Yağ Bezesi Nedir?
Tıp dilinde lipom olarak adlandırılan yağ bezesi; cilt ile altta yatan kas tabakası arasında yer alan ve yavaş büyüyen yağlı kitleleri ifade eder. Elle temas edildiğinde hamur hissi veren, herhangi bir hassasiyet ve ağrıya neden olmayan yağ bezeleri, çoğunlukla zararsızdır ve tıbbi müdahaleyle yok edilebilir. Ciddi bir sorun olmamakla birlikte vücudun herhangi bir noktasında yağ bezesine benzer bir şişlik hissedildiğinde, konuyla ilgili uzman doktora başvurmakta fayda vardır.
Yağ Bezesi Belirtileri Nelerdir?
Yağ bezesi, genellikle herhangi bir belirti vermez ve çoğu vakada ağrıya neden olmaz. Ancak, 20-40 yaş arası erkeklerde, omurganın torasik bölgesinde gözlenen yağ bezesi; ağrı, kısmi felç ve idrar tutamama gibi ciddi belirtilere yol açabilir.
Yağ Bezesi Neden Olur?
Yağ bezesinin neden ortaya çıktığı henüz tam olarak tespit edilememiştir. Ancak, yağ bezelerinin genetik faktörlere bağlı olarak veya fiziksel bir travma sonucu ortaya çıkabileceği düşünülmektedir. Yağ bezeleri nadiren de olsa çoklu kalıtsal lipomatoz, Gardner sendromu, Dercum hastalığı ve Madelung hastalığı gibi hastalıklarla ilişkilendirilebilir. Yağ bezesine neden olabilecek diğer faktörler ise obezite, karaciğer hastalığı ve glikoz intoleransıdır.
Yağ Bezesi Tümör Müdür?
Yağ bezesi cilt altında oluşan en yaygın tümör çeşididir. Tümör olarak sınıflandırılsa da çoğunlukla iyi huyludur ve tıbbi müdahale gerektirmez.
Yağ Bezesi Kansere Dönüşür Mü?
Yağ bezelerinin kansere dönüşme ihtimalinin oldukça düşük olduğu söylenebilir. Ancak, doku içinde ortaya çıkan ve derin bir yağ bezesi görünümünde olan "liposarkom" adı verilen bir kanser türünün varlığından söz etmek mümkündür. Dolayısıyla, yağ bezesinin çok hızlı büyüdüğü ve/veya ağrıya neden olduğu durumlarda, vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.
Yağ Bezesi Nasıl Tedavi Edilir?
Yağ bezeleri, çoğunlukla zararsız ve iyi huylu tümör sınıfına girdiğinden, tedaviye gerek duyulmayan bir durumdur. Ancak, estetik anlamda kişinin yağ bezesinden rahatsız olması veya bezenin endişe verici boyuta ulaşması gibi durumlarda cerrahi müdahale söz konusu olabilir. Kitlenin alınması sonrasında hastanın konuyla ilgili takip edilmesi oldukça önemlidir.
Yağ bezesi; operasyon veya ilaç tedavisiyle yok edilebilir. Cerrahi operasyon iki farklı şekilde gerçekleştirilebilir:
Cerrahi Tedavisi
Açık cerrahi yönteminde, yağ bezesinin olduğu noktaya küçük bir kesi ile müdahale edilir. 4 cm’den küçük olan ufak yağ bezeleri küçük kesiler aracılığıyla vücuttan çıkarılabilir ve yara izi genellikle önemli bir soruna yol açmaz. İşlem için lokal anestezi kullanılır. Operasyon sonrasında, hasta aynı gün içerisinde taburcu edilebilir.
Yağ Bezelerini Sıkmak Neden Sakıncalıdır?
Yağ bezesinin sıkılması; yapısının sivilceye benzememesi ve açık bir ucunun olmaması nedeniyle ciddi sorunlara yol açabilir. Örneğin, yağ bezesinin sıkıldığı durumlarda, yağ dokusu dışarı çıkacak bir kanal bulamadığından, içerisindeki kapsül patlar ve diğer bölgelere yayılım gösterir. Bu durum da enfeksiyon riskini artırır. Dolayısıyla, yağ bezeleri sıkılmamalı ve mutlaka uzman doktor kontrolünde cerrahi müdahaleyle alınmalıdır.
Yağ Bezesi Yeniden Oluşur Mu?
Cerrahi müdahale ile vücuttan çıkarıldıktan sonra, yağ bezelerinin yeniden oluşma ihtimali vardır. Yağ bezelerinin bir tanesini aldırmak, yenilerinin oluşmasının önüne geçmez.
Yağ bezelerinin sayısı; kişiden kişiye değişiklik gösterir. Çoğu kişide, sadece bir tane yağ bezesi görülürken, bazı kişilerde onlarca yağ bezesi olabilir. Tekrar eden yağ bezeleri, çoğunlukla yağ bezesine ilişkin risk faktörlerine sahip kişilerde görülür. Ancak, bezenin tekrar çıkması normal bir durumdur ve cerrahi müdahale ile kolaylıkla tedavi sağlanabilir.
Yağ Bezesi Hakkında Sık Sorulan Sorular
20-40 yaş arası erkeklerde, omurganın torasik bölgesinde gözlenen yağ bezesi; ağrı, kısmi felç ve idrar tutamama gibi ciddi belirtilere yol açabilir.
Yağ bezesi cilt altında oluşan en yaygın tümör çeşididir. Tümör olarak sınıflandırılsa da çoğunlukla iyi huyludur ve tıbbi müdahale gerektirmez.