Köpek Memesi Hastalığı

Köpek Memesi Hastalığı



Köpek memesi hastalığı ya da diğer adıyla Hidradenitis Suppurativa (HS), deri altında küçük ve ağrılı şişliklerin (nodül) oluşmasına sebebiyet veren bir deri hastalığıdır. Şişlikler; ter bezlerinin yoğun olduğu ve derinin katlanma bölgeleri olan kol altı, kasıklar, genital bölge, anüs ve meme gibi bölgelerde daha çok görülür.

Çoğunlukla ergenlik dönemi sonrası ortaya çıkan bu hastalık, az bilinmekte ve kişilerin sosyal hayatlarını etkileyebilmektedir. Deri altındaki iltihaplı şişlikler yaraya dönüşüp kokulu akıntıya sebebiyet verebildiğinden, bu hastalığa sahip kişiler kendilerini toplum içinde rahat hissetmeyebilir; kişilerin ruhsal durumu olumsuz etkilenebilir.

Köpek Memesi Hastalığı Nedir?

Köpek memesi hastalığının sebep olduğu nodüllere apokrin ter bezlerinin bulunduğu bölgelerde rastlanır. Bu bölgeler aynı zamanda derinin katlanma bölgeleri olduğundan, hastalığın tedavisinde zorluk yaşanabilir.

Koltukaltı, kasıklar, genital bölge, genital bölge ile anüs arası (perianal), anüs etrafı, göbek, memelerin arası ve memelerin alt bölgelerinde gelişen ağrılı şişlikler bazen patlayıp akıntılı yaralara dönüşebilir. Bu yaralar da akabinde oyuklara dönüşüp iz bırakabilir. Hastalık genellikle ergenlikten sonra ortaya çıkar.

Köpek Memesi Hastalığının Sebepleri Nelerdir?

Hastalığın neden kaynaklandığı bilinmemekle birlikte, deri altındaki şişliklerin kıl köklerinin tıkanması ve iltihaplanması sonucu ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Obezite ve sigara kullanımının hastalığın belirtilerini artırdığı bilinmektedir. Metabolik sendromun da hastalığın oluşumu üzerinde etkisi olduğu düşünülmektedir.

Hastalık, çoğunlukla ergenlikten sonra ortaya çıksa da daha sonra ortaya çıkması da mümkündür. Menopoz sonrası ya da ergenlik öncesi oluşma ihtimali oldukça düşüktür. Bu sebeple, hastalığın gelişiminde hormonların da etkisi olduğu düşünülmektedir. Bu hastalığa sahip kişilerde akne ve aşırı tüylenme gibi sorunların da olduğu bildirilmiştir.

Bir sindirim sistemi hastalığı olan Crohn hastalığında da köpek memesi hastalığının görüldüğüne dair bulgular mevcuttur; ancak bu vakalar nadirdir. Daha önce başka bir aile bireyinde görülmüş olması, kişide bu hastalığın ortaya çıkma riskini artırır.

Köpek memesi hastalığının kişisel hijyenle alakası yoktur. Aynı şekilde enfeksiyona bağlı olarak gelişen bir hastalık değildir, ancak kişiyi başka enfeksiyonlara karşı korunmasız hale getirebilir. Hastalık bulaşıcı değildir; kişiden kişiye bulaşmaz.

Köpek Memesi Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Köpek memesi hastalığı bir veya birden fazla bölgeyi etkileyebilir. Belirtiler kol altı, kasık, genital bölge, anüs ve meme altlarında yoğunlaşabilir. Hastalık aşamalar şeklinde belirti verir. Öncelikle deri altında küçük küçük şişlikler olarak ortaya çıkan iltihaplar, zamanla büyüyüp çevresindeki dokuları da etkileyebilir. Şişliklerin çevresinde çöküntüler ve bu çöküntülerde siyah nokta benzeri tıkalı gözenek kümeleri görülebilir.

Şişlikler çoğunlukla uzun süre ilk ortaya çıktığı şekilde kalır. Bu aşamada tedavi edilmezse zamanla apseye dönüşebilir ve bu apseler kendiliğinden patlayabilir. İlerleyen aşamalarda deri altındaki nodüller arasında tüneller meydana gelir ve bu tünellerin açtığı yaraların iyileşmesi uzun sürer. Nodüller iltihaplı olduğundan yaralarda kötü kokulu akıntı görülebilir.

Köpek Memesi Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalık, kişilerin sosyal hayatına ve ruhsal durumuna olumsuz etki ettiğinden tedaviye olabildiğince erken başlanmalıdır. İlaçlar, cerrahi müdahale ve yaşam tarzı değişiklikleri tedavide bir arada kullanılabilir. Kullanılacak olan tedavi yöntemi hastanın yaşına, yaşam koşullarına ve hastalığın hangi aşamada olduğuna göre değişiklik gösterebilir. Bu hastalık tekrar edici, hayat boyu sürebilen özellikte de olabilir.

İlaç Tedavisi

Hastalık erken aşamalardaysa antibiyotik kremlerden fayda görmek mümkündür. Topikal olarak uygulanan bu kremler, enfeksiyonları önleme amaçlı kullanılır. Duştan sonra etkilenen bölgenin antiseptik solüsyonlarla temizlenmesi de önerilir.

Eğer hastalık daha ileri bir evredeyse, ağız yoluyla alınan ilaçlar kullanılır. Bunlar arasında sistemik antibiyotikler, A vitamini ve hormon ilaçları gelmektedir. Nodüller ağrı yapıyorsa hastaya ağrı kesici de verilebilir.

Cerrahi Müdahale

İlaçlarla yeterli tedavi sağlanamıyor ve hastanın hayat kalitesinde bir iyileşme görülmüyorsa, cerrahi müdahaleye başvurmak gerekebilir. Cerrahi müdahalede deri altında oluşan tünellerin açılması, apseleşmiş nodüllerin iltihabının boşaltılması, daha ciddi durumlarda ise etkilenen bölgedeki dokunun ameliyatla çıkarılması gibi yöntemlere başvurulabilir.

Oluşturma: 25.12.2020 01:07
Son Güncelleme: 05.01.2022 10:21
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
+A A-