Lazer Epilasyon

Lazer Epilasyon



Günümüzde tercih edilen epilasyon yöntemleri arasında lazer epilasyon da bulunur. Cinsiyet fark etmeksizin, vücudunun çeşitli bölgesinde oluşan kıl ve tüylerden kalıcı olarak kurtulmak isteyenler bu yöntemi tercih etmektedir. Alanında uzman kişiler tarafından doğru ekipmanla yapıldığında herhangi bir zararının bulunmaması ve etkisinin kalıcı olması, lazer epilasyonun sağladığı avantajlar arasındadır.

Lazer Epilasyon Nedir?

Lazer ışınları kullanılarak, vücudun tüm bölgelerinde ortaya çıkan kıl ve tüylerin kalıcı olarak yok edilmesi lazer epilasyon olarak adlandırılır. Lazer ışınları, aynı zamanda günümüzde tıbbi pek çok uygulamada da kullanılmaktadır. İsteyen kişiler lazer uygulamasından yararlanarak istenmeyen tüylerinden sağlıklı ve kalıcı bir şekilde kurtulabilir.

Lazer Epilasyon Nasıl Yapılır?

Lazer epilasyon uygulaması pek çok farklı yöntemle yapılmaktadır. Bununla birlikte, uygulamanın temelini kıl köklerine lazer ışınlarının gönderilmesi oluşturur. Lazer ışını gönderen bir cihaz, uygulama bölgesindeki kılların folikül olarak da bilinen köklerini hedef alır. Isı nedeniyle tahribata uğrayan kıl kökleri, planlanan sayıdaki seanslar sırasında yakılarak yok edilir. Bu sayede kişiler kalıcı olarak istemedikleri kıllarından kurtulabilir.

Lazer epilasyon uygulanmadan önce değerlendirilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bu noktalar arasında kıl yapısı ve sertliği, kıl yoğunluğu, uygulama alanı, ten rengi, cilt tipi gibi kriterler bulunur. Uzmanlar bu kriterleri dikkate alarak lazer epilasyon uygulaması için bir plan oluşturur. Buna göre bireylere uygun olan lazer epilasyon cihazı seçilir.

Ten rengi ve kıl sertliği, lazer uygulaması planlanırken öncelikle göz önünde bulundurulan kriterlerdir. Lazer epilasyon, genel olarak beyaz ten üzerinde ve koyu renkli kıllarda daha etkilidir. Koyu renkli kıllar lazer ışınını tutarak uygulamanın daha etkili olmasını sağlar. Bununla birlikte cilt renginin koyu olması durumunda ışınlar cilt tarafından tutulabilir. Bu durumda ise ışınlar cilt üzerinde leke ya da yanık oluşmasına neden olabilir.

Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte lazer epilasyon cihazlarında çeşitlilik görülmektedir. Bu sayede koyu ten ve açık kıl rengine sahip olan bireylerin de bu uygulamadan uygun cihazlarla yararlanması mümkündür.

Lazer Epilasyon Ne Kadar Sürer?

Lazer epilasyonun süresi uygulama alanına bağlı olarak; yüz, bacak, kol veya genital bölgede değişiklik gösterir. Bununla birlikte her bölge için ortalama bir süre vermek mümkündür:

•Yüz: 8-10 dakika

•Dudak üzeri ve çene gibi küçük bölgeler: 1-2 dakika

•Alt ve üst bacak: 45 dakika-1 saat

•Kol: 20 dakika

•Koltuk altı: 20 dakika

Kaç Seans Gerekir?

Lazer epilasyon uygulaması ile kıllardan tek seansla kurtulmak mümkün değildir. Gerekli seans sayısı ise bireylerin cilt ve kıl rengi ile ilişkilidir. Özellikle doğru cihazın kullanıldığı bireylerde, tahmin edilenden çok daha erken başarılı sonuçlar alınabilir. Bu anlamda seans aralıkları ve seans sayısı bireyden bireye değişiklik gösterir.

Genel olarak yüz bölgesi için seans sayısı 4 ila 8 arasında, vücut bölgeleri için ise 6 ila 12 arasında değişebilir. Seans aralıkları da yüz ve vücut bölgeleri için farklıdır. Seans aralıkları vücut için 6-8 hafta, yüz için 4-6 hafta arasıdır.

Bu aralıkların bireylere göre değişmesi ve lazer epilasyonda birden fazla seans uygulanmasının nedeni ise kıl köklerinin aynı anda büyümemesidir. Lazer ışınları büyüme aşamasına geçen kıl köklerine etki eder. Bu nedenle her seansta her kıl köküne etki edilmesi mümkün değildir. Her seansta ortalama %15-%25 arası azalma beklenir. Birkaç hafta tekrar eden seanslar sonucunda kadınlarda %70-%90, erkeklerde ise %60-%80 aralığındaki dökülme kalıcı hale getirilir

Lazer Epilasyon Kimlere Uygulanır?

Lazer epilasyon, herhangi bir cilt hastalığı ya da bozukluğu bulunmayan 18 yaş üzeri her bireye uygulanabilir. Kadın ve erkek olmak üzere cinsiyet fark etmeksizin vücudundaki kıllardan rahatsız olan herkes lazer uygulamasından faydalanabilir. Bununla birlikte, hormon bozuklukları nedeniyle aşırı kıllanma görülen 18 yaş altındaki çocuklar da lazer epilasyon yönteminden yararlanabilir.

Bazı kişilere ise lazer epilasyon uygulaması tavsiye edilmemektedir:

•Kıl rengi sarı, gri, beyaz ya da kızıl olanlar

•Hamile olanlar ya da hamilelik şüphesi bulunanlar

•Çok ince ve çok yumuşak kıl yapısına sahip olanlar

•Yakın zamanda solaryuma giren ya da güneşte bronzlaşanlar

•Kısırlık tedavisi görenler

•Hormon bozukluğu tedavisi görenler ya da hormon bozukluğu olan fakat tedaviye henüz başlamamış olanlar

•Cildinde açık yara bulunanlar

•Cilt kanseri olan hastalar ya da cilt kanseri riski bulunanlar

•Uygulamadan önceki 6 ay içinde izotretinoin içerikli ilaç (örneğin Roaccutane) kullanmış olanlar veya kullanmaya devam edenler

Lazer Epilasyon Hangi Bölgelere Uygulanır?

Lazer epilasyon genel olarak vücudun tüm bölgelerine uygulanabilir. Fakat uygulama sırasında gözlerin ışınlardan korunması gerekir. Bunun için özel olarak üretilen gözlükler kullanılarak, göz çukuru ve kulak içi haricinde vücudun her bölgesine uygulama yapılabilir.

Alın, yanaklar, kaşların arası, bıyık bölgesi, çene, favoriler, kulaklar gibi yüz bölgeleri; boyun ve ense; göğüslerin arası, göbek, sırt, omuzlar, bel çukuru, kalça ve kasık bölgesi; kollar, el üzeri, koltuk altı, bacaklar, parmaklar, diz gibi vücudun farklı bölgelerine lazer epilasyon uygulaması yapılması mümkündür.

Lazer Epilasyon Çeşitleri Nelerdir?

Lazer epilasyon bireylerin cilt tipi, cilt rengi ve kıl rengi analiz edildikten sonra yapılır. Uygulamadan en verimli sonuçların alınabilmesi için bu noktalara çok dikkat edilmesi gerekir. Bu farklı ten ve kıl renklerine göre farklı özelliklere ve dalga boyuna sahip cihazlar kullanılır.

Alexandrite Lazer Epilasyon

Günümüzde en çok tercih edilen epilasyon cihazlarının başında Alexandrite cihazlar gelir. 755 nm dalga boyuna ulaşabilen ışınlarla çalışan bu cihaz, daha çok açık ten renginde ve koyu renkteki kıllara sahip kişilerde etkili olmaktadır. Kıllara renk veren melanin pigmenti tarafından yüksek seviyede emilebilen ışınlar, özellikle vücudun bazı bölgelerindeki kıl köklerini kısa sürede tahrip eder. Böylece bireylerde hızlı ve kalıcı sonuçlar alınmasını sağlar.

Bu cihazlar, vücut bölgelerinde çok etkili olmasına rağmen yüz bölgesinde aynı etkiyi gösteremeyebilir. Aynı zamanda kol ve sırt bölgesinde de etkisi diğer alanlara oranla daha azdır.

Diode Lazer Epilasyon

810 nm dalga boyunda ışınlar atan Diode tip cihazlar, açık rengin yanı sıra koyu ten rengine sahip bireyler için de uygundur. Uzun dalga boyu sayesinde cilt altında derin noktalara kadar ulaşabilir.

Nd:YAG Lazer Epilasyon

Oldukça nadir kullanılan bu tip cihazlar, çok koyu ten rengine sahip bireylerin kıllarından kalıcı olarak kurtulmasına yardımcı olur. Bu uygulamanın asıl amacı, giderek çoğalmaya meyilli kıl köklerinin ve vücudun bazı bölgelerinde görülen aşırı kıllanmanın önüne geçmektir. Cihazların 1064 nm dalga boyu ve yüksek ışın gönderme gücü sayesinde çok derinde bulunan kıl köklerine bile ulaşılarak başarılı sonuçlar elde edilir.

Nd:YAG cihazlarının dezavantajları arasında diğer yöntemlere oranla acı ve yanma hissinin daha fazla olması bulunur.

Ruby Lazer Epilasyon

Ruby cihazları 694 nm dalga boyuna sahip ışınlarla çalışır. Bu cihazlar tarafından verilen lazer ışınlarının özelliği, melanin pigmentleri tarafından güçlü biçimde emilebilmesi ama penetrasyonun yüzeysel olmasıdır. Dolayısıyla bu cihazla yapılan lazer epilasyon, açık tenli bireylerde, açık renkli tüylerde ve dudak üzerindeki bölgelerde daha etkilidir. Koyu ten ve kıl renginde daha az başarılı olan bu cihazlar, bu tip ciltler üzerinde leke oluşturabilir. Bu nedenle yalnızca açık ten rengi üzerinde kullanılması tavsiye edilir.

Lazer Epilasyonun Yan Etkileri Var Mıdır?

Lazer ışınları cilt üzerini değil yalnızca kıl köklerini etkiler. Kıl kökleri dışında vücut ve cilt üzerinde herhangi bir etkisi olmayan lazer epilasyon, bu nedenle güvenli bir yöntemdir.

Bununla birlikte, lazer ışınlarına maruz kalan hemen hemen herkeste görülen yan etkiler de bulunur. Lazer epilasyonun ardından uygulama bölgesinde hafif kızarıklık görülmesi normaldir. Kısa bir süre sonra bu kızarıklık geçer.

Bununla birlikte nadiren de olsa farklı yan etkiler de görülebilir. Uygulama bölgesinde yara ve kabuk görünümü, renk tonu değişimi gibi yan etkilerde uzmanlar tarafından tavsiye edilen steroid içerikli kremler kullanılabilir. Kremler sayesinde kızarıklıklar çok daha çabuk geçebilir.

Uygulama sırasında çok hafif bir acı hissi duyulması normaldir. Ancak, gelişen teknolojiyle birlikte lazer cihazları da gelişmiş; ağrı ve acı hissi en aza indirilmiştir. Soğutma teknolojileriyle uygulamadan önce cilt yüzeyinin hafifçe uyuşturulması da acı hissini azaltmak için kullanılan yöntemlerden biridir.

Lazer Epilasyon Zararlı Mıdır?

Lazer epilasyonda amaç cilt yüzeyine zarar vermeden deri altında bulunan kıl köklerinin yakılmasıdır. Günümüzde lazer epilasyon uygulamalarında kullanılan cihazlar, doğrudan kıllara renk veren melanin pigmentini hedef alarak çevre dokulardan uzak durur. Bireylere uygun cihazlar seçilerek yapılan uygulamalarda, uygulama bölgesinde iz ya da leke kalmaz. Yalnızca uygulamanın ardından hafif bir kızarıklık ya da şişlik görülebilir. Bu anlamda lazer epilasyonun bilinen bir zararı yoktur.

Lazer Epilasyon Kalıcı Mıdır?

Lazer uygulamaları, diğer epilasyon yöntemlerine göre etkisinin kalıcı olması nedeniyle tercih edilir. Kişilerin cilt ve kıl tiplerine göre seçilmiş cihazlarla yapılan uygulamaların ardından, vücut ve yüz bölgelerinde bulunan kıllardan kalıcı olarak kurtulmak mümkündür. Kıl kökleri lazer ışınlarıyla tamamen yakıldığı için kılların tekrar uzaması mümkün değildir.

Bununla birlikte her bireyde kalıcılık farklı seyreder. Hedeflenen bölgedeki kılların ortalama %90 oranında yok edilmesi başarılı bir uygulama olarak nitelendirilebilir. Lazer ışınları birkaç seans içinde kılların olduğundan çok daha ince ve yumuşak yapılı çıkmasını sağlar. Işınların bu çok ince ve beyaz ya da sarı renkteki kıllar üzerinde kimi zaman etkisi olmadığı için bazı bireylerde çok ince tüyler kalabilir. Bu nedenle lazer epilasyon uygulaması biten bireylerin 6 ay ile 1 yıl arasında tek seans olmak üzere bu uygulamaya devam etmesi önerilir.

Uygulama Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?

•Bronz cilt üzerine lazer uygulaması tavsiye edilmemektedir. Bu nedenle uygulama öncesinde, özellikle yaz aylarında güneşe fazla maruz kalmamak ve solaryuma girmemiş olmak önemlidir. Bronz ten uygulamanın etkisini azaltabilir.

•Hedeflenen bölge temiz ve kuru olmalıdır. Uygulamadan önce bu bölgelere krem, parfüm ya da yağ gibi kozmetik ürünlerin sürülmemesi gerekir.

•Kılların uzunluğu da önemli bir noktadır. Uygulamadan önceki birkaç hafta boyunca farklı bir epilasyon yöntemi ile kıllar alınmamalı ve seans öncesine kadar uzatılmalıdır.

•Uygulamadan 1-2 gün önce kıllar kökünden almamak şartıyla kısaltılmalıdır. Cımbız ya da ağda gibi yöntemler kıl kökünü alır. Bu nedenle jilet kullanarak kılları kısaltmak ve 1-2 gün kılların cilt yüzeyine çıkmasını beklemek gerekmektedir. Kılların hafifçe görülebilir duruma gelmesi uygulamanın başarı oranını artırır.

Uygulama Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

•Lazer epilasyon sonrasında uygulama bölgesinde hafif kızarıklık ve şişlik görülebilir. Bu nedenle cilt bakımına özen göstermek gerekir. Uzmanların önerdiği nemlendirici kremler ve hafif ağrı kesicilerin kullanılması uygundur.

•Seanstan sonraki 1-2 gün boyunca uygulama yapılan cilt bölgesi güneşe maruz kalmamalıdır. Güneşe çıkılması gereken durumlarda ise koruyuculuğu yüksek güneş kremlerinin uygulama bölgesine sürülmesi veya bölgeyi kapatacak giysilerin giyilmesi son derece önemlidir.

•Epilasyon sonrasında uygulama bölgesinin keselenmesi ya da sıcak su ile temizlenmesi sakıncalıdır. Bu nedenle soğuk su ile duş almak yeterlidir. Aynı zamanda, uygulama yapılan gün içinde egzersiz yapılması, terleme sonucunda uygulama yapılan bölgede iritasyon oluşabileceği için önerilmez.

Lazer Epilasyon Hakkında Sık Sorulan Sorular

Lazer epilasyon uygulaması ile kıllardan tek seansla kurtulmak mümkün değildir. Gerekli seans sayısı ise bireylerin cilt ve kıl rengi ile ilişkilidir. Özellikle doğru cihazın kullanıldığı bireylerde, tahmin edilenden çok daha erken başarılı sonuçlar alınabilir.

Lazer epilasyon genel olarak vücudun tüm bölgelerine uygulanabilir. Fakat uygulama sırasında gözlerin ışınlardan korunması gerekir. Bunun için özel olarak üretilen gözlükler kullanılarak, göz çukuru ve kulak içi haricinde vücudun her bölgesine uygulama yapılabilir

Prof. Dr.
Neslihan Şendur
Dermatoloji
MEDICANA INTERNATIONAL İZMİR
Profili Gör
Oluşturma: 19.11.2020 03:08
Son Güncelleme: 22.03.2022 09:37
Oluşturan: Neslihan Şendur
+A A-