Günümüzde yaygın olarak karşılaşılan boyun düzleşmesi, boynun kendine özgü kıvrımını kaybetmesi ve buna bağlı olarak gelişen bazı komplikasyonlar olarak bilinmektedir. Özellikle hareketsiz yaşam tarzı ya da sürekli masa başında çalışmak gibi nedenlerle ortaya çıkan bu rahatsızlık tek başına bir hastalık olmasa da uzun süre tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlara da neden olabilmektedir. Erken dönemde ve hafif semptomlarla kendini gösterdiğinde egzersizler ve yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle tedavi edilebilmektedir.
Boyun Düzleşmesi Nedir?
33 omurdan oluşan omurganın 7 omuru boyunda bulunmaktadır. Sağlıklı bireylerde bu omurlar C şeklinde, hafif kavis oluşturacak şekilde dizilirken bazı nedenlerle bu omurlar düz bir çizgi halini almaktadır. Servikal lordoz olarak da bilinen bu doğal eğriliğin çeşitli nedenlerle kıvrımlı yapısını kaybetmesi boyun düzleşmesi olarak adlandırılmaktadır. I şekline gelen omurlar bazı ileri seviye durumlarda ters yöne doğru da kıvrılabilmektedir.
Boyun Düzleşmesi Neden Olur?
Boyun düzleşmesinin en önemli nedeni duruş bozukluğudur. Bu bozukluk, kişiler uyku halindeyken ya da gün içinde uyanıkken çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Sürekli masa başında çalışmak, gün içinde yeterli fiziksel aktivitede bulunmamak gibi nedenler duruş bozukluğuna yol açmaktadır. Özellikle kişilerin mesleki koşulları nedeniyle her gün uzun süreler boyunca yanlış postürde oturması önemli boyun düzleşmesi nedenleri arasında gösterilmektedir.
İleri yaş da boyun düzleşmesine neden olabilmektedir. Yaşla birlikte omurlar arasındaki disklerde zedelenme görülmekte ve bu diskler çökmeye başlamaktadır. Dejeneratif disk hastalığı olarak da bilinen bu zedelenme ve incelme hem boynun kavisini kaybetmesine hem de kişilerin dengede sorun yaşamasına neden olmaktadır.
Yaşam tarzının yanı sıra çeşitli travmalar da boyun düzleşmesi nedeni olabilmektedir. Özellikle spor aktiviteleri sırasında ortaya çıkan zedelenmeler ve kaza, düşme ve darbeler sonucunda boyun bölgesinde meydana gelen yaralanmalar travma yaratmaktadır. Omurgada meydana gelen bu değişiklikler, kırılmalar ve yırtılmalar da boyun düzleşmesine neden olmaktadır.
Bazı vakalarda ise çevresel etkiler nedeniyle değil doğuştan gelen boyun düzleşmesi görülmektedir. Konjenital boyun düzleşmesi, özellikle omur ve omurganın doğal yapısını kaybettiği servikal kifozla birlikte ortaya çıkmaktadır. Konjenital disk patolojileri de daha sonradan boyun düzleşmesine neden olabilmektedir.
Rahatsızlığın nedenlerinden biri de tümör ve enfeksiyonlardır. Boyun bölgesinde bulunan omurlara ve omurların çevresine baskı yapan tümörler ve bu bölgede şişlik oluşturan lezyonlar da boynun doğal yapısını kaybetmesine neden olmaktadır.
Boyun düzleşmesinin diğer nedenleri arasında hareketsizliğe neden olan obezite ve spinal cerrahi operasyonlarından kaynaklanan komplikasyonlar bulunmaktadır.
Boyun Düzleşmesi Belirtileri
Boyun düzleşmesi belirtileri rahatsızlığın altında yatan sebepler ve rahatsızlığın nedenlerine göre kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bazı hastalarda günlük hayatlarını çok fazla etkilemeyen hafif sendromlar görülürken özellikle servikal lordoza sahip bazı kişilerde ise daha şiddetli belirtiler gözlemlenmektedir.
Bu belirtilerin asıl nedeni ise omurgalarda yer alan ve esnekliği sağlayan disklerde görülen zedelenmelerdir. Omurga ve omuriliği koruyan bu disklerin sertleşmesi kaslar, kemikler, sinirler ve ligamentte sorunlara neden olmaktadır. Bu sorunların ve hasarların şiddetine göre de belirtiler hafiften şiddetliye doğru kendini göstermektedir. Boyun düzleşmesinin genel belirtileri şu şekildedir:
- Omuz, kürek kemiği ve enseye yayılan ağrı,
- Boyundan yukarı doğru çıkan baş ağrısı,
- Baş ve boyun bölgesinde meydana gelen katılık nedeniyle bazı hareketleri yapamama,
- Boyun kaslarının gerilmesi nedeniyle ortaya çıkan kas ağrısı,
- Boyun omurlarının bağlı olduğu diğer omurlara ve dolayısıyla sırta yayılan ağrı,
- Kas ve sinirlere baskı nedeniyle sinir sıkışması oluşması.
Boyun Düzleşmesi Tedavisi
Boyun düzleşmesi tedavisi planlanırken öncelikle rahatsızlığın şiddeti ve nedeni dikkate alınmaktadır. Günümüzde çoğu boyun düzleşmesi vakası kişilerin yaşam tarzlarından kaynaklanmaktadır. Özellikle gün boyu, uzun saatler boyunca aynı yanlış postürle oturmak ya da hareket etmemek mekanik problemlerdir. Vücuda ve boyna doğal kavisli görünümünü geri kazandırmak için öncelikle duruş bozukluklarını düzeltmek ve sinir ve kaslar üzerindeki basıyı azaltmak gerekmektedir.
Boyun düzleşmesinin yalnızca omuz, boyun ve ense bölgelerini etkilediği ve henüz omurgaya ulaşmadığı vakalarda öncelikle cerrahi olmayan tedavi yöntemleri denenmektedir. Ağrılar için kullanılan ağrı kesici ilaçlar, boyunluk kullanmak ve fizyoterapi hafif semptomların tedavisinde etkili yöntemlerdir. Özellikle ağrıların bile görülmediği hafif vakalarda yalnızca egzersiz yapmak, doğru postürle oturmak gibi yaşam tarzında yapılacak küçük değişiklikler yeterli olmaktadır.
Cerrahi olmayan tedavi seçeneklerinin yeterli olmadığı ve bazı nörolojik arazların ortaya çıktığı durumlarda ise boyun düzleşmesi ameliyatı yapılmaktadır. Özellikle servikal lordozla birlikte omurgada oluşan bası ve sırtta ortaya çıkan şiddetli ağrılarda cerrahi operasyon son çare olarak değerlendirilmektedir.
Boyun Düzleşmesi Eski Haline Gelir mi?
Sağlıklı bireylerde kavisli olan fakat boyun düzleşmesi nedeniyle I şeklini alan omurlar doğru tedavi yöntemleriyle tekrar doğal kıvrımlı yapısına geri dönebilmektedir. Günümüzde, özellikle cerrahi olmayan yöntemlerle başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Hastaların durumuna ve rahatsızlığın şiddetine uygun olarak yapılacak boyun düzleşmesi fizik tedavi uygulamaları ve egzersizler sayesinde hem ağrı gibi semptomlar ortadan kaldırılmakta hem de boyun kavisi yerine getirilmektedir.
Boyun Düzleşmesi Ağrıları Nerelere Vurur?
Boyun düzleşmesi ağrıları omurganın etkilenen bölümlerine göre vücudun farklı bölgelerinde hissedilmektedir. Genel olarak boyun bölgesinde bulunan 7 omurda meydana gelen boyun düzleşmesi hem boyun bölgesinde hem de omuz, kürek kemiği ve ensede ağrıya neden olmaktadır. Bazı hastalarda boyundan yayılan ağrı baş bölgesinde de hissedilmektedir. Genellikle hafif olan bu ağrılar ağrı kesiciler, egzersiz ve fizik tedavi gibi cerrahi olmayan yöntemlerle kısa ya da uzun vadede ortadan kaldırılmaktadır.
Bazı durumlarda ise boyun omurlarından yayılan ağrı omurgayı da etkilemekte ve sırtta ağrılar ortaya çıkmaktadır. Servikal kifozla birleştiğinde daha da şiddetli hale gelen bu ağrılar için uzman doktorların planlamasıyla önce cerrahi olmayan yöntemler, daha sonra cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir.
Boyun Düzleşmesi Nasıl Geçer?
Öncelikle yaşam tarzından kaynaklanan ve hafif semptomlarla kendini gösteren vakalarda doğru yastık kullanımı, düzenli olarak yapılacak egzersizler, elle yapılan boyun germe hareketleri ve doğru postürle oturmak gibi önlemler etkili olmaktadır. Fizyoterapi uygulamalarından da yararlanılan ve doğru ve düzenli egzersizle desteklenen tedaviler boyun düzleşmesini geçirmektedir. Nadiren görülen ve çok şiddetli semptomlara neden olan vakalarda ise en son seçenek olarak ameliyat yapılmaktadır.
Günlük hayatta yapılacak bazı küçük değişiklikler ve alınacak önlemler hem boyun düzleşmesinin ortadan kalkmasına hem de bu rahatsızlıktan korunmaya yardımcı olmaktadır. Özellikle gün içinde mesleki koşullar ya da farklı nedenlerle tekrarlayan hareketlerde bulunanların boyunlarını dinlendirmeleri ve zorlayıcı hareketlerden kaçınmaları gerekmektedir.
Boyun ve ensede hissedilen ağrılar için boyunluk kullanılmaktadır. Bununla birlikte, boyunluğun mutlaka doktor kontrolünde ve birkaç günü geçmeyecek şekilde kullanılması gerekmektedir.
Özel olarak üretilen boyun yastıkları kullanmak boynun uyku halindeyken de doğru pozisyonda durmasını sağlamaktadır. Boyun yastıkları genellikle fizik tedavi sırasında da kullanılmaktadır.