Gebelik kadın hayatında çok özel bir dönemdir.Bu dönemde anne adayının bebeğini de düşünerek beslenmesi hem kendi açısından hemde bebeği açısından oldukça önemlidir.
Gebelikte Kalori İhtiyacı Ne Kadardır?
Gebelikte günlük kalori alımı ortalama 2200-2900 kalori olarak kabul edilir.İlk üç ayda gebenin bebeği için ekstra kalori alması gerekli değildir.İkinci üç ayda ek olarak 300-350 kalori alması tavsiye edilir.Son 3 ayda ise anne adayı hamile olmadığı döneme göre 400-450 ek kalori almalıdır.
Dengeli Beslenme Nasıldır?
Dengeli beslenmedeki prensipler gebelikte de geçerlidir.
•Tam tahıllı veya patates gibi nişastalı yiyecekler
• Sebze ve meyvalar
•Bakliyat,fasulye,balık,yumurta,yağsız etler ve diğer proteinler.
•Süt ,yoğurt, peynir gibi kalsiyumdan zengin gıdalar gebelikte yeterince tüketilmelidir.
Şeker ve yağ açısından zengin gıdalar ve içecekler çok limitli olarak alınabilir.Gebelikte beslenmede alınan gıdalar kadar bu gıdaların güvenli ve hijyenik olmasıda önemlidir.Özellikle çiğ tüketilen sebze ve meyvalar mutlaka iyice yıkanmalıdır.
Gebelikte Önemli Vitamin ve Mineraller Nelerdir ?
Sağlıklı bir diyetle birlikte bebek gelişiminde önemli olan vitamin ve mineralerde yeterince, gıdalarla alınmalıdır.Gebelikte alınması gereken en önemli vitamin ve mineraller şunlardır;
Folik Asit;
Folik asit gıdalarda doğal olarak folat şeklinde bulunur.Nöral tüp defektlerinin azaltılması için folik asidin gebelik öncesi 12 hafta ve 1.trimesterde günde 400 mikrogram kadar alınması gereklidir. Plansız bir gebelik oluştuğunda ise panik yapmadan hemen folik asit alımına başlanmalıdır.Daha önceden nöral tüp defekli bir bebek tespit edilen ailelerde ve diabetiklerde daha yüksek dozlarda folik asit verilebilir.Koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunan folik asit yeterince alınamayacağı için gebelik öncesi dönemde ve erken gebelikte folik asit takviyesi yapılmalıdır.
Vitamin D;
Anne ve bebeğin sağlıklı kemik yapısı oluşumunda etkilidir.D vitamini güneş gören deride sentez edilmektedir. Bazı gıdalar ile de limitli ölçüde alınabilmektedir.Yeterli alınamadığında veya güneş görülmeyen durumlarda günde 10 mikrogram D vitamini desteği verilmelidir.
A Vitamini;
Sağlıklı bir gebelik ve bebek gelişmi için gereklidir.Ancak fazla alındığında fetal malformasyonlara yol açabilir.Bu nedenle A vitamininden zengin olan karaciğer ve morino balığı karaciğeri fazla tüketilmemelidir.Alınan multivitaminlerdeki A vitamin düzeyinin 800 mikrogramı geçmemesine dikkat edilmelidir.
Demir;
Gebelikte demir ihtiyacı belirgin artmaktadır.Gebelikte artan eritrosit volumunde kullanılan ve bebeğe yeterli kan akımı ve oksijen sağlanmasında etkili olan demir ihtiyacı günde 27-30 mg dır.Gebelikte bağırsaklardan demir emilimi artarak bu ihtiyaç sağlanmaya çalışılır. Demir açısından zengin gıdalar dana eti,kuzu eti gibi kırmızı etler,bakliyat , fındık, yumurta yeşil yapraklı sebzeler,tam tahıllı ekmek , kurutulmuş meyveler alınması tavsiye edilir. C vitamini bitkilerden sağlanan demir emilimini artırırken çay ve kahve emilimi azaltmaktadır.Demir depoları veya kanda demir seviyeleri düşük gebelere demir takviyesi verilmelidir.
Omege 3 Yağ Asitleri ;
Bebeğin beyin ve göz gelişimi için önemli olan uzun zincirli omega 3 yağ asitleri özellikle somon,sardalya,orkinos gibi yağlı balıklarda bulunur.Haftada 2 kez balık yenilmesi tavsiye edilir. Beyaz etli balıklar daha fazla tüketilebilirken köpek balığı, kılıç balığı ve Atlantik kılıç balığı çeşitli kirleticileri içerebileceği için gebelikte tüketilmemelidir.Balık tüketilemiyorsa omega 3 DHA ile takviye edilmiş yumurtalar tercih edilebilir veya vitamin takviyesi verilebilir.
Kalsiyum;
Gebenin ve bebeğin kemik gelişimi için kalsiyum çok önemlidir.Özellikle gebeliğin ileri aylarında ve laktasyonda kalsiyum ihtiyacı belirgin artar.Bebeğin iskelet sistemindeki toplam 20-30 gr lık kalsiyum gebeliğin son aylarında anneden karşılanmaktadır.Gebelikte, alınan gıdalardaki kalsiyumun bağırsaklardan emilimi artmaktadır. Mandıra ürünlerinden özellikle süt,yoğurt ve peynirde bol kalsiyum bulunur ve gebelikte çokça tüketilmelidir.Kalsiyum soya,hububat , sardalya gibi yumuşak kemikli yağlı balıklarda, yeşil yapraklı sebzelerde , fındık ve susamda bolca bulunur.
Tüm gebelerimizin sağlıklı beslenerek sorunsuz bir gebelik geçirmelerini ve sağlıklı bebeklere sahip olmalarını dilerim.