Covid-19 belirtilerinin aynı anda ortaya çıkmasına neden olur. Hastalığın seyri ise yaş, kronik hastalıklar ve bağışıklık gibi etmenlere bağlı olarak değişiklik gösterir.
Flurona Nedir?
Flurona, bir kişide eş zamanlı olarak koronavirüs ve grip enfeksiyonlarının görülmesi anlamına gelir. İngilizcede grip anlamına gelen flu ile Covid-19 hastalığının halk arasındaki kullanım şekli olan corona’nın birleştirilmesi ile Flurona sözcüğü oluşturulmuştur. İki enfeksiyonun da aynı anda bulunduğu doğrulanan ilk vaka, İsrail’den bildirilmiştir. Petah Tikva şehrinde bulunan Beilinson Hastanesi, aşı olmamış hamile bir kadında grip ve Covid-19 enfeksiyonlarının görüldüğünü açıklamıştır. Koronavirüs pandemisinin başladığı 2020’nin ilk aylarında da Amerika Birleşik Devletleri’nde çifte enfeksiyon vakaları bildirilmiştir ancak bu vakalar Dünya Sağlık Örgütü tarafından doğrulanmadığı için influenza ve koronavirüs enfeksiyonlarının aynı anda bir kişiyi hasta etmesi durumu ilk defa İsrail’deki vaka ile netlik kazanmıştır.
Flurona Belirtileri Nelerdir?
Koronavirüs ile influenza virüsünün aynı kişide bulunması, her iki hastalığın belirtilerinin de ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle, hem benzer hem farklı belirtilere sahip olan bu iki hastalığın semptomlarının ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. Semptomların şiddeti, hastadan hastaya değişir ancak iki hastalık birleştiği için belirtilerin daha ağır seyretme ihtimali artış gösterir. Grip ve Covid-19 ağır seyrettiğinde ölüm tehlikesine sahip kritik bir tablo yaratabilir.
Covid-19 Belirtileri
- Ateş ve titreme
- Kuru öksürük
- Nefes almada güçlük
- Koku ve tat kaybı
- İştahsızlık
- Yorgunluk
- İshal
- Kas ve kemik ağrıları
- Baş ağrısı
Grip Belirtileri
- Boğaz ağrısı
- Öksürük
- Halsizlik
- Kas ve kemik ağrıları
- Ateş
- Kusma
- İshal
- Burun akıntısı ve tıkanması
- Baş ağrısı
Masoud Dadashi tarafından, eş zamanlı olarak Covid-19 ve grip olduğu tespit edilmiş 79 hasta ve yalnızca koronavirüs ile enfekte olmuş 3070 hasta ile bir prevalans (yaygınlık) çalışması yapılmıştır. Covid-19 hastalarında influenza enfeksiyonunun yayılım oranı %0,8 olarak belirtilmiştir. Bu araştırmada, her iki enfeksiyonun da eş zamanlı olarak bulunması nedeniyle Covid-19 semptomlarının yol açtığı komplikasyonların ağırlaşabileceği de belirtilmiştir. Ayrıca Flurona hastalarında en çok ateş, öksürük, nefes darlığı, kas ağrıları ve hızlı solunum belirtilerinin görüldüğü tespit edilmiştir. Ancak bu semptomlar, her iki virüsün bulaştığı kişilerde de yaygın olarak görüldüğü için hastalıkların teşhisi zorlaşabilmektedir.
Flurona Nasıl Bulaşır?
Solunum yolu enfeksiyonuna neden olan iki virüs de küçük damlacıklar aracılığı ile bulaşmaktadır. Hapşırma, öksürme ve solunum sırasında havaya yayılan partiküller, enfekte olan kişiden ortamda bulunan diğer kişilere bulaşır. Aynı zamanda, bu partiküllerin bulunduğu yüzeylerle temas durumunda da bulaş gerçekleşebilir. Hem koronavirüs hem de grip virüsleri, enfekte kişi ile fiziksel bir temas olmaksızın yalnızca aynı ortamda bulunan, maske takmayan ve aşı olmayan kişiler arasında büyük bir hızla yayılabilir.
Flurona’dan Korunma Yolları Nelerdir?
İnfluenza ve SARS-CoV-2 virüsleri, enfekte bir kişi ile aynı ortamda bulunması durumunda bulaşıcıdır. Bu kişilerle aynı havayı solumak ya da aynı yüzeylere temas etmek, virüsün yayılmasına neden olabilir. Bu nedenle, enfekte kişilerden uzak durmak ve Covid-19 için alınan önlemleri devam ettirmek, Flurona’dan korunmanın yolları arasında bulunur. Ellerin sık sık yıkanması, sosyal mesafeye dikkat edilmesi, uygun maskelerin takılması, hijyen kurallarına uyulması ve bulunulan ortamın belirli aralıklarla düzgün bir şekilde havalandırılması etkili yöntemlerden bazılarıdır. Bu yöntemlerin yanı sıra enfeksiyon riskini azaltmanın yollarından biri de aşı olmaktır. Hem mevsimsel grip hem de onaylanmış Covid-19 aşılarını yaptırmak, Flurona’dan korunmanın en etkili yollarından biridir.
Flurona’nın Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Covid-19 için özel bir tedavi yöntemi olmamasına karşın grip için özel antiviral tedaviler vardır. Buna ek olarak Covid-19 hastalarında uygulanan semptomatik tedaviler uygulanır. Hastalık seyrinin şiddetli olduğu vakalarda, hastaneye yatış ve yoğun bakım desteği gerekli olabilmektedir. Covid-19 ve grip belirtileri ile karşılaşan kişiler, gerekli testleri yaptırmalı ve bu hastalıklar için doktorları tarafından önerilen tedavi yöntemlerinden yararlanmalıdır.
Flurona Nedir? Belirtileri & Korunma Yolları Hakkında Sık Sorulan Sorular
Flurona bir kişide eş zamanlı olarak koronavirüs ve grip enfeksiyonlarının görülmesi anlamına gelir.
Havaya yayılan partiküller enfekte olan kişiden ortamda bulunan diğer kişilere bulaşır yine bu partiküllerin bulunduğu yüzeylerle temas durumunda da bulaş gerçekleşebilir.
Enfekte kişilerden uzak durmak Covid-19 için alınan önlemleri devam ettirmek ve aşı olmak korunma yolları arasındadır.