Kemik ve memede görülen iki farklı türü olan Paget hastalığının belirtileri ve tedavisi hakkında detaylı bilgiye bu yazıdan ulaşabilirsiniz.
Kemik erimesi hastalığından sonra ileri yaş hasta grubunda en sık görülen kemik hastalığı olan Paget hastalığı, kronik bir rahatsızlıktır ve genellikle 50 yaş üzeri kişilerde görülür. Omurga, bacak ve kafatası gibi bazı bölgeleri etkileyen Paget hastalığının tanısı genellikle başka hastalıkların varlığı araştırılırken tesadüfen konulmaktadır. Bunun sebebi ise hastalığın erken evresinde belirti göstermemesidir.
Paget Hastalığı Nedir?
“Osteitis deformans” olarak da adlandırılan kemiğin Paget hastalığı, iyi huylu kronik bir kemik hastalığıdır ve ileri yaş hasta grubunda osteoporoz (kemik erimesi) hastalığından sonra en sık görülen kemik rahatsızlığıdır. Paget hastalığının en belirgin özelliği, hastalığın aşırı miktarda kemik yıkımına sebep olmasıdır. Vücut, bu yıkıma karşı kemik üretimini artırır, ancak bu durum düzensiz ve aşırı olduğu için kemik dokuları kırılgan ve zayıf hale gelir.
Genellikle 50 yaş üzeri kişilerde görülen Paget hastalığının kadınlar ve erkeklerde görülme sıklığı neredeyse aynıdır. Yavaş ve belirti göstermeden seyreden bir hastalık olmasından dolayı, hastaların üçte ikisinde tanı başka hastalıkların varlığı araştırılırken tesadüfen konur. Paget hastalığı, genellikle bir veya birkaç kemiği etkiler ve diğer kemiklere yayılım göstermez. Hastalık çoğunlukla leğen kemiği, kafatası, omurga ve bacakları etkiler, ancak vücuttaki diğer kemikler de bu hastalıktan etkilenebilir. Nadiren el ve ayaklardaki küçük kemiklerde de bu hastalığın tutulum gösterdiği gözlemlenmiştir.
Paget hastalığının nedeni tam olarak bilinmemekle beraber hastalığın gelişmesinde genetik faktörlerin rol oynadığı düşünülür. Hastaların %40’ının aile öyküsünde Paget hastalığı görülse de çevresel faktörler ve virüslere bağlı olarak da hastalığın ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.
Memenin Paget hastalığı ise meme başında ortaya çıkan ve genellikle meme kanseri ile ilişkilendirilen nadir görülen bir rahatsızlıktır. Meme başı ve meme başının etrafındaki bölgedeki egzemaya benzer döküntülerin çıkmasına neden olan bu rahatsızlık, meme kanserinin habercisi olabilir. Hastalığın yaygın olarak görülen belirtileri arasında meme başında kaşıntı ve kızarıklık yer alır.
Memenin Paget hastalığı olarak adlandırılan hastalığa neden olan faktörler arasında yaş, birinci dereceden akrabalarda meme kanseri görülmesi, fazla alkol tüketimi, daha öncesinde meme kanseri geçirilmiş olması ve fazla kilo gibi faktörler yer alır.
Meme başı veya çevresinde herhangi bir değişiklik fark edildiği an vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurulmalıdır. Bunun nedeni ise bu hastalıkta erken tanının kritik öneme sahip olmasıdır.
Paget Hastalığı Belirtileri
Paget hastalığının ortaya çıkan ilk belirtisi kemik ağrısıdır. Travmalar sonrasında meydana gelen kırıklar ve kırıkların geç iyileşmesi ise hastalığın diğer belirtileri arasındadır. Paget hastalığından etkilenen kemiğe göre o bölgede farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Kafatası kemiklerindeki değişimle birlikte işitme kaybı, yutma güçlüğü, baş dönmesi ve ağrısı, görme bozukluğu, konuşma bozukluğu ve başta şekil bozukluğu görülürken, omur kemiklerindeki etkilenmeye bağlı olarak omurga eğriliği, kırıklar, ağrı ve sinir sıkışması görülebilir. Paget hastalığının bacaklarda görülmesi ise yürüme güçlüğü gibi belirtilere yol açabilir.
Paget hastalığı, hastanın yaşam süresini çok fazla etkileyen bir hastalık değildir. Ancak, artmış vaskülariteye bağlı olarak kalp yetmezliği, kemik döngüsüne bağlı olarak da kemik kanseri görülmesi durumunda yaşam süresi ciddi anlamda kısalabilir. Ayrıca, Paget hastalığı olan kişilerde gut, yalancı gut ve hiperparatiroidizm gibi hastalıkların da ortaya çıktığı görülmüştür.
Paget Hastalığı Tanısı
Genellikle belirti vermeyen Paget hastalığı, başka hastalıkların incelenmesi sırasında ortaya çıkar. Bu hastalığa sahip olan kişilerin parathormon (PTH), kalsiyum ve fosfor değerleri normal düzeyde seyrederken, alkalen fosfataz (ALP) veya hidroksiprolin düzeyinde görülen artış, doktorların Paget hastalığından şüphelenmesine neden olur.
Röntgen aracılığıyla Paget hastalığı tanısı konabilir. Uzun kemikler, omurda kalınlaşmalar, kemikte litik alanların görülmesi, kemik dokusunda sertleşme ve kamburluk, Paget hastalığının radyolojik bulguları arasında yer alır. Bunun yanı sıra, BT, MRG ve kemik sintigrafisi yöntemleri kullanılarak da Paget hastalığının kesin tanısı konabilir. Nadiren de olsa hastalardan kemik biyopsisi istenir.
Paget Hastalığı Tedavisi
Paget hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Uygulanan tedavi yöntemleri genel anlamda hastalarda görülen belirtileri hafifletmeye ya da ortadan kaldırmaya yöneliktir. Omurga korsesi, fizik tedavi ve kas gücünü arttıracak egzersizler aracılığıyla ağrının azaltılmasına yönelik bir tedavi planı oluşturulur. Hastalığın seyrine bağlı olarak kemik yıkımını azaltacak ilaçlar da kullanılabilir. Kemiklerde şekil bozuklukları, kırık veya kireçlenmeye bağlı olarak görülen bazı durumlarda ise cerrahi tedavi yöntemlerinden yararlanılabilir.
Memede görülen Paget hastalığında genellikle cerrahi yöntemlere başvurulur. Hastalığın ne kadar yayıldığına bağlı olarak, memenin tamamı alınabilir (mastektomi) veya sadece hastalığın görüldüğü dokular alınabilir. Bu hastalığın erken evrede tespit edilmesi ve buna uygun bir tedavi planı oluşturulmasının hastalığın tamamen ortadan kaldırılmasında kritik bir rol oynadığı unutulmamalıdır. Dolayısıyla, memenin Paget hastalığında doğru ve kesin tanı konulabilmesi için rutin kontrollerin aksatılmaması büyük önem taşır.