Gece terlemesi; odanın ısısı, kişinin uyurken giydiği kıyafetlerin kalınlığı veya üstüne örttüğü battaniye ya da yorgan gibi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkıyorsa normal olarak değerlendirilir. Gece terlemesi sıcağa bağlı olarak gelişebileceği gibi enfeksiyon, hormonal sorunlar, reflü, uyku apnesi, kanser, şeker hastalığı, nörolojik rahatsızlıklar, menopoz, stres bozukluğu veya alkol kullanımına bağlı olarak da yaşanabilir.
Gece terlemesi yaşayan kişilerin genellikle herhangi bir tedaviye ihtiyacı olmaz. Fakat sürekli olarak gece terlemesi yaşayan bir kişinin, altta yatan olası hastalıklara karşı mutlaka bir hekime gözükmesi önerilmektedir.
Gece Terlemesi Neden Olur?
Gece terlemesi; kişinin gün içinde yediği yemekten, uyurken giydiği kıyafete veya üzerine örttüğü battaniye, yorgan kalınlığına ya da uyanan odanın sıcaklığına kadar birçok farklı faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu faktörlere bağlı olarak gelişen gece terlemesi normal olarak karşılanır ve herhangi bir tedavi gerektirmez.
Ancak, sürekli devam eden ve gece uykudan uyandıracak derecede şiddetli olan bir terleme söz konusuysa bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin en kısa süre içinde doktora görünmesi önerilir. Gece terlemesi altta yatan bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıktıysa en kısa süre içinde tedavi edilmelidir.
Enfeksiyonlar: Gece terlemesine neden olan hastalıkların başında enfeksiyon hastalıkları yer alır. Özellikle tüberküloz, HIV ve bakteriyel hastalıklar sıklıkla titremeyle birlikte gece terlemesine yol açabilir.
Hormonal bozukluk: Menopoz, hipertiroidi, testosteron sorunları gibi hormonlara bağlı hastalıklar, kişinin uykusundan uyanmasına neden olabilecek kadar şiddetli terlemeye ve sıcaklamaya neden olabilir.
Reflü: Genellikle yemeklerden sonra mide ekşimesine neden olan reflü, çoğu zaman gece terlemesine de sebep olabilir.
Stres: Anksiyete, depresyon veya diğer zihinsel sağlık sorunlarında da gece terlemesi ve sıcak basması gelişebilir ve kişinin yaşam kalitesi ciddi şekilde etkilenebilir.
Kanser: Gece terlemeleri her kanser türünde gözlemlenmese de lenfoma kanseri gibi kanser türlerinin başlıca belirtileri arasında ani kilo kaybı, ateş ve gece terlemeleri yer alır.
Kullanılan ilaçlar: Bazı antidepresanlar, ateş düşürücü ilaçlar, insülin, hormonal tedavi ilaçları, çeşitli antibiyotikler ve ağrı kesicilerin yan etkisi olarak gece terlemesi gözlemlenebilir.
Nörolojik hastalıklar: Nörolojik hastalıklara bağlı gece terlemesi nadir olarak görülse de felç, otonom nöropati, otonom disrefleksi gibi hastalıklar da gece terlemesinin nedenleri arasında yer alabilir.
Hiperhidroz: Ter bezlerinin aşırı çalışması sonucu gün içerisinde veya gece terlemeleri gibi fizyolojik durumlar ortaya çıkabilir.
Bunlarla beraber uyku apnesi ve hipoglisemi (düşük kan şekeri) gibi rahatsızlıklar ile alkol ve uyuşturucu madde kullanımı da gece terlemesine neden olabilir.
Gece Terlemesinin Tedavisi
Gece terlemesinin tedavisi birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Terleme bir hastalık sonucunda meydana geliyorsa, hastalığın tanımı yapıldıktan sonra vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gereklidir. Eğer hastalığa bağlı gelişmeyen bir terleme söz konusu ise; oda ısısı düşürülebilir, yatarken ince ve pamuklu kıyafetler tercih edilebilir, üzere örtülen battaniye veya yorganı değiştirilebilir. Gece terlemesinde kaybedilen suyu vücuda geri kazandırmak için gün içerisinde bolca su içilmesi gereklidir. Eğer gece terlemesi ile beraber sebepsiz kilo kaybı, ağrılar, ateş, kronik ve kanlı öksürük, ishal veya karın ağrısı mevcutsa en kısa sürede doktora başvurulmalıdır.