KURUMSAL HABERLER


+A A-

Kanser Tedavisinde Yeni Çağ



Kanser Tedavisinde Yeni Çağ

Hastaların bireysel ihtiyaçlarına odaklanan ve yenilikçi tedavi yaklaşımları ile tanınan Medicana Ataşehir Hastanesi Tıbbi Onkoloji uzmanı Prof. Dr. Mutlu Demiray ve kanser genetiği uzmanlarından oluşan ekibi (Esranur Aydın, Ünal Metin Tokat, Eylül Özgü, Ashkan Adibi, Şevval Nur Bilgiç) uluslararası onkoloji camiasının önde gelen dergilerinden Therapeutic Advances in Medical Oncology’de yayımlanan önemli bir çalışma gerçekleştirdi. Yapılan çalışmada kolanjiokarsinom adı verilen ileri aşamadaki bir safra kanalı kanseri türünde, kişiselleştirilmiş tedavi yöntemlerinin ne kadar etkili olabileceği bir kez daha gösterildi.


Prof. Dr. Demiray süreci “Ana tümör ile birlikte yaygın kemik metastazları bulunan hastamız kemoterapiyi bir tedavi seçeneği olarak değerlendirmek istemediğini belirterek tarafımıza başvurdu. Bu aşamada her hastamıza yaptığımız gibi kendisine de kapsamlı genomik profillemenin öneminden bahsettik ve ana tümörden alınmış biyopsi ile hastanın tümörünün genetik yapısı analiz ederek haritası çıkarıldı. Testin sonucunda üç gende literatürde daha önce etkisi tanımlanmamış üç bozukluk saptandı. Kanser genetiği uzmanlarından oluşan ekibimiz ile yapılan moleküler tümör kurulu değerlendirmelerinde bu değişikliklere göre akıllı ilaçlarla özel bir tedavi planı hazırlayarak hastanın kanserle mücadelesinde önemli bir başarı elde ettik.” şeklinde anlattı.


Kanser genetiği uzmanlarının da yer aldığı moleküler tümör kurullarının oluşturulmasının önemine değinen Dr. Demiray “Moleküler tümör kurulu, kanser hastalarının tedavi planlarını belirlerken hastanın tümör örneğinin biyolojik değişimlerini yani genetik yapısını ve moleküler özelliklerini dikkate alır. Bu analizler, doğru tedavi yaklaşımları ile doğru hastayı eşleştirmenin yanı sıra kanserin türünü, agresiflik seviyesini ve tedavi yanıtını etkileyebilecek direnç faktörlerini belirlemekte de fayda sağlayabilir. Böylelikle hastalara daha kişiselleştirilmiş ve etkili tedavi seçenekleri sunulabilir. Bu tedavi planları genellikle birçok farklı tıbbi disiplinin bir araya gelmesiyle çok sesli bir ortamda oluşturulur ve hasta için en iyi sonucu elde etmek amacıyla sürekli olarak gözden geçirilir ve güncellenir. Moleküler tümör kurulu tarafından tedavi planlaması yapılan hastaların tedavi yanıtları geleneksel yöntemlerle kıyaslandığında oldukça yüksek bir başarı sağlamaktadır. Ben ve kanser genetiği uzmanlarımız Türkiye'de böyle bir ortamın sağlandığı önemli bir ekibi oluşturuyoruz. Bu anlamda yüksek hasta sayımız ve karmaşık vakalardaki tecrübemiz ile hastalarımızın hayatlarına dokunabilmenin heyecanını yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.


Kanserle mücadeledeki bu önemli adım, klinisyenlerin ve bilim insanlarının bir araya gelerek yaptıkları ortak çalışmaların gücünü bir kez daha gösterdi. Kansere karşı mücadelede bilim insanları ile iş birliği yapmanın önemini vurgulayan bu çalışma kanserle mücadelede umut verici bir gelecek vaat ediyor.


Oluşturma: 03.05.2024 04:59
Son Güncelleme: 03.05.2024 04:59
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu