Şankroid Hastalığı Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Şankroid Hastalığı Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?



Şankroid hastalığı, bir çeşit bakterinin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık cinsel yolla bulaşır ve genital bölgelerde ülserli yaralar ile belirti gösterir. Gelişmekte olan ülkelerde yaygın olarak görülen şankroid hastalığının belirtileri ise kadınlarda ve erkeklerde farklı şekilde ortaya çıkar. Kadınlarda daha sık görülse de çıkan ülserler ağrısız olur; erkeklerde ise daha sancılı yaralar belirir. Ülserlerden alınan numunelerin testi ile tanısı konulan şankroid hastalığının tedavisinde kullanılan antibiyotikler ile kısa sürede iyileşme sağlanır.

Şankroid Hastalığı Nedir?

Yumuşak Şankr olarak da adlandırılan şankroid hastalığı, haemophilus ducreyi bakterisinin yol açtığı ve cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Kadınların ve erkeklerin cinsel organlarında ya da çevresinde genellikle birden çok sayıda ağrılı, temasla kolayca kanayan, sınırları belirli ve yumuşak tabanlı ülserler görülür. Yaralar, kesikler veya çizikler ile bulaşma riskinin daha da kolay olduğu bu hastalıkta, tanı konulan kişilere HIV bulaşma oranı da yüksektir. Bu yüzden de hastalığa sahip kişilerin kısa sürede tedavi olması gerekir.

Türkiye’de nadir olarak görülen şankroid hastalığı, gelişmekte olan ve tropikal iklime sahip ülkelerde daha sık görülür. Temizlik ve beslenme gibi konularda yeterli şartlar oluşmamış ülkelere seyahat eden ve cinsel temasta bulunan kişiler risk grubu içerisindedir.

Şankroid Hastalığı Belirtileri

Şankroid hastalığı belirtileri, cinsel ilişki ile bulaşmasından sonra ortalama 4 ila 10 gün arasında ortaya çıkar. Lezyonlar öncelikle etrafı kızarık ve ortası kabarık şekildedir. Kısa sürede ülserli yapıya dönüşür ve boyutu 3-50 mm arasında değişir. Oldukça ağrılı olan ülserler kadınlarda labium, serviks ve vajinada; erkeklerde ise genellikle penis bölgesinde görülür. Ülserlerin sınırları keskin, merkezi yumuşak ve taban rengi grimsi bir sarıdır. Ülserler temas edilince kolaylıkla kanar.

Şankroid hastalığı erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülür. Ancak, erkeklerde oluşan belirtiler kendini bariz bir şekilde gösterirken kadınlarda bazı vakalarda hiç ülser ortaya çıkmayabilir. Kadınlarda ortaya çıkan belirtilerin başında cinsel ilişki sırasında ağrı ve idrar çıkışında yanma hissi vardır.

Şankroid hastalarının yaklaşık %40’ında ülser görülmez ve sadece kasık bölgelerindeki lenf nodlarında şişme olur. Bu şişmeler de sonrasında büyük apselere yol açar.

Şankroid Hastalığı Tedavisi

Şankroid hastalığı tedavisi için öncelikle tanının doğru yapılması gerekir. Fiziki muayene yanıltıcı bir tanı yöntemi olabileceği için, ülserden alınan örnek ile kültür testi yapılmalı ve hastalık doğrulanmalıdır. Şankroid tanısında hastalığın cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklardan ayırt edilmesi önemlidir.

Hastalığın tanısından sonra antibiyotik tedavisine geçilir. Antimikrobiyal direnç sebebiyle tek doz antibiyotiklerin tedavide yetersiz olduğu gözlendiği için, antibiyotik kürler hazırlanarak hastalık tedavi edilir. Tedavi sürecinin başlamasından sonra 48 saat içerisinde yaraların verdiği ağrı azalırken, yaklaşık 10-15 gün sonrasında ise ülserler tamamıyla iyileşir. Ancak, HIV testi pozitif olan kişilerde iyileşme süreci diğer hastalara göre biraz daha uzun olabilir.

Tedavi edilmeyen şankroid hastalığında cinsel organlarda ülserin oluştuğu bölgelerdeki izler kalıcı olabilir. Ayrıca kadınlarda enfeksiyondan kaynaklı komplikasyonlar da gelişebilir.

Op. Dr.
Mustafa Melih Erkan
Kadın Hastalıkları ve Doğum
MEDICANA INTERNATIONAL İZMİR
Profili Gör
Oluşturma: 21.11.2020 01:29
Son Güncelleme: 01.11.2023 12:23
Oluşturan: Mustafa Melih Erkan
+A A-

İlgili Bölüm Hekimleri