C.1.2 Varyantı

C.1.2 Varyantı



Koronavirüsün yeni varyantı olan C.1.2, ilk kez Güney Afrika’da 2021 Mayıs ayında tespit edilmiştir. Bu tarihten itibaren takibi yapılan yeni varyantın, şu ana kadar ortaya çıkan tüm varyantlardan daha bulaşıcı olduğu düşünülmektedir. Varyantın etkileri ve yayılım hızıyla ilgili çalışmalar sürmektedir.

C.1.2 Varyantı Nedir?

İlk kez Wuhan’da tespit edilen Sars-CoV-2 virüsünün mutasyona uğraması sonucunda ortaya çıkan ve bağışıklık sistemi üzerinde hakimiyet kuran C.1.2 varyantı, C.1’den evrilmiştir. Alfa, Beta, Gama ve Delta ile Eta, Lota, Kappa, Lambda ve Mu varyantlarında tanımlanan mutasyonlara sahiptir. Bununla birlikte yeni varyantta, tespit edilen tüm varyantlardan daha çok mutasyon izlenir. Uzmanlara göre yeni varyant, orijinal varyanttan 44 – 59 adet daha fazla mutasyona sahiptir. Önceki varyantlara göre çok daha hızlı bir şekilde mutasyona uğradığı düşünülmektedir. Tespit edilen varyantın ortalama %50’sinde 14 mutasyon izlenir. Varyantın mutasyon oranı ise artan bulaşıcılıkla ilişkilendirilir.

Güney Afrika’daki Bulaşıcı Hastalıklar Ulusal Enstitüsü (NICD) ve KwaZulu-Natal Araştırma İnovasyon ve Dizilim Platformu, Covid-19 pandemisinin başladığı 2020 Mart ayından itibaren patojendeki değişimleri izlemektedir. Mayıs ayında Güney Afrika’da mutasyona uğramış C.1.2 varyantı tespit edilmiştir. Mayıs ile ağustos ayları arasında ise ülkenin tüm şehirlerinde düşük seviyede yayılım gözlenmiştir.

Virüs, sürekli olarak yayılmasına rağmen Mayıs 2021’de toplam vaka sayısının %0.2’sini oluşturmuştur. Haziran ayında bu oran %1.6 iken temmuz ayında ise %2 oranına erişmiştir. Virüsün yayılım hızı, Beta ve Delta varyantları ile benzerlik gösterir. C.1.2 varyantının aşı etkinliğine etkisi ya da bulaşma hızı henüz tam olarak bilinmemektedir.

Yeni varyant, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “endişe verici varyant” (VOC) veya “yakından izlenmesi gereken varyant” (VOI) olarak nitelendirmez. ABD’deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ise bu varyantı hastaneye yatışa veya ölüme yol açabilecek bir varyant olarak tanımlar.

C.1.2 Varyantı Hangi Ülkelerde Görüldü?

Bu varyant, ilk kez mayıs ayında Güney Afrika’nın Mpumalanga ve Gauteng bölgelerinde, ardından haziran ayında KwaZulu-Natal ve Limpopo bölgelerinin yanı sıra İngiltere ve Çin'de de görülmüştür. Ağustos ayında ise Güney Afrika’nın altı bölgesinde ve farklı ülkelerde tespit edilmiştir.

Bu bölgelerle birlikte Asya, Afrika, Avustralya ve Afrika kıtalarında da bu varyanta rastlanmıştır. C.1.2 varyantının görüldüğü ülkeler arasında Çin, Portekiz, İngiltere, İsviçre, Yeni Zelanda, Kongo Cumhuriyeti ve Mauritius olmak üzere 7 ülke bulunur. Bu ülkelerdeki C.1.2 varyantındaki aylık artış, Beta ve Delta varyantlarıyla benzerlik göstermektedir.

C.1.2. Varyantının Etkileri Nelerdir?

Güçlü bir şekilde mutasyona uğradığı belirtilen yeni varyantın etkilerinin tespit edilmesi için çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca, mevcut aşıların bu varyanta karşı ne kadar koruma sağladığı tam olarak netleşmemiştir. Bunun önemli nedenlerinden biri, virüsün henüz çok fazla yayılmamış olmasıdır. C.1.2 varyantıyla ilgili yeterli veriye sahip olunmasa da aşıların bu varyantla enfekte olmuş kişilerde de hastaneye yatışa ve ölüme karşı koruyucu olduğu belirtilmiştir.

Güney Afrika’nın Bulaşıcı Hastalıklar Ulusal Enstitüsü’ne göre virüsün yayıldığı her bölgede yeni varyantlar ortaya çıkabilir. Risk grubunda bulunanların korunması ve bulaş hızının düşürülmesi için aşılama kritik öneme sahiptir. C.1.2 varyantı da dahil olmak üzere tüm koronavirüs varyantlarına karşı çift doz aşılanma ve ortak alanlarda maske kullanımının sürdürülmesi, ellerin yıkanması veya dezenfekte edilmesi, sosyal mesafeye uyulması gerekli ve oldukça etkilidir.

Oluşturma: 23.09.2021 04:53
Son Güncelleme: 27.01.2024 12:09
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
+A A-