Halk arasında bir hastalık olarak bilinse de esasen nasır, vücudun o an meydana gelen tehlikeye verdiği bir tepkidir. Cildin, içinde bulunduğu iki sert doku arasında kalınlaşması ile deri parçalanmak yerine tabakasını genişleterek tepki verir. Bunun sonucunda, cildin deforme olmasını engellemek için nasır meydana gelir.
Kelime anlamı olarak da hiperkeratoz “ayak derisindeki kalınlaşma” şeklinde ifade edilebilen nasır, genellikle ayak derisinde belirli bir bölgede meydana gelir. Erken teşhis ile tedavi edilememesi durumunda ilerlemeyi ve genişlemeyi sürdürerek ayakta ağrıya ve acıya neden olur. Hatta kemik dokuya kadar ulaşması söz konusu olur ve ileri durumda tedavideki başarı şansı azalabilir.
Nasırların en önemli özelliği keskin bir sinir hattına sahip olmaları ve sert bir nüve şeklinde oluşmalarıdır. Bunun yanı sıra her nasır türü aynı değildir. Genellikle çevresinde belirgin bir şekilde iltihaplı bir tabaka oluşur ve şekil olarak küçük ve yuvarlaktır fakat bazı durumlarda biçimsel değişiklikler gösterebilir. Genel olarak ayak tabanlarında, topukların altında, el ve avuç kısmında görülür. Cildin ağırlık taşımayan bölümlerinde meydana gelir.
Özellikle ağrılı nasırlarda tıbbi müdahale gerekir. Bunun yanı sıra ayakkabı, çorap, terlik gibi ayağı çevreleyen aksesuarların kullanımı, nasırların oluşmasında ve gelişmesinde etkilidir. Nasır tedavisine başlanmadan önce derideki kalınlaşmanın tetkik edilmesiyle nasır türü anlaşılır ve ardından tedavi süreci başlar.
Nasır Tedavisi
Nasır tedavisi, deride oluşan bozulmaya göre değişebilir ancak nasır türü ne olursa olsun öncelikle yapılan işlem, kalınlaşan ve ağrıya neden olan derinin kaldırılmasıyla başlar. Ayak derisinin belirli bölgelerinde baskı ve sürtünmenin olması, nasır gelişimini hızlandırır. Bunun yanı sıra hatalı ayakkabı kullanımı, doğuştan gelen kemik yapı bozukluklar ve düztabanlık gibi bazı ortopedik sorunlar nasır oluşumunu tetikler.
Dış deri bölümünde oluşan sertleşme, gördüğü baskı nedeniyle dışa doğru değil içe doğru hareket eder. Bunun sonucunda deri kalınlaşması olur ve nasır iç bölüme hızla ilerler. Genellikle ayak parmaklarının üst kısımları, araları, ayak tabanı ve topuk kısmında nasırlar görülür.
Nasır tedavisi için alternatif yöntemler bulunur ancak genellikle ilaç ve krem ile tedavi yöntemi uygulanır. Tedavi sonrasında ayak bakımına ekstra özen göstermek gerektirir. Bunun yanında ilaç veya tıbbi müdahale ile tedavi olmak istemeyen ve bazı diyabet ve kanser hastaları için ilaçsız nasır tedavisi de mümkündür.
Tıbbi Müdahale ile Nasır Tedavisi
Nasır, ilerleme durumuna göre farklı yöntemlerle tetkik edilir ve ardından tedavi süreci başlar. Sert, yumuşak, dikensi, tırnak altı şeklinde farklı nasır adlandırmaları vardır. Öncelikle nasırın türünün belirlenmesi gerekir. Nasırın türünün erkenden belirlenmesi önemlidir.
Tıbbi müdahale ile nasır tedavisinde yaygın yöntem nasır ameliyatıdır. Bunun nedeni halk arasında nasırın bitkisel yöntemlerle giderilmeye çalışması ve bu nedenle istenilen sonucun alınamamasıdır. Çünkü nasırın bitkisel bir çözüm yöntemi yoktur ve bu yöntemler bilimsel değildir. Bu süreç içerisinde hastanın nasır kalınlığı ilerler ve çözüm olarak nasır ameliyat ile alınır. Nasır ameliyatı ile deri kökü tamamen temizlenir. Ameliyat yöntemi bilinen en hızlı ve etkili yöntemdir. Cildiye uzmanı hekimler tarafından, lokal anestezi eşliğinde cerrahi işlem yapılarak derin köke inmiş olan nasırlar deriden alınır. Bu yöntem genellikle ilerlemiş nasırlar için tercih edilir.
İlaç ile Nasır Tedavisi
Nasır tedavisinde kullanılan yaygın yöntemlerin başında ilaç tedavisi gelir. Genellikle çok derine inmemiş nasırların tedavisinde tercih edilir. Bu tedavinin tanısı ve süreci de yine uzman hekimler tarafından uygulanır. Nasır sorunu yaşayan kişilerin mutlaka cildiye uzmanının yazdığı ilaçları kullanması gerekir. Aksi takdirde deride meydana gelen alerji ve cilt problemleri çok daha ciddi sorunlara neden olabilir.
Nasır tedavisinde kullanılan ilaçlar genellikle krem formundadır. Özel olarak deri kalınlaşmasını gidermek için üretilen nasır kremleri, öncelikle nasır üzerindeki sert katmanı yumuşatmaya çalışır. Kremlerle birlikte nasır sökücü yara bantları da kullanılır. Böylece ağrılı ve acı veren nasır derisinin yumuşatılması ve hafifletilmesi sağlanır.
Nasır Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ayak bölgesinde görülen nasırlar hiçbir zaman sert, delici ve kesici cisimlerle aşındırılmamalıdır. Özellikle şeker ve kanser hastaları, mutlaka uzman bir hekime danışarak önerilen tedavi yöntemlerini tercih etmelidir. Nasırdan korunmak için ayak bakımına ve sağlığına dikkat edilmeli; ayakkabı, çorap ve terlik gibi gereçlerin seçimine özen gösterilmelidir.